L'artista Luna Ki és la protagonista de l'abducció, a "Quan arribin els marcians".
L'artista Luna Ki és la protagonista de l'abducció, a "Quan arribin els marcians".
Dilluns, a les 00.05

Cultura de la cancel·lació i Luna Ki, a "Quan arribin els marcians"

Aquest dilluns, 23 de maig, a les 00.05, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. 

La "cultura de la cancel·lació" és un dels fenòmens més comentats darrerament quan esclaten segons quines polèmiques a les xarxes. Moltes estan vinculades al món de la cultura i la carrera de diferents artistes. Aquesta setmana, els marcians analitzen fins a quin punt existeix o no la "cancel·lació" amb persones que l'han estudiat, animat o patit, com Ana Polo, Juan Evaristo Valls Boix, María Llopis i Beatriz Cepeda (Perra de Satán). I la protagonista de l'abducció serà una plutoniana, l'artista futurista Luna Ki, a punt de presentar en directe el disc "CL34N" a la Sala Apolo. 

El reportatge: "La cultura de la cancel·lació existeix?"  

Els últims anys, sobretot des de l'esclat del fenomen Me Too, molts autors, artistes, directors, humoristes i influencers han estat objecte d'una crítica ferotge a les xarxes per actes o declaracions sovint lligats a actituds masclistes, racistes o altres violències contra col·lectius minoritzats. De vegades, aquestes crítiques públiques van acompanyades de peticions de boicot de l'obra o el treball d'aquests personatges, que sovint denuncien ser víctimes de l'anomenada "cultura de la cancel·lació". S'orquestren campanyes per "cancel·lar" persones? Qui en pateix realment els efectes? Existeix, realment, la "cancel·lació"?  

"Quan arribin els marcians" analitza els mecanismes de la "cultura de la cancel·lació", la separació de l'autor de la seva obra, els límits de la llibertat d'expressió i la legitimitat per promoure boicots i "cancel·lar" activament persones. En parlarà amb la periodista, humorista, divulgadora feminista i copresentadora del podcast "Oye Polo", Ana Polo; el professor de Filosofia Contemporània i Teoria de l'Art Juan Evaristo Valls Boix; l'artista i professora María Llopis, promotora d'una acció de protesta i visibilització al Museu Picasso per denunciar que l'artista malagueny maltractava les seves parelles, i l'escriptora i humorista Beatriz Cepeda, coneguda a xarxes com Perra de Satán i copresentadora del podcast "¿Puedo hablar!", que va patir els efectes de la "cancel·lació" a causa d'uns tuits racistes publicats el 2013. 

 

L'abducció: Luna Ki 

No hi ha prou etiquetes per empresonar la llibertat artística futurista de Luna Ki. Divendres, 27 de maig, presenta el seu àlbum de debut, "CL34N", en concert a la sala Apolo de Barcelona, una glopada d'aire fresc a l'escena actual més desacomplexada. Els marcians se la volen emportar a Mart, però l'artista, que és mig terrícola mig plutoniana, se'ls vol emportar a Plutó. 

 

Cap de setmana a la Terra 

A l'última part del programa, dirigit per Jofre Font, els redactors terrícoles responsables d'aquesta missió marciana, Begoña Garcia-Pla, Mireia Mallol, Roger Roca i Lluís Salgado, fan les seves recomanacions perquè els marcians passin un bon cap de setmana a la Terra.  

Les propostes d'aquesta setmana són: el Festival Ciutat Flamenco, fins al 29 de maig a Barcelona; la comèdia "La pell fina", de Yago Alonso i Carmen Marfà, a la Sala Flyhard, fins al 27 de juny; les estrenes de les pel·lícules "Sundown", de Michel Franco, i "Costa Brava, Líbano", de Mounia Akl; la representació de l'obra "El pes d'un cos", de Victoria Szpunberg, fins al 12 de juny al TNC, i l'exposició del fotògraf Helmut Newton, fins al 3 de juliol al Fotonostrum. 

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu. A TV3 hi arriba els dilluns, pels volts de la mitjanit, i els dijous torna a treure el cap a la televisió al 33. 

 

#MarciansTV3 

 

Anar al contingut