11 de febrer, el Super3 celebra 25 anys

El Super3 celebrà el vint-i-cinquè aniversari consolidat com l'univers infantil català de referència i traspassant la pantalla de televisió per arribar a tots els nens i nenes de Catalunya. A més del canal de televisió, el Super3 s'acosta a tots els súpers a través del web super3.cat, de la revista "Súpers!", de la Festa dels Súpers i d'un club que ja té prop d'un milió i mig de socis.

L'11 de febrer del 1991, Televisió de Catalunya va posar en antena un nou espai infantil anomenat "Club Super3", que combinava sèries de dibuixos animats amb gags protagonitzats per diversos personatges. Aquesta primera emissió va començar amb la frase "Súpers! Em sentiu?" Paral·lelament a la programació televisiva, es va potenciar la participació i la interactivitat amb els nens i nenes a través del Club, que els permetia disposar d'un carnet i gaudir de diversos avantatges. El Club Super3 va suposar un trencament amb el tipus de programació infantil que es feia aleshores, ja que incloïa diverses innovacions importants, com la interacció amb els nens i nenes, el fet de fer-los pertànyer a un club i l'organització d'activitats fora de l'àmbit estrictament televisiu.

Personatges com el Petri, la Nets, la Noti Press i el Megazero, les mascotes Flash, Top i Buff i la Supermà i el Tomàtic van rebre de seguida una gran acceptació per part de l'audiència. S'han convertit en mites de l'imaginari col·lectiu, juntament amb els que van arribar més tard, com la Ruïnosa, la Bibiana, el Jordi, el Krust, la Kès, el Lèmak; o els actuals, el Fluski, l'Àlex, el Pau, la Lila, la Pati, el senyor Pla, el Rick o el Desmond.

Després de la posada en marxa del Club Super3, la resposta dels nens i nenes va ser massiva i va superar amb escreix les expectatives previstes. Als estudis de TV3, hi arribaven cada dia saques de Correus plenes de sol·licituds per formar part del Club. Ara ja hi ha prop d'un milió i mig de súpers, alguns dels quals ja són pares o mares amb fills i filles que també són súpers.

25 anys súpers

Un canal propi

El Super3 té el seu propi canal de televisió, creat a l'octubre del 2009, com a part de l'oferta de TV3 en l'àmbit de la TDT. Pel que fa a la programació actual, el Super3 continua alternant l'emissió de sèries amb diferents gags protagonitzats pels personatges de la família del Super3 (Fluski, Pau, Àlex, Lila, Desmond, Pati Pla, Sr. Pla i Rick). A més, el canal inclou altres programes de producció pròpia, com el "MIC", adreçat als més petits; l'informatiu "Info K"; el concurs d'anglès "Fish & Chips"; "Dinàmiks", que combina ciència, experiments i manualitats; "Una mà de contes", amb relats il·lustrats amb tota mena de tècniques, i "Kukurota", sobre el món més animal. Igualment, cal destacar la introducció de continguts en anglès a través de la iniciativa "Super English Day".

D'altra banda, el Super3 també contribueix notablement al desenvolupament de la indústria d'animació catalana, ja que una part de les seves sèries són coproduccions entre TV3 i productores catalanes. En són un bon exemple "Les tres bessones", "Rovelló", "Lola i Virgínia", "La Lua i el món", "Emma i Guiu", "Dr. W", "Quatre amics i mig", "Misha, la gata violeta" i "Pumpkin reports". Les sèries, sens dubte, han jugat un paper molt important durant d'aquests vint-i-cinc anys d'història del Super3, amb èxits destacats com "Bola de drac", "Dr. Slump", "Els Teletubbies", "Pingu", "Doraemon", "Els pingüins de Madagascar", "Espies de veritat", "Tom i Jerry", "Shin Chan", "L'abella Maia", "Els germans Kratt" i "El xai Shaun".

