El 33 dona veu a Pompeu Fabra amb el primer document sonor per a l'ensenyament del català, a "Testimoni Fabra"

Demà dimecres, 21 de febrer, a les 22.25, coincidint amb el 150è aniversari del naixement del lingüista i gramàtic Pompeu Fabra, el 33 emetrà "Testimoni Fabra", el primer document sonor per a l'ensenyament del català, que reproduïa les veus de Fabra i del lingüista i pedagog Delfí Dalmau, enregistrades el 1933.

Després es recordarà la seva figura amb l'emissió del programa "El meu avi. Pompeu Fabra, des de la distància", en què es fa un repàs de la seva trajectòria personal i professional a través del testimoni dels seus quatre nets.

El 1968, la discogràfica "Concèntric" va editar un disc commemoratiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra. El disc reproduïa les veus de Fabra i del lingüista i pedagog Delfí Dalmau, enregistrades el 1933 en el que va ser, segurament, el primer document sonor per a l'ensenyament del català.

"Concèntric" i l'Institut Belpost, hereu d'aquell Liceu Dalmau, van voler que en el disc commemoratiu hi participessin dos dels escriptors més importants de l'època: Joan Fuster i Josep Maria Llompart. Trenta-cinc anys més tard, tots dos van respondre a les paraules de Fabra, que animava valencians i balears a sumar-se a la que ell anomenava la "depuració" del català.

Aquest és un important document sonor en la història de la normalització lingüística, ja que recull els esforços de dues generacions en la construcció i definició de la llengua catalana.

Amb "Testimoni Fabra", el 33 s'ha volgut fer ressò d'aquell enregistrament. El material sonor, conservat a l'Institut d'Estudis Catalans i a la fonoteca de la Biblioteca de Catalunya, ha estat remasteritzat pels equips de TV3. També s'han recuperat algunes imatges històriques en diferents arxius del país per il·lustrar les veus de tots els protagonistes.

Crèdits
Idea i coordinació: Jordi Serra
Realització: Josep Mulet
Producció: Laura Cuadrado
Redacció: Peté Soler
Documentació: Montserrat Bailac
Postproducció d'àudio: Joan Esquirol
Ambientació: Marià Talló

Agraïments:
Biblioteca de Catalunya
Biblioteca de l'Institut Escola del Treball de Barcelona
Biblioteca Nacional de España
Centre de Documentació de l'Orfeó Català
Institut d'Estudis Catalans
Obra cultural Balear

Any Pompeu Fabra

Pompeu Fabra va néixer el 20 de febrer del 1868 a Barcelona i va morir a Prada de Conflent el 25 de desembre del 1948. Va ser un lingüista i gramàtic català reconegut per establir la normativa moderna de la llengua catalana. Conegut com a "seny ordenador de la llengua catalana", va codificar i modernitzar el català, fent-lo apte als diversos estils i funcions, després de segles de decadència. Fabra és l'autor de la "Gramàtica catalana", que va elaborar per encàrrec de l'Institut d'Estudis Catalans, i de la qual també se celebra el centenari enguany.

Aquest 2018 serà l'Any Pompeu Fabra, en què, amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement i dels 100 anys de la publicació de la "Gramàtica catalana", es duran a terme multitud d'actes en memòria i reconeixement de la figura del gramàtic català.

tv3.cat/33

Anar al contingut