El disc de La Marató, a punt per començar a bategar amb els diaris del país i a la botiga de TV3 i Catalunya Ràdio

El disc de La Marató, amb el "Bum-bum" del batec del cor a la portada, sortirà a la venda diumenge amb els diaris del país i dilluns a la botiga de TV3 i Catalunya Ràdio. A partir de diumenge, també se'n podrà adquirir la versió digital a iTunes. Aquesta publicació, juntament amb el llibre de La Marató, forma part de la campanya de sensibilització i divulgació sobre la salut cardiovascular de La Marató 2022, que culminarà amb el programa del 18 de desembre a TV3 i Catalunya Ràdio. 

A partir de diumenge, 27 de novembre, es podrà adquirir la divuitena edició del disc de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, dedicada a la salut cardiovascular. El disc "Bum-bum", que a la portada llueix la imatge gràfica de La Marató 2022, es publica amb un rècord de participació d'artistes, un total de 185, agrupats en 55 formacions o solistes, que interpreten 21 temes de nova producció.   

Aquesta edició, el disc de La Marató arriba als 18 anys i continua bategant amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la Fundació La Marató de TV3, els diaris del país i les emissores de ràdio per arribar plegats al màxim de persones possible.   

El CD, editat en suport ecològic i reciclable, es posarà a la venda diumenge al preu de 12 euros amb els diaris La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui, Ara, Diari de Tarragona, Segre, Diari de Girona, Regió7, 9 Nou, La Mañana, els esportius Sport, Mundo Deportivo i L'Esportiu, i la revista Enderrock. I, a partir de dilluns, es podrà trobar a la botiga de TV3 i Catalunya Ràdio.     

En l'àmbit digital, després de poder fer la prereserva del disc a iTunes, es podrà comprar directament a partir de diumenge. A més, es podrà escoltar gratuïtament en streaming a Apple fins al 31 de gener, data fins a la qual també es podran escoltar de franc els 100 milions de cançons del fons musical d'Apple. S'hi podrà accedir a través del codi QR que hi ha al revers del llibret de dins del CD.   

La gran novetat d'aquesta edició és que tothom qui hagi comprat el disc físicament també en podrà disposar digitalment. Amb la compra del CD físic, a partir de l'1 de febrer del 2023, un cop acabat el període d'escolta en streaming (31 de gener del 2023), es podrà descarregar digitalment, complet i sense cost. Tal com queda explicat al llibret del disc, es podrà fer a través del QR que hi ha dins del CD, que permetrà accedir a un enllaç a partir d'un codi alfanumèric únic que també conté el disc. 

El disc es posarà a la venda després que ja es pugui adquirir el llibre, editat per Baobab dins el segell Estrella Polar, a les llibreries habituals i a la botiga de TV3 i Catalunya Ràdio. 

 

Cada cançó, una història, per a una banda sonora que batega 

Un any més, el disc torna amb l'objectiu de convertir-se en la banda sonora que batega amb tothom. És una història d'històries, una crònica musical que porta el ritme del batec, l'expressió del que marca la vida. L'argument del disc té una trama que es desenvolupa en 21 cançons que ens descriuen i viuen des de l'alegria, l'agraïment, la companyia, l'amor, la vitalitat..., l'esperança i la vida. Sentiments i emocions a batecs que mostren com n'és, de fràgil, la vida, com en un segon les coses poden canviar radicalment, una vida i tantes altres vides. Tanmateix, el conjunt de tots els capítols és un clam d'optimisme i força. 

Les peces llisquen a partir de vuit gèneres o estils ben diferents: del pop al rock, del reggae a la rumba, del merengue a l'orquestra simfònica, passant pels ritmes llatins o els anglosaxons. El contingut és fidel a la tradició, barreja de gèneres i sons, artistes i cançons ben diferents. En aquesta edició, set artistes han gravat per primera vegada en català (Antonio José, Morat, Tanxugueiras, Antonio Banderas, Lexter, Pol Granch i Marlena). De les 21 cançons, 14 són composicions que per primera vegada han estat adaptades i enregistrades en català. 

El disc incorpora el fenomen i èxit de TV3 "Eufòria": els 16 artistes hi han participat de diferents maneres, amb Mariona Escoda, la guanyadora, interpretant en català "Umbrella", de Rihanna. El duet format pel segon i la tercera classificats, Cesc Triquell i Núria López, canten en anglès el tema d'Elton John i Dua Lipa "Cold heart" i tots plegats en castellà, "Vivir la vida", un himne ja universal de Marc Anthony.    