El web super3.cat

El web super3.cat és un dels portals d'internet més actius de la CCMA i s'ha consolidat com un dels més visitats pels nens i nenes, amb 35 milions de pàgines vistes a l'any i 1.800.000 d'usuaris únics. A super3.cat es poden trobar totes les sèries del canal i els protagonistes dels programes, jugar a més d'un centenar de jocs de creació pròpia, enviar vídeos i fotografies i participar en concursos. El Super3 disposa també d'una app que permet visualitzar els programes i les sèries, una tendència de consum que està clarament al alça.

Els valors del Super3

Després d'aquests vint-i-cinc anys plens d'èxits, el Super3 s'ha convertit en un fenomen social i de comunicació únic al nostre país, i en un referent de servei i qualitat en l'àmbit infantil i familiar. El Super3 és reconegut per tothom com un motor d'identificació i cohesió social de la societat catalana, així com una important eina de servei públic en la difusió de la llengua catalana. Entre els valors del Super3 hi ha el foment de la vida sana (alimentació i esport), el respecte a la natura, el foment de la lectura, la seguretat viària, la creativitat i la imaginació, l'interès per la música, la convivència i la cohesió, el respecte a la diversitat, les activitats en família i els bons usos d'internet.

Un club d'un milió i mig de socis

Des de la seva creació, el Club Super3 compta amb prop d'un milió i mig de socis en l'acumulat, i amb uns 500.000 en actiu, és a dir, en la franja de 0 a 14 anys. El Club Super3 s'ha convertit en una comunicat única i en el club infantil més gran del món. El carnet del Super3 dóna accés gratuït a més de 200 superactivitats gratuïtes repartides per tot el territori i d'àmbits molt diversos, com els esports, la natural, la música, la festa o la cultura.

La música del Super3

Al llarg d'aquests vint-i-cinc anys, el Super3 ha publicat diversos discos amb cançons pròpies, com els últims "Benvinguts al Club", "Anem a veure món", "Uh! Oh! No tinc por!", "Connectem" o, el més recent, "Arkandú", amb temes interpretats pels integrants de la família del Super3. Els temes musicals de tots aquests discos s'han pogut sentir en directe a les diferents edicions de la Festa dels Súpers, en les actuacions que han fet els personatges de la família arreu del territori i, fins i tot, al teatre, amb l'espectacle "Super3: El musical".

La Festa dels Súpers

La Festa dels Súpers és l'esdeveniment que millor sintetitza l'essència del Super3. Gratuïta i oberta a tothom, acosta les famílies d'arreu de Catalunya i en potencia la integració a través de la llengua i la cultura catalanes. Reuneix tots els programes i els personatges del canal perquè els súpers els puguin veure de prop. I alhora, convida tot el teixit cultural, empresarial i institucional a col·laborar-hi per desplegar valors com la integració, la solidaritat, el respecte, l'ecologia... Aquest és un esdeveniment únic al món per les característiques i per la magnitud. El 22 i 23 d'octubre del 2016, coincidint amb la celebració del 25è aniversari del Super3, se'n farà la 20a edició.

L'aniversari

"Tots som súpers!": La gran exposició del Super3

El Palau Robert de Barcelona acollirà, de març a setembre, l'exposició "Tots som súpers!", una mostra dedicada a aquests 25 anys d'història del Super3. L'exposició, que està organitzada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i per la Generalitat de Catalunya, vol mostrar al món tot el que el Super3 ha construït durant aquest període, i alhora mirar amb il·lusió cap al futur. La primera gran exposició del Super3 està pensada i dissenyada per poder compartir una experiència en família, amb un conjunt de propostes impregnades per la filosofia del Super3 que despertaran l'admiració i la imaginació de tots els visitants.

Un any ple de sorpreses

A més de l'exposició, aquest any d'aniversari serà molt especial per al Super3. Durant els pròxims mesos, està previst que surti al mercat un nou disc del Super3 amb moltes sorpreses i que s'editi un llibre ple de records del Super3. La Festa dels Súpers també celebrarà el seu aniversari, ja que arribarà a la vintena edició, i la música del Super3 sonarà molt ben acompanyada abans que acabi l'any en un concert de gran format. A més, el web i els carnets del Super3 viuran en primera persona un any amb moltes novetats.

super3.cat

Anar al contingut