"Conviure amb el risc", a "30 minuts"

El diumenge 13 de juny, a les 22.05, "30 minuts", a TV3, estrenarà la producció pròpia "Conviure amb el rsic", un reportatge d'Anna Masip Elias i Víctor Díaz Solé, sobre els efectes que va tenir per a la població de Tarragona el pitjor accident de la història de la petroquímica.

 

 

Fa gairebé un any i mig Tarragona va viure el pitjor accident de la història de la petroquímica. Tres morts, vuit ferits i desenes de danys materials són algunes de les conseqüències de l'explosió de la tarda del 14 de gener del 2020.

Per primera vegada un equip del "30 minuts" ha pogut entrevistar el bomber, de l'empresa FALCK subcontractada per IQOXE, que estava treballant dins de la planta la tarda de l'accident, després d'haver canviat el torn a un company. Va arriscar la vida perquè els efectes no fossin pitjors a dins i a fora de les instal·lacions.

"Aquell dia, vaig tenir la sensació que em moria... que... que havia d'haver mort unes deu vegades", Bartolomé Mellado, bomber d'IQOXE.

Les causes de l'accident encara s'estan investigant, disset mesos després de l'explosió, i els treballadors continuen denunciant IQOXE per no escoltar les seves reivindicacions laborals. L'empresa nega totes les acusacions.

El reportatge del "30 minuts" "Conviure amb el risc" mostra com van viure l'accident els veïns de la Canonja i del barri de Bonavista de Tarragona, a pocs metres de l'empresa IQOXE. Gairebé un any i mig després de l'accident, els veïns dels tres pisos afectats per l'explosió continuen desallotjats i no saben quan podran tornar a casa seva.

A dia d'avui, moltes persones encara no han superat la por que van viure. L'explosió del reactor de la planta d'òxid d'etilè ha marcat un abans i un després de la relació dels veïns amb la indústria.

"El neguit aquest que tenia la gent, de que si algun dia això petarà o no petarà..."
"Que potser ho vam tenir també als anys noranta, amb l'atemptat d'ETA, i tot això, que es va reviure molt, que s'havia 'apaivagat' i que s'havia transformat en un tema ja més ecològic, doncs ara s'ha tornat a revifar", José Manuel Martín, veí.

L'equip del "30 minuts" també ha viatjat a Anvers, a Bèlgica, on hi ha el segon port petroquímic més gran del món, per veure com gestionen el risc a través d'un sistema de telecomunicacions que ha deixat de banda l'ús de les sirenes d'emergència.

Saber què respiren els veïns al voltant del polígon petroquímic del Camp de Tarragona i si la indústria química afecta la salut són algunes de les demandes que en els últims anys han generat debat i interès.

En públic i sobretot davant d'una càmera de televisió costa que algú vulgui parlar de la indústria petroquímica, però al reportatge alguns extreballadors de la petroquímica i responsables de la mateixa indústria ho han fet.

I el futur de la química, per on passa? La Unió Europea s'ha marcat el 2050 per reduir a zero les emissions de gasos d'efecte hivernacle fent servir l'hidrogen verd.

Aquest objectiu afecta de ple la petroquímica, perquè és la que genera més diòxid de carboni, CO2, a Catalunya. El CO2 és un gas d'efecte hivernacle que, en grans concentracions, contribueix a l'escalfament del planeta.

Tarragona, amb la petroquímica i la Universitat Rovira i Virgili, lidera l'impuls de la vall de l'hidrogen. És un projecte de país amb el qual el govern català vol atraure part dels milers de milions d'euros dels fons europeus Next Generation.

Un reportatge d'Anna Masip Elias i Víctor Díaz Solé.
Imatge: Bernat Suñé Trepat / Jordi Domènech Jordà.
Muntatge: Papitu Sarrahima.
Producció: Jèssica Montaner.

En aquest enllaç podeu descarregar-vos descarregar-vos les fotos.

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 11 de juny del 2021

 

Anar al contingut