El 33 recupera el programa "El meu avi", dedicat a Pompeu Fabra, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement

Demà dimecres, 21 de febrer, a les 22.30, coincidint amb el 150è aniversari del naixement del lingüista i gramàtic Pompeu Fabra, el 33 recordarà la seva figura amb l'emissió del programa "El meu avi. Pompeu Fabra, des de la distància", en què es fa un repàs de la seva trajectòria personal i professional a través del testimoni dels seus quatre nets.

"El meu avi" és una sèrie documental de biografies, emesa entre els anys 2001 i 2004, en què es donen a conèixer els trets fonamentals de la personalitat i de l'obra de catalans il·lustres del segle XX. En aquesta ocasió, la sèrie farà un repàs de la trajectòria professional i personal del lingüista català Pompeu Fabra, complementada amb els records dels seus nets i altres persones relacionades amb el món de la lingüística.

 "El meu avi. Pompeu Fabra, des de la distància" inclou declaracions, entre d'altres, de Carles Miralles, secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans; Joan Solà, catedràtic de Filologia Catalana de la UB; Francesc Mercè, director de la biblioteca del CEC; un mestre jubilat de Prada de Conflent (on es va exiliar Fabra) i dels nets de Fabra: Joan, Rosa, Peio i Carles Rahola i Fabra.

Els nets de Fabra, tot i ser catalans, han viscut a França, ja que els seus pares es van exiliar amb el seu avi durant la Guerra Civil Espanyola. Des de la distància, els nets recorden Pompeu Fabra: l'home que va lluitar per fixar un català pràctic, pròxim al que es parlava al carrer.

Any Pompeu Fabra

Pompeu Fabra va néixer el 20 de febrer de 1868 a Barcelona i va morir a Prada de Conflent el 25 de desembre de 1948. Va ser un lingüista i gramàtic català reconegut per establir la normativa moderna de la llengua catalana. Conegut com a "seny ordenador de la llengua catalana", va codificar i modernitzar el català, fent-lo apte als diversos estils i funcions, després de segles de decadència. Fabra és l'autor de la "Gramàtica catalana", que va elaborar per encàrrec de l'Institut d'Estudis Catalans, i de la qual també se celebra el centenari enguany.

Aquest 2018 serà l'Any Pompeu Fabra, en què, amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement i dels 100 anys de la publicació de la "Gramàtica catalana", es duran a terme multitud d'actes en memòria i reconeixement de la figura del gramàtic català.

tv3.cat/33

Anar al contingut