Dimecres, a partir de les 22.15

Demà, nit dedicada als volcans, al 33

Demà, a partir de les 22.15, el 33 dedicarà la nit a una programació basada en els volcans, amb dos capítols del "Quèquicom" i quatre episodis de "Volcans i homes"

"Quèquicom": "Tenerife: turisme de lava" (22.15)

"Quèquicom" mostrarà demà una manera diferent de fer turisme: la visita a un volcà.

Els volcans de Tenerife han conformat una illa on la lava n'és la protagonista. L'explosió d'un volcà és molt semblant al que passa quan s'esbrava una coca-cola. Amb un guia del parc nacional del Teide, els reporters del programa s'endinsen en la lava i exploren un dels tubs volcànics més grans del món.

El Teide és la muntanya més alta de l'estat espanyol. Ha anat agafant altura a mesura que ha tingut diferents erupcions. És un estratovolcà que encara està actiu. El magma pot sortir de l'interior de la terra de diverses maneres. En la primera i forta explosió es forma el que es coneix com a pedra tosca. Després, la lava perd velocitat i se solidifica en forma de grans cristalls, és el que es coneix com a AA, i quan la lava ja baixa molt a poc a poc, rep el nom hawaià de pahoe-hoe. Totes aquestes variacions es troben al voltant del Teide. L'equip del programa no va poder pujar fins al cim perquè hi havia calima, un fort vent provinent del Sàhara que porta partícules de pols en suspensió. La calima només passa durant tres o quatre dies l'any.

El refredament de la lava pot, fins i tot, arribar a formar tubs volcànics de grans dimensions. La reportera Samantha Vall entra a la cova del Vent, el tub volcànic més laberíntic del món. Es troba a la falda del Teide i arriba gairebé fins al mar, amb 17 quilòmetres de recorregut. Està obert al públic des del 2008 i per la part exterior és impressionant la gran quantitat de pins que hi creixen, és el que es coneix com a corona forestal.

"Quèquicom": "Garrotxa: viure entre volcans" (22.45)

A la Garrotxa hi ha una cinquantena de volcans. Tots apagats, però, si es despertessin, farien una bona destrossa, perquè la població viu, literalment, entre els volcans. A través d'una simulació d'erupció del volcà Croscat, d'Olot, es veu com els seus efectes arribarien fins a les illes britàniques.

La millor manera de veure com estan situats els volcans d'Olot és des de l'aire. Samantha Vall puja en un globus juntament amb el millor expert en volcans del món, Juan Martí. També escalen una part del Croscat, el volcà més jove de la zona. Allà troben tots els materials que va expulsar fa 10.000 anys: bombes, lapil·li i lava. El que no hi troben és cendra. La cendra viatja a quilòmetres de distància, i se n'ha trobat al llac de Banyoles. A "Garrotxa: viure entre volcans" es fa una simulació del que passaria si ara hi hagués una erupció volcànica a la zona: el més perillós de tot seria la lava, que arribaria a Olot, i també la cendra, que inutilitzaria tots els aparells mecànics que trobés al seu pas i destruiria teulades i conreus. Però els volcans avisen, ja que abans d'una erupció sempre hi ha petits terratrèmols. Des del plató, Toni Mestres explica com fer un volcà domèstic.

"Volcans i homes": "Etna, la muntanya de les muntanyes" (23.15)

En aquest episodi, Arnaud Guérin, fotògraf professional i geòleg apassionat per la vulcanologia, se'n va a Sicília per conèixer persones que viuen a tocar de l'Etna. Mostrarà, entre d'altres coses, les tradicions populars i religioses que ha originat el perill constant de l'Etna, la gran fertilitat de les terres agrícoles del peu del volcà i les dificultats quotidianes de les persones que viuen a la zona de les salinelle, els volcans de fang. A part d'anar fins a un cràter actiu amb un vulcanòleg per oferir, també, el punt de vista científic sobre els fenòmens volcànics.  

"Volcans i homes": "Els llacs volcànics en terra maori" (23.40)

Arnaud Guérin se'n va a Nova Zelanda amb l'interès específic de visitar els àcids llacs de cràter. L'acompanyarem en la seva visita al llac volcànic de l'illa de White Island, el llac Taupo de l'illa del Nord i el llac del volcà Ruapehu, que els maoris consideren una muntanya sagrada.

Això permetrà veure alhora el punt de vista dels científics que analitzen l'aigua i els gasos dels llacs, i també els estrats del terreny que mostren les diferents erupcions, i el punt de vista tradicional i religiós dels maoris.

"Volcans i homes": "Tresors per als homes" (00.05)

En aquest episodi, Arnaud Guérin, arriba fins a Nova Zelanda. Visitarà l'illa de Mayor Island, un santuari natural ofert pels maoris a l'obsidiana, i es podrà veure, per mitjà d'entrevistes a persones molt diverses, la gran importància que té a l'illa del Nord la geotèrmia, tant per als usos industrials i agrícoles com per a la vida quotidiana de les persones que viuen a tocar dels guèisers i les fonts termals. A part dels estudis dels biòlegs i els microbiòlegs sobre les curioses formacions microbianes que es generen en aquests entorns extrems i que ofereixen noves interpretacions sobre l'origen de la vida a la Terra. 

"Volcans i homes": "L'Alvèrnia: els misteris dels gegants adormits" (00.30)

Arnaud Guérin, geòleg i fotògraf professional, serà a França, a l'Alvèrnia. Entre d'altres coses, visitarà el llac Pavin, que ha inspirat moltes llegendes des de l'antiguitat, en una incursió espeleològica a la cova de Soucy i en les visites a la cova del Gos de Chamalières i el penyal de l'Aiguilhe, amb la capella de Saint-Michel al capdamunt.

tv3.cat/33

Anar al contingut