Sheku Kanneh-Mason
Sheku Kanneh-Mason

Comencen les transmissions de la temporada de l'OBC a Catalunya Música

Aquest diumenge, 19 de setembre, a les 11.00, Catalunya Música oferirà en directe, des de L'Auditori de Barcelona, la sessió matinal del concert inaugural de la Temporada de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb dos dels joves artistes britànics més destacats de l'actualitat, el violoncel·lista Sheku Kanneh-Mason i el director Duncan Ward. Interpretaran el cèlebre Concert per a violoncel i orquestra d'Edward Elgar

El programa es completarà amb l'estrena mundial d'"U", de Bernat Vivancos, que s'estrena com a compositor convidat de la temporada i culminarà amb una selecció de fragments del ballet "Romeu i Julieta", de Serguei Prokófiev. Els comentaris els farà Joan Vives, que encetarà així la divuitena temporada de transmissions del concert matinal de l'OBC a Catalunya Música.

L'amor i l'odi seran el fil conductor de la temporada de l'OBC que tot just comença aquest cap de setmana a L'Auditori de Barcelona. La relació entre aquests dos termes universals i antagònics, tan oposats i a la vegada tan pròxims, ha fet de catalitzador per a la creació d'infinitat d'obres en la història de la música. El programa del concert inaugural destil·la perfectament l'essència d'aquest leitmotiv amb tres obres de gran volada.

Obrirà el concert l'estrena mundial de l'obra "U", de Bernat Vivancos, que serà el compositor convidat aquesta temporada a L'Auditori, al costat de Joan Magraner. Segons explica el mateix Vivancos, "U", -que cal pronunciar com l'anglès "you", és a dir "tu"-, "és una utopia. És allò que desitgem però mai arribarem a assolir. És la història d'un gran fracàs. És l'amor impossible de qualsevol cosa, de qualsevol persona." Aquesta composició per a orquestra ha estat un encàrrec de L'Auditori en el qual Vivancos s'ha allunyat de l'estètica sonora plàcida que li és habitual. El resultat ha estat una obra en què els instruments de l'orquestra, a partir de tres tipus d'afinacions, dividits en tres grups, generaran un xoc de sonoritats sorprenent.

L'obra central del programa serà el cèlebre Concert per a violoncel i orquestra en mi menor, op. 85, d'Edward Elgar. És l'última obra que va escriure el cèlebre compositor britànic, estrenada a Londres el 26 d'octubre del 1919, amb el violoncel·lista Felix Salmond i el mateix Elgar fent de director. Tot i que l'estrena va ser un desastre per culpa de la poca preparació de l'orquestra en els assajos previs a l'estrena, la partitura de seguida va esdevenir una de les obres cabdals del repertori, que s'ha fet llegendària en enregistraments històrics de la mà de Pau Casals, Jacqueline du Pré i Yo-yo Ma. I en d'altres de més recents com els de Sol Gabetta, Alisa Weilerstein i el jove violoncel·lista britànic Sheku Kanneh-Mason, que protagonitzarà el concert.

L'OBC en solitari, dirigida per Duncan Ward, posarà el punt final amb la interpretació d'una selecció de fragments del ballet "Romeu i Julieta", de Serguei Prokófiev, potser l'obra del programa que condensa amb més encert la idea del leitmotiv d'aquesta temporada, amor i odi. Escrit el 1935, el ballet "Romeu i Julieta" va ser el primer gran ballet de l'etapa soviètica de Prokófiev i se'l considera la primera adaptació coreogràfica duradora, de la història de la música, d'una obra de William Shakespeare.

catmusica.cat
facebook.com/catmusica
twitter.com/catalunyamusica

Anar al contingut