La Gemma i la seva família s'han bolcat en l'ajuda a les persones que han de fugir dels seus països
Dijous, a les 22.45

"El documental" emet "La Gemma té un pla", una història extraordinària que trenca fronteres

Dijous 5 d'octubre, a les 22.45, l'espai "El documental" del 33 estrenarà la versió llargmetratge de "La Gemma té un pla", un documental de 3Cat dirigit i produït per Arantza Diez, que explora les raons íntimes que porten algú a posar en risc la tranquil·litat de la seva vida per ajudar els altres.

L'estiu del 2016, mentre Arantza Diez escrivia els últims capítols del llibre "Lesbos, a cor obert", va rebre tres trucades de la Gemma Poca, una infermera de primària de Castellterçol, la qual buscava una periodista que documentés un projecte que un grup d'activistes catalanes havien posat en marxa a la ciutat de Tessalònica, a Micropolis, un espai social ocupat on famílies refugiades podien autoorganitzar-se. Així va néixer "La Gemma té un pla", un documental d'una llarga trajectòria per festivals estrenat al "Sense ficció" el 2021.

Sinopsi

A Sèrbia, el delicte de tràfic de persones està castigat amb penes de fins a 12 anys de presó: a aquesta acusació s'enfronta la protagonista d'aquest documental, la Gemma, a qui la policia enxampa, amb el seu marit, intentant passar un control fronterer serbi amb una família afganesa de forma clandestina. Però, és la Gemma una traficant de persones? Què és el que mou aquesta infermera, mare de tres fills i àvia d'una nena, a córrer aquest risc i posar en perill la tranquil·litat de la seva vida.

Rodat al llarg de tres anys, entre l'estiu del 2016 i l'hivern de 2019, aquest documental dirigit per Arantza Diez segueix la història de la Gemma des del moment en què pren una de les decisions més compromeses de la seva vida: travessar clandestinament les fronteres dels Balcans en cotxe, des de Grècia, portant persones de Síria o l'Afganistan que volen demanar asil a Espanya o altres països de la Unió Europea, i que no ho poden fer perquè, des del 2016, les fronteres europees es van tancar als refugiats.

La Gemma compta amb l'ajuda d'una xarxa de gent que col·labora amb ella al llarg de tota la ruta: amics i familiars que li deixen els seus DNIs perquè les persones que porta al cotxe puguin superar els controls policials de les fronteres. I perquè persones com el seu marit, el Txema, que l'acompanya en els viatges juntament amb la Mar, una amiga de l'ànima que, a més, també hi posa el seu cotxe, o activistes com ara la Maja, una jove eslovena que els obre casa seva en cada viatge, puguin descansar un parell de nits, en un trajecte de gairebé 3.000 quilòmetres per carretera.

El documental segueix la Gemma en alguns d'aquests viatges. Una de les missions, però, acaba malament: la policia la deté juntament amb el Txema, en el control fronterer d'entrada a Sèrbia quan el volien passar amb una família refugiada. La fiscal els acusa, entre altres delictes, de tràfic il·legal de persones, i la jutge en decreta l'entrada immediata a la presó, una situació que podria canviar la vida de la Gemma i el seu marit per sempre.

"La Gemma té un pla" explora, en definitiva, les raons íntimes que porten algunes persones a córrer riscos pel simple fet d'ajudar altres persones que ho necessiten. És una història de rebel·lia i de determinació, una història petita, protagonitzada per gent normal i corrent que impugna les normes del sistema.

Premis i festivals

Premi Montserrat Roig en la categoria de periodisme social, 2022
PriMed, el Premi Internacional del Documental i del Reportatge del Mediterrani, 2022
INPUT, 2022
FIGRA, Festival International du Grand Reportage d'Actualité, 2022
FIPADOC, Festival Internacional de Documentals Audiovisuals, 2022
Premi de Civisme als mitjans de comunicació, 2021
Festival DIG, 2021
Prix Europa, 2021

Fitxa tècnica

Guió i direcció: Arantza Diez    
Fotografia: Carles de la Encarnación i Arantza Diez
Muntatge: Pau Bacardit
Música original: Miquel Coll
Ajudant de direcció: Carles de la Encarnación
Producció Sèrbia: Filip Martinovic
Direcció executiva TV3: Montse Armengou Martín
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó Vila

Un documental de 3Cat dirigit i produït per Arantza Diez.

tv3.cat/eldocumental

 

Anar al contingut