Contraban
Contraban
DIMARTS, A LES 23.00

"Contraban" i "Els Bacardí i la llegenda del rom", al 33

Demà, el 33 recupera dos documentals de "Sense ficció": "Contraban", una producció de TV3 dirigida per Josep Rovira, i "Els Bacardí i la llegenda del rom", de Miki Camps

"Contraban" (dimarts 26 de setembre, a les 23.00)

De contraban de tabac entre Andorra i Espanya se n'ha fet tota la vida. Però avui les regles del joc entre contrabandistes i forces de seguretat són unes altres. La tecnologia permet veure coses que abans era impossible veure i aconseguir proves inculpatòries que detallen la freqüència del delicte o la identitat dels implicats. Si hi afegim que el contraban al Pirineu no distingeix entre ideologies polítiques ni classes socials, ni entre ciutadans de carrer, expolítics o membres dels cossos de seguretat, les imatges obtingudes són, a vegades, sorprenents.

Corria el mes de juny del 2012 quan un grup de persones que formaven part d'una de les colles que es dediquen al contraban freqüentaven un garatge tancat en els soterranis d'un edifici de la Seu d'Urgell, amb caixes de tabac que provenia d'Andorra. Ells no sabien que una càmera amagada pels Mossos d'Esquadra els vigilava i enregistrava tots els seus moviments, però el que tampoc no s'esperaven els policies era la identitat de tots els que hi participaven.

"Contraban" és una producció de TV3 dirigida per Josep Rovira que entrevista els alcaldes de les poblacions més pròximes a la frontera; els responsables policials de les diverses forces que controlen el contraban de tabac a la duana o a les carreteres i pistes adjacents; la jutgessa i el fiscal de la Seu que van intervenir en la detenció i escorcoll de l'anomenat periodísticament "cas Ausàs"; advocats defensors i diversos protagonistes del negoci opac del tabac que no passa per la duana.

"Els Bacardí i la llegenda del rom" (dimarts 26 de setembre, a les 00.00)

"Els Bacardí i la llegenda del rom" és un documental de Miki Camps que explica una història de veritable èxit internacional, la del rom Bacardí. Història que comença amb la del seu fundador, Facund Bacardí, nascut a Sitges l'any 1815.

La llegenda del rom va començar quan el sitgetà Facund Bacardí va marxar a Santiago de Cuba, esperant fer fortuna i buscant una vida millor. Després d'intentar engegar diversos negocis, un comerciant francès li va confessar el seu secret, la fórmula per a un nou rom, exquisit i de qualitat superior.

El seu fill Emili va ser un notable escriptor, polític i patriota cubà que va lluitar per aconseguir la independència de Cuba. Al mateix temps que va fer créixer la companyia es va convertir en el primer alcalde de la ciutat de Santiago després de la independència de l'illa.

Amb el temps, aquest negoci familiar s'ha convertit en l'imperi Bacardí. Diversos historiadors cubans i catalans ens ajuden a entendre el fenomen de l'emigració catalana a Cuba al llarg del segle XIX, així com les condicions i el context en què aquests immigrants van integrar-se.

"Els Bacardí i la llegenda del rom" és una coproducció de TV3 i Ediprem Producciones, amb la col·laboració de l'ICIC.

 

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut