"El monstre de Banyoles"
"El monstre de Banyoles"

El documental "El monstre de Banyoles" i l'"Especial eleccions municipals a Girona" de Catalunya Ràdio, premis Carles Rahola de Comunicació Local

El reportatge "El monstre de Banyoles", d'Ester Bertran i Manoli Vargas, que recull diversos testimonis de víctimes d'abusos comesos per part d'un mestre als anys noranta, i el treball periodístic de la redacció de Catalunya Ràdio a Girona "Especial eleccions municipals a Girona", han estat guardonats en els XI Premis Carles Rahola de Comunicació Local en les categories de Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió i millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio.

Ahir, dijous, al vespre, va tenir lloc l'acte de lliurament dels XI Premis Carles Rahola de Comunicació Local, a l'Auditori de Girona. Els reportatges "El monstre de Banyoles", i el treball que van fer els periodistes Fèlix Martín, Albert Requena, Maria Rovira, Sara Riera, Clara Jordan, Josep Plazas i Josep Lluís Blàzquez, de la delegació de Catalunya Ràdio a Girona, per a l'"Especial eleccions municipals a Girona", han estat escollits en l'onzena edició dels premis Carles Rahola de Comunicació Local, promoguts per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC-Gi).

Els fets del documental "El monstre de Banyoles", d'Ester Bertran i Manoli Vargas, s'haurien comès durant gairebé tres dècades i mantingut en silenci fins que una de les víctimes va decidir alçar la veu, fruit d'un procés de teràpia psicològica. A partir d'aquell moment, un grup d'antics alumnes també van voler explicar les seves experiències personals viscudes durant l'etapa a l'escola i les conseqüències que això els ha provocat. Avui dia, els fets ja han prescrit, però els afectats volen que es faci justícia social, que es reconegui la connivència dels altres mestres del centre i insisteixen en la necessitat de fer públic tot el que van viure per aconseguir la condemna de la societat i evitar que es repeteixin aquests tipus de situacions. El jurat ha triat aquest treball perquè recapitula molt bé els fets i les seves conseqüències actuals, perquè dona veu a tots els actors –fins i tot a l'acusat-, i pel valor del periodisme que transforma, perquè ajuda a canviar conductes i a denunciar situacions d'abús.

TV3 va emetre aquest documental el passat 4 de juny dins del programa "Sense ficció". Un altre documental de TV3, "Matar el monstre", de Sara Segarra i Sion Biurrun, sobre l'ablació femenina, que es va emetre al "30 minuts", també va ser un dels finalistes en aquesta mateixa categoria.

L'Especial eleccions municipals a Girona són diversos reportatges monogràfics que es van fer arran de les últimes eleccions municipals, el 26 de maig de l'any passat, i que van tenir com a colofó un debat amb els candidats a l'alcaldia de Girona, emès per tot Catalunya. Així doncs, el programa "Catalunya al dia" va emetre monogràfics de Figueres, Ripoll i Girona; i es van analitzar temàtiques com per exemple el problema dels habitatges turístics, la seguretat a la Jonquera o l'urbanisme a la Costa Brava. El jurat va triar aquest treball com a finalista perquè fa un desplegament que posa en valor la rellevància d'aquestes eleccions i que fa aflorar els problemes de la ciutadania.

Els premis Carles Rahola van néixer amb l'objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol aspecte, format, àmbit i estructura.

tv3.cat
catradio.cat

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

catalunyaaldia.cat

Anar al contingut