La directora i guionista de "La Gemma té un pla", Arantza Diez amb la consellera Carme Figueras, la directora del "Sense ficció", Montse Armengou i la productora executiva de documentals, Sílvia Pairó

El documental de TV3 "La Gemma té un pla", Premi Montserrat Roig en la categoria de periodisme social

"La Gemma té un pla", el documental de TV3 dirigit i produït per Arantza Diez, ha estat guardonada amb el primer premi de la categoria de Periodisme social en els Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social.

Se li ha atorgat el primer premi en la categoria de Periodisme social per majoria i segons ha llegit Òscar Velasco, cap de comunicació de la Creu Roja a Catalunya, per "la seva força narrativa que aconsegueix commoure i transmetre emocions i per la versemblança de la història i la manera d'apropar el tema de la immigració". 

Ha recollit el premi de les mans de la tinent d'alcaldia Laura Pérez, la directora i guionista de "La Gemma té un pla", Arantza Diez. Han estat presents en el lliurament Montse Armengou, directora de "Sense ficció";  Sílvia Pairó, productora executiva de documentals de TV3,  Carles Prats, director d'"Odi, del sentiment al delicte", nominat també en la categoria de Periodisme social, i Carme Figueras, membre del Consell de Govern de la CCMA. 

"Les fronteres són un lloc on no existeixen els drets", ha dit Arantza Diez agafant una frase de l'Helena Maleno, en recollir el premi. "Per això és important que aquest documental narri la història d'algú que reivindica el dret a la solidaritat i posar drets allà on no n'hi ha." 

L'estiu del 2016, mentre Arantza Diez escrivia els últims capítols del llibre "Lesbos, a cor obert", va rebre tres trucades de la Gemma Poca, una infermera de primària de Castellterçol, que buscava una periodista que documentés un projecte que un grup d'activistes catalanes havien posat en marxa a la ciutat de Tessalònica, a Micropolis, un espai social ocupat on famílies refugiades podien autoorganitzar-se. 

Així va néixer "La Gemma té un pla", el documental que ara ha estat seleccionat per participar en la secció competitiva Altres mirades de la 29a edició del FIGRA, una categoria que premia documentals que ofereixen una mirada íntima, sensible i personal sobre la societat. La projecció del documental es farà el divendres 3 de juny, a la Sala 3 del Cinema Majestic de Douai. 

Es tracta de la cinquena edició que els guardons s'entreguen amb aquest nom de Montserrat Roig i la 29a edició des que van ser creats pel Consell Municipal de Benestar Social (CMBS). 

Amb aquests premis es vol promoure i incentivar la informació de qualitat que es fa a la nostra ciutat, posant el focus en un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació. I també es vol, recuperar i reivindicar el llegat de Montserrat Roig, una dona de gran talent, valenta, feminista i lluitadora que va trencar tabús i va donar veu a les injustícies socials. 

El documental de TV3, dirigit i produït per Arantza Diez, narra una història extraordinària, la de la Gemma, una infermera catalana que decideix ajudar refugiats de guerra sirians i afganesos a sortir clandestinament de Grècia i de Sèrbia. 

Estrenat al "Sense ficció" el març de l'any passat, el documental va participar al gener en la secció competitiva Històries d'Europa del FIPADOC (Festival Internacional de Documentals Audiovisuals) i anteriorment, als Prix Europa, el festival de radiodifusió paneuropeu més influent, en la categoria de millor documental europeu; als DIG Awards en la categoria de millor reportatge llarg i al desembre va rebre el Premi Civisme 2021 que atorga el Departament de Drets Socials de la Generalitat. 

Sinopsi 

A Sèrbia, el delicte de tràfic de persones està castigat amb penes de fins a 12 anys de presó: a aquesta acusació s'enfronta la protagonista d'aquest documental, la Gemma, a qui la policia enxampa, amb el seu marit, intentant passar un control fronterer serbi amb una família afganesa de forma clandestina. Però és la Gemma una traficant de persones? Què és el que mou aquesta infermera, mare de tres fills i àvia d'una nena, a córrer aquest risc i posar en perill la tranquil·litat de la seva vida? 

Rodat al llarg de tres anys, entre l'estiu del 2016 i l'hivern de 2019, aquest documental, dirigit per Arantza Diez, segueix la història de la Gemma des del moment en què pren una de les decisions més compromeses de la seva vida: travessar clandestinament les fronteres dels Balcans en cotxe, des de Grècia, portant persones de Síria o l'Afganistan que volen demanar asil a Espanya o altres països de la Unió Europea, i que no ho poden fer perquè, des del 2016, les fronteres europees es van tancar als refugiats.  

La Gemma compta amb l'ajuda d'una xarxa de gent que col·labora amb ella al llarg de tota la ruta: amics i familiars que li deixen els seus DNIs perquè les persones que porta al cotxe puguin superar els controls policials de les fronteres. I perquè persones com el seu marit, el Txema, que l'acompanya en els viatges juntament amb la Mar, una amiga de l'ànima que, a més, també hi posa el seu cotxe, o activistes com ara la Maja, una jove eslovena que els obre casa seva en cada viatge, puguin descansar un parell de nits, en un trajecte de gairebé 3.000 km per carretera. 

El documental segueix la Gemma en alguns d'aquests viatges. Una de les missions, però, acaba malament: la policia la deté, juntament amb el Txema, en el control fronterer d'entrada a Sèrbia quan el volien passar amb una família refugiada. La fiscal els acusa, entre altres delictes, de tràfic il·legal de persones, i la jutge en decreta l'entrada immediata a la presó, una situació que podria canviar la vida de la Gemma i el seu marit per sempre. 

"La Gemma té un pla" explora, en definitiva, les raons íntimes que porten algunes persones a córrer riscos pel simple fet d'ajudar altres persones que ho necessiten. És una història de rebel·lia i de determinació, una història petita, protagonitzada per gent normal i corrent que impugna les normes del sistema. 

Fitxa tècnica 

Guió i direcció: Arantza Diez
Fotografia: Carles de la Encarnación i Arantza Diez 
Muntatge: Pau Bacardit 
Música original: Miquel Coll 
Ajudant de direcció: Carles de la Encarnación 
Producció sèrbia: Filip Martinovic 
Direcció executiva TV3: Montse Armengou Martín 
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó Vila  

Un documental de Televisió de Catalunya dirigit i produït per Arantza Diez. 

#SenseFiccióTV3 

Anar al contingut