A ritme de rumba, per primera vegada s'ha adaptat al català un tema tan emblemàtic com "Gracias corazón", de Gato Pérez. La família del músic i els entorns més propers han fet possible que la cançó que va dedicar al cor i a la vida després d'un problema cardíac, que es va repetir i li va causar la mort, avui tingui vida en català de la mà de Sicus Carbonell i una nova visió rapejada del jove artista Lildami 

L'actor Antonio Banderas ha volgut ser al disc interpretant un esplèndid "Aquest eclipsi del cor", de Bonnie Tyler, amb l'actriu, ballarina i cantant de Girona Marta Ribera. I, acompanyant-los, una de les principals orquestres simfòniques de l'univers musical mundial, l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció del mestre Josep Pons, una presència única l'any en què es compleixen els 175 de la institució.  

Al CD hi ha sons llatins amb els aclamats artistes colombians de Morat, amb "Com t'atreveixes a tornar", o la interpretació per primera vegada a la història del disc d'una composició de Barry White, "Tu ets tot el que tinc", de la mà del cantant britànic Lexter. També recull interpretacions úniques pel seu valor, com Els Catarres amb el tema "I gotta feeling", adaptat com a "Ja ho intueixo" 

La cançó mítica "Take on me", interpretada per primera vegada en català fa deu anys per Carles Gómez, cantant del grup de Tàrrega Lexus, ara s'adapta com a "Sent amb mi" amb la participació dels grups emergents Sexenni i Luand i les joves cantants d'estils ben diferents Bounce Twice, Tramma, Júlia Blum i Gigi Ros. 

Les artistes gallegues Tanxugueiras canten l'èxit de Lelly Clarson "Stronger", adaptat com a "Més fort", i el grup de pop emergent Mosaic interpreta l'oldie més important de Shawn Mendes, "La meva defensa" 

La cançó "Pel cor" s'acaba convertint en un impactant himne amb Macaco, Judit Neddermann i l'intèrpret senegalès Momi Maiga, a partir de la composició "Ça vole", del cantant de reggae de la Costa d'Ivori Tiken Jah Fakoly.  

La presència de Manu Guix, amb la seva veu i la seva personalitat, esdevé un pas en el temps amb l'actualització d'una balada de Lionel Richie: "Amb tu he après què és estimar". Delaféy Las Flores Azules conviden a córrer endavant acompanyats de la mítica "Johnny and Mary", de Robert Palmer, adaptada a "Corre endavant". La lluita entre violins, violoncels i piano en clau clàssica a partir d'una base pop emplaça a "Lluitar" a través de les veus de DonesStrings, Laura Andrés i Billows.  

Un èxit pop convertit en oldie com "Believe", que cantava Cher, passa a ser un merengue amb Marlena, un duet femení del nou pop madrileny, que interpreta "Creiem" amb La Pegatina. També participa al disc Pol Granch, l'actor francoespanyol d'èxit en sèries com "Elite", que triomfa musicalment en el món discogràfic i s'ha atrevit a cantar en català l'èxit d'Oques Grasses "Torno a ser jo".  

En aquest camí d'històries, una passa a "La petita rambla del Poble-sec", un tema de Cesk Freixas que en aquesta ocasió interpreten en català i amb "quejío" flamenc Las Migas, Maruja Limón i Magalí Sare. I, finalment, dos artistes d'aquells que s'han fet a poc a poc, en el treball del dia a dia i amb anys, Antonio José i Pablo López, cantants andalusos que han volgut ser al disc de La Marató per fer evident a través de les seves cançons la força del batec, del cor i de la vida, amb "Tinc un cor" i "L'enemic"

El disc es tanca amb una cançó molt especial per la seva consideració científica:  "Macarena". Segons un estudi d'un equip de metges i investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona, mantenir mentalment el ritme d'aquesta cançó facilita l'inici ràpid de la recuperació i millora la qualitat de les compressions en la reanimació cardiopulmonar. Per a aquesta ocasió, el grup valencià La Fúmiga n'ha fet una versió que vol mostrar com a partir del ritme de la cançó sobre una persona que ha tingut una parada cardiorespiratòria s'arriba una altra vegada al batec de la vida. 

 
 
tv3.cat/marato 

#LaMaratóSempreBatega 

Anar al contingut