"Dona, vostè no té res!", d'Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès

"Dona, vostè no té res!", el documental sobre el biaix de gènere en medicina produït per TV3, rep la menció d'honor al CIMA FesTVAL

"Dona, vostè no té res!", la producció de TV3 produïda per Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès, ha rebut la menció d'honor a la sisena edició del CIMA TV FesTVAL de Vitòria a la igualtat. El documental investiga i denuncia el tracte discriminatori, condescendent i masclista que les dones han rebut i reben encara de mans de molts professionals de la medicina.

L'Associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals (CIMA) i el Festival de Televisió de Vitoria-Gasteiz (FesTVAL) han decidit atorgar una menció honorífica al documental "Dona, vostè no té res!", una producció de TV3 produïda per Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès que es va estrenar al "Sense ficció" el març d'enguany amb motiu de la celebració de la Setmana de les Dones.

El jurat ha volgut destacar l'originalitat i valentia d'aquest treball que denuncia el biaix de gènere en medicina, en especial pel que fa a la violència obstètrica, la salut mental i la cardiovascular. A més, el jurat també ha valorat l'aposta de TV3 que, a través de l'emissió del documental al "Sense ficció", va promoure el debat sobre la igualtat de gènere en horari de prime time.

El Premi CIMA TV FesTVAL de Vitòria a la Igualtat, que s'entregarà el 10 de setembre, reconeix la tasca realitzada per programes de televisió que contribueixin a la igualtat i que difonguin contingut que mostri la importància de la no discriminació a la dona.

Sinopsi

Molts estudis demostren que les dones reben menys atenció per part dels professionals, són menys escoltades i reben menys explicacions sobre la seva salut. Els cossos de les dones també són més desconeguts, ja que el cos que s'ha estudiat tradicionalment, patró i model en l'estudi de les malalties i tractaments ha estat el dels homes. A la pràctica això porta, per exemple, a buscar en les dones els mateixos símptomes d'infart que els que tenen els homes, cosa que fa que sovint se'ls diagnostiqui molt més tard. O que se'ls administrin psicofàrmacs amb efectes secundaris diferents.

"Dona, vostè no té res!", d'Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès, és una investigació sobre aquest biaix de gènere, un treball que documenta i visibilitza el tracte discriminatori i humiliant que moltes dones han patit i pateixen per part del sistema sanitari, reconegut avui per molts professionals de la salut.

Violència obstètrica, salut mental i infart centren el documental, que inclou testimonis de pacients i de professionals. Des del fet que la majoria de medicaments es continuen experimentant només en rates mascles, fins a la constatació que la majoria de sanitaris ignoren els símptomes d'un infart en les dones -diferents dels dels homes-, la llista d'exemples de discriminació contra la dona en medicina és inacabable.

"No volem fer violència obstètrica", diu la doctora Elena Carreras, cap dels serveis d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, "però en fem". Una violència que moltes institucions i professionals s'entesten a negar, en contrast amb el patiment injustificat que reporten moltes dones i que sovint, com en el cas de les episiotomies innecessàries, té conseqüències greus sobre la seva salut posterior. El 40% de les dones consideren que durant el part no s'han sentit ni acompanyades ni respectades.

No és casualitat que les dones prenguin cinc vegades més antidepressius i el doble d'ansiolítics que els homes: la salut mental és un dels camps en què les dones se senten menys escoltades. Haver tingut algun problema de salut mental sol condicionar, a més, l'atenció mèdica posterior. O negligides en els seus símptomes, com demostra l'alt percentatge d'infarts en dones que han estat ignorats, o descoberts després de diverses visites al CAP o a urgències. La majoria dels facultatius, segons la cardiòloga doctora Sambola, de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ignoren encara que la primera causa de mort en les dones són els accidents cardiovasculars.

Carme Valls, doctora especialista en medicina amb perspectiva de gènere, considera que les dones han estat infradiagnosticades i sobremedicades, tractades amb condescendència i desatenció. El "vostè no té res" sol ser erroni: en medicina no es pot donar una solució simple a un problema complex. Parlar-ne, també per part dels professionals, és el primer pas per detectar, resoldre i reparar una injustícia històrica amb moltes conseqüències individuals.

El documental aporta testimonis impactants i intervencions d'experts i expertes en el camp sanitari, en un treball necessari de denúncia i descoberta.

Fitxa Tècnica

Direcció, guió i realització: Eva Martínez Corcuera
Productora executiva: Anna Marquès
Productor executiu TVC: Sílvia Pairó          
Director fotografia: Ignasi Pastori Martínez-Lamas
Muntatge: Àngels Tous
Director de producció: Anna Marquès
Música: Sergi Pérez Berk
2022

"Dona, vostè no té res!" és una producció de Televisió de Catalunya produïda per Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès,  amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

tv3.cat/senseficcio

#SenseFiccióTV3

twitter.com/senseficcio
facebook.com/senseficcio

Anar al contingut