"El documental" emet "La platja llarga"

Demà, a les 23.55, el programa "El documental" emet "La platja llarga", treball que, dirigit per Ariadna Costa Villaró, recull els vuit anys de lluita ciutadana per preservar l'últim tram de costa verge de Tarragona. El documental s'endinsa en la realitat d'aquest petit oasi, en un municipi envoltat d'indústria i que té un dels ports més importants del Mediterrani. Durant vuit anys, els veïns es van mobilitzar per preservar aquest espai natural i impedir la construcció d'un passeig marítim previst pel Ministeri de Medi Ambient.

L'octubre de l'any 2005 es van fer públics els pressupostos del Ministeri de Medi Ambient, que preveien la construcció d'un Passeig Marítim i altres equipaments,  pàrquings i accessos, a la Platja Llarga, un espai natural de 2,7 quilòmetres que es conservava parcialment verge, únic al litoral de Tarragona.

En veure els pressupostos publicats a la premsa, Lola Paniagua, la protagonista del documental, va decidir no quedar-se de braços plegats. Va lluitar amb totes les forces per aturar el projecte del Passeig Marítim de la Platja Llarga que havia redactat el Ministeri de Medi Ambient l'any 2003. Segons ella, hauria pogut malmetre la platja per sempre. Va crear la plataforma ciutadana Salvem La Platja Llarga de Tarragona i, d'aquesta manera, va aconseguir implicar gran part de la ciutadania i d'entitats ecologistes, per tal de pressionar les administracions i així preservar aquest espai natural.

Des del 2005 fins a finals del 2012, la plataforma va dur a terme nombroses accions reivindicatives: va crear una pàgina web, va organitzar recollides de signatures i set cadenes humanes, es va reunir amb l'Ajuntament de Tarragona i va fer arribar al·legacions al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu per modificar el projecte i fer-lo més respectuós amb el medi ambient.

Lola Paniagua va dedicar gairebé deu anys a aquesta lluita per conscienciar tothom del gran valor de la Platja Llarga. Va dur a terme una gran feina de sensibilització i pedagogia de la població i les administracions. La seva és la història d'una ciutadana que creia que s'havia de fer alguna cosa per salvar la Platja Llarga del formigó i de les màquines excavadores.

Premis

Premi Comunicació 2014, categoria Investigació, RCTV 2014

Festivals

Ecozine, Festival Internacional de Cine y Medio Ambiente de Zaragoza 2015

Festiver, Festival de Cine Verde de Barichara, Colòmbia, 2014

FICMA, Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Barcelona, 2014

SURrealidades, Muestra Iberoamericana de Cine Azul, Colòmbia, 2014

Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2014

Medimed, Documentary Market, Sitges, 2014

FICA, Festival Internacional de Cine Ambiental, Xile, 2014

Muestra de Mujer en Escena, Màlaga

Fitxa tècnica

Direcció, guió i producció: Ariadna Costa Villaró

Ajudant de direcció: Anna Fonoll Tassier

Música original: David Carnicer, Ivan Pascual, Bernhard Hammer i Angel Arroyo Niño

Ariadna Costa Villaró, directora

Realitzadora, directora de fotografia, muntadora i competent en gràfics animats.

Tècnica superior en Arts aplicades i Disseny, en l'especialitat de Gràfica Publicitària, llicenciada en Comunicació Audiovisual i màster en Innovació i Qualitat televisives de TV3.

Codirectora del documental "La quadratura del cercle: història del Bloc Feminista de Tarragona (1977-2001)" (2005), Premi Montserrat Bertran.

Realitza reportatges per a BarcelonaVisió i també per a la sèrie "Història sobre blanc", entre d'altres.

Col·laboradora en diversos projectes de les regidories de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Tarragona.

 

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33