Dimecres, a les 23.25

Crisi sobre crisi, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.25, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. No és cap sorpresa, els joves seran segurament el col·lectiu més damnificat de la crisi econòmica que amb tota probabilitat vindrà. Com es preparen, quan molts d'ells encara s'estan recuperant de la crisi anterior?

Els joves seran un dels col·lectius més afectats econòmicament per la pandèmia, però com encaixaran aquesta crisi si encara cueja la del 2008? Quines són les aspiracions vitals i professionals d'aquesta generació marcada per dues grans recessions? Per esbrinar-ho, els marcians reuneixen quatre joves del sector cultural d'entre 26 i 35 anys. Andrea Ros, actriu i emprenedora, Bernat Daviu, artista i galerista, Víctor Recort, periodista cultural i escriptor, i Ofèlia Carbonell, música i escriptora.

Quina ha estat la relació dels joves amb la cultura durant aquest confinament? I com han començat a viure la "nova normalitat" cultural? Els marcians acompanyen cinc joves en les seves trobades amb la cultura: Marcel Graell, a més de veure pel·lícules a Filmin –de les quals ni n'havia sentit a parlar–, ha compost música; Ada de Mingo, mentre estudia per al MIR i veu concerts online ha iniciat els assajos amb mascareta amb el seu grup musical; Ferran Bassaganyes està desitjant anar al teatre i s'apunta a la inauguració del Grec; Ignacio Garriga, després de consumir molt cinema durant el confinament, va al Phenomena a veure "Carretera perduda", de David Lynch, i Rut Valls es planta amb les amigues en una "escape room" de terror, amb mascareta, això sí.

Dos dels grans festivals de l'estiu, el Primavera Sound i el Cruïlla, han hagut d'adaptar-se als nous temps. El primer ha estat l'impulsor de Les Nits del Fòrum, que comptarà en el seu cartell de concerts amb noms com el de Mala Rodríguez o Kiko Veneno. I el Cruïlla ha fet una versió "XXS", amb la qual omplirà diferents espais de tot Barcelona amb espectacles i esdeveniments de tot tipus i formats petits. Roger Roca, reporter del programa, ho explica.

Els joves són els protagonistes dels llenços d'Unai Cardoner, àlies artístic "Jimmy el Pato". I en aquesta ocasió es mira a si mateix per fer-se protagonista d'un autoretrat.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: el Festival Sota la Palmera de Tarragona; Bachcelona, al recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona; Estiu&Jazz, a Girona i l'exposició "Gravats Col·lecció Gelonch", al Museu Diocesà Comarcal de Lleida.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut