Moisès Broggi
Moisès Broggi
Demà, a les 00.00

El 33 estrena la segona temporada d'"Inèdits" amb una entrevista mai emesa a Moisès Broggi

El dimecres 26 de febrer, a les 23.10, el 33 estrenarà la segona temporada d'"Inèdits", el programa d'entrevistes presentat per la periodista Peté Soler, que recupera els arxius documentals de personalitats que, al llarg dels anys, van poder ser entrevistats per les càmeres de TV3. Així com en la temporada passada el programa recuperava entrevistes d'escriptors i poetes, en aquesta, els protagonistes seran personalitats de tots els àmbits. Aquest primer capítol, en què s'emetrà una entrevista inèdita d'una hora, està dedicat al metge i cirurgià Moisès Broggi.

Després d'una primera temporada dedicada a catorze poetes i escriptors (Salvador Espriu, Joana Raspall, Palau i Fabre, Joan Oliver, Leonard Cohen...), el programa "Inèdits" arrenca aquesta segona edició dedicada a set personatges que han destacat pels seus valors humanistes, pel seu pensament crític i obert i, sobretot, per la seva capacitat d'excel·lir en cada un dels seus àmbits de recerca o de treball.

Són entrevistes llargues, al voltant d'una hora o més de durada, que, seguint la tònica del programa, s'emetran senceres a partir de les cintes originals de càmera. Els set personatges que componen aquesta segona temporada són Moisès Broggi, Joan Oró, Dolors Canals, Jorge Wagensberg, Miquel Porter, Joan Ainaud i Frederic Marès.

En aquest primer capítol, "Inèdits" recupera íntegrament l'entrevista al metge i cirurgià Moisès Broggi, que el periodista Genís Cormand li va fer el 25 de gener del 2001 i en la qual Broggi repassa la seva vida, que és també la vida convulsa d'un país al llarg d'un segle. Un recorregut farcit d'anècdotes que no defuig la crítica a l'exercici de la medicina que es fa actualment.

Broggi explica que la seva vocació va créixer a la Universitat, al costat de dos grans mestres, els professors August Pi i Sunyer i Joaquim Trias i Pujol. Aviat va esclatar la Guerra Civil i, primer, al nou Hospital Clínic de Barcelona, i, després, a la línia del front, Broggi va haver de posar en pràctica els seus coneixements. Aquelles tràgiques circumstàncies el van impulsar a inventar, amb només 22 anys, els primers hospitals mòbils, els "auto-chirs". Amb l'arribada de les tropes franquistes, Broggi va decidir seguir exercint de metge a la seva ciutat, un fet que no sempre va ser fàcil. Però la repressió política no va impedir que la seva tasca professional i humana fos reconeguda al llarg del temps amb diversos premis i càrrecs, com el de president de l'Acadèmia de Medicina.

L'entrevista

Moisès Broggi tenia ja 93 anys quan un equip dels Serveis Informatius el va entrevistar al seu despatx del barri del Putxet de Barcelona. El metge acabava de publicar el seu primer llibre, "Memòries d'un cirurgià, 1908-1945" (2001, Edicions 62). El periodista Genís Cormand va preparar una entrevista llarga, sense presses, que aprofundia en l'apassionant vida professional de Broggi fins ben entrada la postguerra, amb opinions de la vida i de la medicina actuals

D'aquella entrevista, només se'n van emetre un parell de minuts a "La revista", un apartat del telenotícies que aquell dia recollia novetats editorials.

Inèdits

Després d'una primera temporada dedicada a catorze poetes i escriptors (Salvador Espriu, Joana Raspall, Palau i Fabre, Joan Oliver, Leonard Cohen...), "Inèdits" dedica aquesta segona edició a set personatges més. En cada capítol es recullen entrevistes llargues, al voltant d'una hora o més de durada, que, seguint la tònica del programa, s'emeten senceres a partir de les cintes originals de càmera. Els set personatges que componen aquesta segona temporada són Moisès Broggi, Joan Oró, Dolors Canals, Jorge Wagensberg, Miquel Porter, Joan Ainaud i Frederic Marès.

Perquè ja fa 35 anys que TV3 va començar les emissions, i els arxius de Televisió de Catalunya atresoren milers d'hores de gravacions que donen fe de l'esforç de divulgació cultural que han realitzat les diferents cadenes de la Corporació. "Inèdits" ha volgut treure a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural. Es tracta d'imatges originals de càmera, documents audiovisuals que només van poder ser emesos parcialment, en molts casos, tan sols algun minut als informatius i fins i tot n'hi ha que no es van arribar a emetre mai.

Avui dia, aquests materials són molt més que un vídeo conservat al Departament de Documentació, són documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la societat. Ara, "Inèdits" els posa a disposició de l'espectador i també dels estudiosos.

tv3.cat/33
www.tv3.cat/inedits
Anar al contingut