Dissabte, a partir de les 22.35

"Cronos" estrenarà "Erich Mielke, el mestre de la por"

Demà, a partir de les 22.35, "Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que inclou documentals històrics de gran factura, estrenarà "Erich Mielke, el mestre de la por" i, a les 00.10, reemetrà el documental "La catedral de Colònia".

Erich Mielke va ser un dels polítics més controvertits de l'RDA. Com a ministre de Seguretat durant molts anys, es va mantenir com un soldat fidel al partit que va actuar per motius "humanistes", tal com ell mateix va manifestar. El "mestre de la por" era un home amb una energia inesgotable increïble, un arribista i supervivent polític i un addicte a la feina que subordinava la seva vida a la "gran causa". Un home que desconfiava del seu poble i que, alhora, volia ser estimat pel poble. Paranoia, amagada sota un mantell de proximitat aparent.

Però, qui va ser realment aquest home que va portar alhora temes de la CIA i del Servei Federal d'Intel·ligència (BND) de l'RDA? El docudrama de Jens Becker i Maarten van der Duin mostra la persona que hi havia darrere de l'aparell totalitari: la seva motivació, la seva fe, el seu poder, el seu funcionament i el seu fracàs.

La docuficció "Erich Mielke, el mestre de la por" el mostra en l'apogeu del seu poder, el 1989, i en la resignació més absoluta a la presó, el 1991. En el film, es veu un home de 83 anys, de vital importància en el seu lloc de treball, al Ministeri de Seguretat, tractant de salvar l'RDA, i també en la seva rendició final, trencat a la presó de Moabit, a Berlín, en espera de judici, físicament i mentalment senil, relatant la seva vida a una psicòloga. Nombroses entrevistes, excel·lents recreacions i documents extrets dels arxius de l'Stasi i del BND completen el treball.

"La catedral de Colònia"

La catedral de Colònia és el monument més visitat d'Alemanya i la tercera església més gran del món. Van trigar més de 600 anys a acabar de construir-la. Aquest docudrama recrea, d'una banda, la seva accidentada història i, de l'altra, explica tots els esforços que es duen a terme actualment per conservar-la.

tv3.cat/cronos
twitter.com/Cronos_Canal33

Sant Joan Despí, 1 de desembre del 2017