DIJOUS, A LES 23.15

"El documental" del 33 emet "Les 7 vides d'Eduard Toda"

Demà, a les 23.15, el programa "El documental" emet "Les 7 vides d'Eduard Toda", un recorregut per la figura d'aquest prohom de la Catalunya del segle XIX i principis del XX. Codirigit per Toni Orensanz, Manel Vinuesa i Ramon Masip, i produït per Mabs i Making Movies, el documental s'acosta a la figura d'Eduard Toda que, entre altres coses, va ser el primer egiptòleg català i espanyol, el descobridor de l'alguerès i el reconstructor del monestir de Poblet.

"Les 7 vides d'Eduard Toda" és un recorregut biogràfic i humà per la vida d'Eduard Toda (1855-1941), una figura molt oblidada malgrat la seva rellevància. Clarament inclassificable, va tenir una vida apassionant. Va fer de cònsol, escriptor, egiptòleg, historiador, gestor i defensor del patrimoni cultural català. Aquest documental és una de les nombroses iniciatives que va llegar l'Any Toda, que el 2016 commemorava el 75è aniversari de la seva mort.

Entre altres coses, Eduard Toda va ser el primer egiptòleg català i espanyol; el primer que va excavar una tomba intacta a l'antic Egipte; amic íntim d'Antoni Gaudí; diplomàtic a la Xina del segle XIX; viatger infatigable pel continent asiàtic; "descobridor" del català a l'Alguer; erudit de la Renaixença; un dels bibliòfils més grans de la història de Catalunya; home de negocis d'èxit a Londres i, al final dels seus dies, reconstructor del monestir de Poblet.

I a la seva trajectòria, s'hi afegeix la seva faceta de galant. Era alt, ben plantat, d'ulls blaus, bon conversador i culte. El resultat és que estem davant d'un personatge digne de pel·lícula de l'època més daurada de Hollywood, que fa, alhora, d'Ali Bei, Indiana Jones, Reginald Johnson, Lawrence d'Aràbia i László Almásy.

És una producció de Mabs i Making Movies, un projecte molt personal dels realitzadors Manel Vinuesa i Ramon Masip, i del periodista Toni Orensanz, que el 2012 van decidir fer un documental sobre la vida d'Eduard Toda, convençuts que era un personatge de pel·lícula.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut