DIJOUS, A LES 24.05

El 33 emet el documental "Nosotros no olvidamos", sobre el cas del jove Pedro Álvarez

Demà, dijous, a les 24.00, quan es compleixen 29 anys dels fets, el 33 emet "Nosotros no olvidamos", un documental que narra el cas, encara sense jutjar, de l'assassinat presumptament a mans d'un policia nacional del jove Pedro Álvarez. El documental dona a conèixer la lluita de la família d'en Pedro per aconseguir justícia.

El 15 de desembre del 1992, Pedro Álvarez, un jove de 20 anys de la Verneda, va ser assassinat a l'Hospitalet de Llobregat presumptament a mans d'un policia nacional durant una discussió de trànsit. El cas va prescriure al gener d'enguany.

La família Álvarez i tota la gent que li dona suport consideren que aquest és un cas on el presumpte assassí s'ha beneficiat d'un sistema judicial fet a mida per a la seva impunitat, d'unes forces de seguretat de l'Estat corporativistes i d'uns representants polítics incapaços d'enfrontar-se a qualsevol causa d'abús policial.

Per fer front a aquests fets, va arrencar, ja fa 29 anys, la lluita antirepressiva en actiu més antiga d'Europa, encapçalada per Juanjo Álvarez, pare d'en Pedro. "Nosotros no olvidamos", una producció d'ACATS (Associació Col·lectiva Audiovisual per a la Transformació Social), explica la inesgotable lluita de la família Álvarez, de referència dins i fora dels moviments socials, i de la Plataforma que els dona suport, per reclamar justícia per aquest assassinat. Un llarg camí d'anys i de tota mena d'accions per exigir la resolució d'un crim impune, el qual s'ha trobat sempre amb totes les portes tancades per ser resolt.

A través d'un seguiment de 14 mesos ininterromputs a en Juanjo Álvarez, motor de les reivindicacions, el documental dona a conèixer també altres famílies víctimes d'abusos de poder que es veuen reflectides en la lluita d'en Pedro.

L'equip del documental ha recopilat un total de 700 hores de gravacions, registrades entre 2018 i 2020, que no només fan referència a moments rellevants relacionats amb la brutalitat del cas, sinó que també ajuden a dibuixar un context polític concret i a conèixer la solidaritat existent entre diverses lluites que denuncien abusos de poder.

La història d'en Pedro és la metàfora de com de la mort en neix vida. Gràcies a aquesta lluita titànica, del carrer vers el sistema, són moltes les generacions d'activistes que se n'han nodrit donant vida a diferents espais polítics dins dels moviments socials.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Damià Puig
Ajudanta de direcció i guió: Estíbaliz García
Producció i banda sonora: Sergi Fàbregas
Producció executiva i distribució: Rafael Salazar (Poltrona Filmes, Brasil)
Ajudanta de producció: Laia Sanz
Fotografia, muntatge i càmera: Damià Puig
Investigació i arxiu: Estíbaliz García
Animació i disseny: Dani Soms
Disseny gràfic: Helio Lozano

"Nosotros no olvidamos" és una producció de l'Associació Col·lectiva Audiovisual per la Transformació Social (ACATS).

tv3.cat/33

Anar al contingut