Pere Tapias
Pere Tapias

Comiat a Pere Tapias

El cantautor, gastrònom i comunicador Pere Tapias, que durant més de dues dècades ha presentat l'espai de cuina "Tapias variades" a Catalunya Ràdio, ha mort aquesta matinada a l'hospital de Sant Pere de Ribes. Actualment, formava part d'"El suplement", que pròximament farà una programa especial des de Vilanova i la Geltrú en el seu homenatge i per recordar la seva figura. El programa "El suplement" ja li va dedicar un programa especial al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú el maig del 2016, quan va fer 70 anys. El 26 de febrer passat, tornava a la ràdio després d'una baixa per malaltia, envoltat de companys i oients, en un espai en què ell mateix recordava els seus inicis a Catalunya Ràdio.

Pere Tapias és el nom artístic de Joan Collell i Xirau. Cantant, gastrònom, advocat i home de ràdio, va néixer el 19 de maig del 1946 a Vilanova i la Geltrú. Apassionat per la música, la paraula i la cuina, durant tota la vida va fer d'ambaixador de la seva ciutat, de la qual va ser el Defensor de la Ciutadania durant deu anys, entre el 2001 i el 2012.

Les primeres cançons, les va interpretar al Centre Catòlic de Vilanova als 18 anys, però no va enregistrar el seu primer disc senzill fins a finals dels 60, amb les cançons "La tia Maria" i "El progressista". Havia estudiat Dret a Barcelona, on va freqüentar ambients artístics, i durant una època va combinar la professió d'advocat amb recitals de cançó per tot Catalunya, amb el nom de Pere Tapias. El seu estil irònic i informal contrastava amb la seriositat de molts intèrprets de la Nova Cançó, que ell mateix també havia cultivat. Amb aquest tipus de cançó original i més desenfadada, va triomfar amb títols com "La moto" i "Footing".

L'any 1973, va publicar el primer disc, "Per a servir-vos", en una època en què començava a portar la gorra que amb els anys es va convertir en un tret distintiu de la seva imatge. Més endavant, van arribar sis discos més, com "Si fa sol", "400 pendons" i "Passeig del Carme", amb temes com "El ventríloc". En total, Pere Tapias ha publicat set discos de llarga durada, amb 85 cançons que barregen la crònica, la sàtira i la tendresa.

A partir de l'any 1985, Pere Tapias va deixar la música durant un llarg període de temps, i es va concentrar en la cuina i els mitjans de comunicació audiovisuals. A Catalunya Ràdio, hi va arribar el 1993, amb el projecte "Tapias variades", que s'emetia diàriament de 18.00 a 19.00, en un format de programa cultural i gastronòmic que es basava en la participació i la complicitat dels oients. A partir d'aquest moment, es va convertir en una de les cares i les veus més populars de la ràdio.

Algunes de les claus del seu èxit han estat la proximitat amb el oients, la capacitat de generar empatia, tant en directe com a la redacció, i saber combinar la cuina de mercat i casolana amb els noms emergents de la nova cuina catalana. Per a ell, mai van tenir un no els xefs més destacats de la gastronomia del país, com tampoc el van tenir els principals crítics gastronòmics, ni els enòlegs i els productors de vins del país.

Un cop consolidat el "Tapias variades" en horari de cap de setmana, a finals de la dècada del 2010 s'incorpora dins el magazín dels dissabtes i diumenges a Catalunya Ràdio. En les diverses etapes a "El suplement", va generar les màximes complicitats amb realitzadors com Tatiana Sisquella, Sílvia Cóppulo i, en els últims anys, amb Ricard Ustrell.

El seu amor per la paraula i la cuina també el va portar a fer pregons i xerrades arreu de Catalunya, i a publicar llibres com "Cuines, barques i fogons", "Plats de festa" o el recull "Poètiques variades". També va treballar en altres mitjans com el canal català de Televisió Espanyola a Sant Cugat fent el programa "Què vol veure" (1983-1988) i els espais de cuina "Afamats" i "La Factoria" a Ràdio 4. En premsa escrita, va col·laborar al diari "Avui". Més endavant, el 2004 va estrenar una sèrie de programes per a les televisions locals de Catalunya amb el títol "Tapias a la carta".

Va ser la primavera del 2016, quan Pere Tapias va complir 70 anys, que l'equip d'"El suplement" li va retre homenatge al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, on van ser presents amics, músics i cuiners que el van ajudar a bufar les espelmes. Més recentment, després d'unes setmanes de baixa, va tornar a "El suplement" el 26 de febrer, coincidint amb Sant Medir. Enmig d'una gran rebuda per part dels companys i oients, va arribar fent el que ja havia convertit en una tradició: llançar caramels per a tothom.

Apassionat de la ràdio i el món de la comunicació en general, Pere Tapias no tenia mai un no per a ningú. A Catalunya Ràdio col·laborava amb tothom qui li demanava, fent alguna cançó especial, amb comentaris durant les jornades esportives, fent de mediador a l'antena quan un tema el requeria, comentant l'actualitat gastronòmica o felicitant algun company que feia anys amb una cançó d'aniversari. De paraula amable, les dues generacions de guionistes, productors i tècnics que han passat pel "Tapias variades" van compartir la seva experiència, generositat i carisma.

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha valorat la figura del gastrònom, cantautor i company Pere Tapias i ha destacat que "Tapias va tenir la capacitat de connectar i superar qüestions generacionals" (àudio).

catradio.cat

Anar al contingut