El 33 estrena "L'home 2.0", una sèrie documental sobre l'estreta relació entre l'home i la tecnologia
El 33 estrena "L'home 2.0", una sèrie documental sobre l'estreta relació entre l'home i la tecnologia
Demà, a les 23.50

El 33 estrena "L'home 2.0", una sèrie documental sobre l'estreta relació entre l'home i la tecnologia

Demà, dimecres 25 de maig, a les 23.50, el 33 estrena "L'home 2.0", una sèrie documental de sis capítols que parla del paper –cada dia més rellevant– de la ciència i la tecnologia en la configuració de la vida humana

En aquest documental de divulgació que el 33 emetrà les nits de sis dimecres, l'espectador farà un viatge a través de mutacions humanes, modificacions biològiques, millores tecnològiques, laboratoris d'òrgans tridimensionals, relacions entre humans i robots, i molt més, i descobrirà un nou home: l'home 2.0.

El primer episodi, "R-evolució"

Al llarg de 4.500 anys, unes forces invisibles però increïblement poderoses han modelat la vida a la Terra. Les mutacions, el flux genètic, la deriva genètica i la selecció natural: aquestes són les forces motores del procés de l'evolució que ha portat la humanitat a ser el que és avui dia.

Però al món d'avui en dia hi ha una força encara més poderosa que domina el procés de l'evolució. És una nova forma d'energia que està canviant l'home, el món en què viu i l'essència de la vida. És una força capaç d'anticipar el futur i de produir una nova espècie humana.

Aquesta força és la cultura, i la seva culminació és el progrés tecnològic i científic que l'envolta i que s'encarna en l'Homo sapiens 2.0.

El segon episodi, "L'‘Homo sapiens' modificat genèticament"

La història de la humanitat s'enfronta a un fenomen nou: ara els homes són capaços de modificar la seva pròpia biologia. I de millorar-se. La humanitat ja no es conforma a poder llegir el genoma, vol saber reescriure'l.

La seqüenciació genètica precisa permetrà "arreglar" gens defectuosos, millorar-los i transmetre'ls de pares a fills. Però fins on pot arribar aquest procés?

El tercer episodi, "L'‘Homo tecnologicus'"

La tecnologia sempre s'ha fet servir per compensar les febleses de l'home, fins al punt de modificar el cos per reparar-lo o, fins i tot, millorar-lo. En laboratoris dels Estats Units ja s'imprimeixen òrgans tridimensionals amb l'ajuda d'un gel biocompatible i de cèl·lules cultivades i unides artificialment. D'aquesta manera s'elimina els risc de rebuig i s'aconsegueix que els òrgans tinguin una esperança de vida pràcticament infinita.

Però quin percentatge del cos humà es pot reproduir, trasplantar o reemplaçar actualment, sense perill per a la vida?

El quart episodi, "L'‘Homo digitalis'"

En l'actual era de la generació digital, el cervell de l'home no es desenvolupa de la mateixa manera que fa unes dècades. Després que els humans hagin modificat el seu hàbitat, ara és aquest hàbitat que modifica els humans. Tant és així que la idea que l'home està fent les primeres passes cap a una nova espècie no és del tot inversemblant. Una espècie amb capacitats superiors: l'"Homo sapiens digitalis".

El cinquè episodi, "La societat 2.0"

Cap ésser humà nascut fa cent anys podria viure en l'entorn d'avui dia. L'actual societat està modelada per les generacions més joves, que han crescut en contacte amb les noves tecnologies.

És una societat ràpida, globalitzada, hiperconnectada. L'internet dels objectes, el big data i la intel·ligència artificial cada vegada hi són més presents i fan canviar l'aparença i l'organització de les ciutats, la manera de treballar, les relacions personals... La societat 2.0 comença a ser una realitat.

El sisè episodi, "L'alba d'una nova espècie"

L'últim episodi de la sèrie arriba al final d'un periple que segueix el rastre d'una nova generació d'éssers humans que es projecta en un futur no gaire llunyà.

S'analitza un sistema d'escriptura que ha conquerit l'esfera digital i ha iniciat una revolució en la comunicació de l'home 2.0. Al regne dels objectes, s'examinarà una nova forma de relació entre els éssers humans i els robots humanoides que pot arribar a l'esfera més íntima de les persones: la seva sexualitat.

El programa descobreix l'evolució d'implants que permetran una visió biònica i que ja avui poden restaurar la vista a persones amb dificultats oculars, i un mirall que revela els signes ocults de la salut. I investigarà els elements que fusionen l'home amb la màquina i que poden crear el cíborg, el possible futur de l'espècie.

 

tv3.cat/33

Anar al contingut