"Montserrat Roig: l'hora violeta", a "Sense ficció"
"Montserrat Roig: l'hora violeta", a "Sense ficció"
Diumenge, a les 21.55

El 33 emet "Montserrat Roig: l'hora violeta" en el 75è aniversari del seu naixement

Diumenge, 13 de juny, a les 21.55, el 33 emet "Montserrat Roig: l'hora violeta", coincidint amb el 75è aniversari del naixement de l'escriptora i periodista catalana. Aquest treball que s'endinsa en l'univers literari i el pensament d'una dona que va deixar una empremta fonamental en la cultura catalana de la segona meitat del segle XX.

Dirigit per Neus Ràfols, és una producció de Good Company Productions en coproducció amb TV3 i TVE.

"Montserrat Roig: l'hora violeta" repassa la vida i obra de l'escriptora i periodista catalana (1946-1991), compromesa amb el seu temps, la transició democràtica i la lluita antifranquista i feminista. I ho va fer des del seu esguard de dona. Per això, el títol del documental recupera una de les seves obres: "L'hora violeta", l'hora de mirar-se la realitat amb ulls de dona.

 

El documental, rodat a Barcelona, Formentera, Sant Petersburg i Moscou, s'articula a partir d'entrevistes a persones del seu cercle més íntim, com els seus dos fills, Roger i Jordi Sempere; la fotògrafa i gran amiga Pilar Aymerich; la seva confident, Montse Blanes; una de les seves biògrafes, Betsabé Garcia, i companys i companyes de professió i militància, com Robert Saladrigas, Carme Riera, Isabel Clara Simó, Ignasi Riera, Marta Pessarrodona o Mijail Mishin.

La narració es complementa amb imatges d'entrevistes a Montserrat Roig en el programa "Personatges" de TVE; un extens arxiu fotogràfic de la fotoperiodista Pilar Aymerich; imatges d'arxiu del Museu d'Història de Catalunya, del Fons Amical Mauthausen i de l'Amical de Ravensbrück, i amb fotografies personals cedides pel seu fill, Roger Sempere, i d'altres amistats.

D'altra banda, es ficcionen fragments d'algunes de les seves obres, de manera que ficció i realitat es fonen per plasmar un únic "univers Roig" habitat per símbols de la narradora, com "el pati del llimoner" o la cançó "Le temps des cerises", títol d'una novel·la seva que ha donat lloc a la banda sonora del film.

"Els catalans als camps nazis"

Montserrat Roig va trencar el silenci entorn de la complicitat del franquisme amb el nazisme. "Els catalans als camps nazis" (1977), premi Crítica Serra d'Or, és segurament el seu llibre més impactant. El documental narra el procés d'investigació periodística que va donar a conèixer la deportació i mort de milers de republicans catalans en els camps de concentració i extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial.

El documental també reconstrueix el viatge que Roig va realitzar el 1980 a Sant Petersburg per investigar el setge nazi de Leningrad entre 1941-1944, i compta amb material d'arxiu inèdit cedit pel Museu del Setge d'aquesta ciutat.

Fitxa tècnica

Direcció: Neus Ràfols
Realització: Pere Herms
Fotografia: Ferran Casterà
Muntatge: Tomás Muñoz
Recerca periodística i documental: Jordina Arnau
Música: interpretada per Maria Camats i cançons de Maria del Mar Bonet i Lluís Serrahima, Ovidi Montllor, Lluís Llach i Marina Rossell
Interpretació: Lali Feliu i Meritxell Sabaté

tv3.cat/33

Anar al contingut