"Cronos" estrenarà "El dia en què Roosevelt va triar la guerra"

Demà, a partir de les 23.25, "Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que inclou documentals històrics de gran factura, estrenarà el tercer capítol de la trilogia "El dia en què... va triar la guerra" en aquest cas dedicat a Roosevelt. Després emetrà "Tragèdia a l'Antàrtida".

"El dia en què... va triar la guerra" explica tres moments cabdals del segle XX, quan tres caps d'estat van fer front a la guerra i a la crisi internacional prenent una decisió personal que va canviar el curs de la història. Cadascun d'aquests episodis narra les dramàtiques últimes vint-i-quatre hores en què la decisió d'un home fa història. Segons quina sigui la decisió presa, ho pot canviar tot.
En aquests tres episodis de la sèrie "El dia en què... va triar la guerra" ("Le jour où... a choisi la guerre"), la història es presenta com una pel·lícula de suspens, a través de la reconstrucció dels escenaris i amb el suport dels arxius. Els gabinets de crisi de Churchill, De Gaulle i Roosevelt abans d'entrar en guerra en són tres bons exemples.
 
"El dia en què Roosevelt va triar la guerra"
 
El 7 de desembre de 1941, quan l'aviació japonesa acabava d'enfonsar a Pearl Harbour una gran part de la Flota del Pacífic dels Estats Units, Roosevelt va posar el país en estat de guerra i va decidir centrar els principals esforços no en contra del Japó, sinó en contra d'Alemanya. Elegit per fer la pau, Roosevelt, gairebé sol, va fer tot el possible per provocar els japonesos i portar els Estats Units a la guerra al costat de les democràcies. Sense ell, Alemanya probablement hauria guanyat.
 
"Tragèdia a l'Antàrtida"
 
El 28 de novembre de 1979, un avió que portava 257 passatgers es va estavellar al mont Erebus, a l'Antàrtida. En qüestió d'hores, 11 agents de la policia ordinària van ser mobilitzats. Van haver de viatjar a un dels llocs més inhòspits de la Terra per fer front a una de les pitjors catàstrofes aèries del món.
 
Quan van començar a trobar les víctimes, un equip d'investigació va intentar descobrir el misteri de per què un avió havia volat cap a una muntanya a plena llum del dia. La línia aèria tenia alguna cosa a ocultar? Per primera vegada, el personal directiu d'Air New Zealand parla de la història des de dins.
 
El documental barreja reconstruccions d'alta qualitat a partir de l'arxiu i entrevistes originals. Es veuran els protagonistes explicant els fets en el passat, però també en el present. Filmada al bell entorn de l'Antàrtida, aquesta és la història d'un operatiu policial extraordinari. I tot un exemple de com la lluita per la veritat mai no és fàcil.
 
tv3.cat/cronos
twitter.com/Cronos_Canal33
 
 
Anar al contingut