Dimecres, a les 23.30

Educació, divorci, cossos diferents i Josep Pedrals, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.30, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Els reptes d'un nou sistema educatiu, els conflictes d'una separació sentimental, els cossos "no normatius" i el poeta i rapsode Josep Pedrals, protagonistes d'un altre capítol marcià

L'educació és un repte permanent, i els nous sistemes educatius, un motiu d'anàlisi i exploració constant. Sobre l'educació a l'escola, i també l'educació familiar i l'educació del món de les imatges, de tot allò que impacta, tracta "Armas de construcción masiva", que la companyia teatral José y sus Hermanas porta aquests dies al teatre Tantarantana de Barcelona. En aquest reportatge ho comentaran dos dels seus membres: Francesc Cuéllar i Isabel Ferrando. I sobre educació, en parlaran també Eduard Vallory, president del centre UNESCO a Catalunya i director del programa Escola Nova 21, i Laia Colell i Carla Simón, impulsora i professora respectivament dels projectes educatius "En residència" o "Cinema en curs".

Una gran part dels humans s'acaben aparellant. Això vol dir, també, que molts en algun moment o altre corren el risc de viure una separació. Establir una relació és crear un "assumpte nostre" i el trencament arriba quan deixa de ser-ho. Sobre el fet de separar-se, en parlaran amb Jofre Font l'escriptora Esmeralda Berbel, que a "Irse" ha relatat en un format de diari personal el procés de separació de qui havia sigut el seu marit, l'actor Eduard Fernández. Jordi Casanovas ha escrit el que es podria considerar com el manual del que no s'ha de fer per tancar un divorci, una obra teatral titulada "La dansa de la venjança", que interpreten Pablo Derqui i Laia Marull a La Villarroel. I en un altre teatre barceloní, la Sala Atrium, es pot veure "Interiors", una peça de Concha Milla en què expliquen què passa després d'una ruptura sentimental, quin tipus de relacions es poden establir amb els ex.

Cada època té uns cànons de bellesa ideal associats, però, qui els dicta? I què passa quan no s'hi encaixa, quina és la pressió que es té pel fet de no tenir un cos "normatiu"? En parlaran en aquest reportatge Esther Soto, actriu protagonista de l'obra "No hi entro", que es pot veure al Jove Teatre Regina. També l'artista i il·lustradora Cinta Tort Cartró "Cinteta", que en el seu treball defuig dels retocs fotogràfics i subratlla la singularitat dels cossos. I Berta Vallvé, que va realitzar el projecte "We don't fit" ("No hi encaixem"), i que explica per què treballa per als "cossos dissidents" des de l'àmbit de l'art tèxtil. 

Els marcians estan molt intrigats, no havien tingut mai tractes amb un poeta, i en veure que Josep Pedrals acaba de ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona de literatura catalana per l'obra "Els límits del Quim Porta", decideixen abduir-lo per esbrinar per què serveix la poesia.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana les propostes són: ANIMAC, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, a Lleida; MUD, Festival Músiques Disperses, a Lleida; FLIC, Festival de literatures i arts infantils i juvenils, a Barcelona, i l'espectacle "Se'ns n'ha anat el Santos al cel", al Teatre Nacional de Catalunya.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i per què la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut