Dilluns, a les 23.55

Com afecten els fets històrics la vida, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 23.55, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Com els fets històrics poden travessar les vides, com internet i les xarxes socials han raptat l'atenció i l'escriptor Kiko Amat, protagonistes d'un nou capítol marcià

De vegades, la vida personal es confon amb la col·lectiva. En parlaran amb els autors de tres obres recents que entrellacen els esdeveniments històrics amb l'experiència íntima de personatges corrents que en semblen aliens. Miqui Otero ha publicat "Simón", una novel·la en què el protagonista madura en paral·lel als grans fets que marquen la ciutat de Barcelona entre els anys 1992 i 2018: dels Jocs Olímpics a l'atemptat de la Rambla i els mesos posteriors a l'1 d'octubre. La cineasta Jasmila Žbanić recrea, a la pel·lícula "Quo Vadis, Aida?", els fets que van portar a la massacre de Srebrenica, el juliol de 1995, durant la guerra de Bòsnia. Ho fa a través dels ulls d'una intèrpret local de l'ONU que, enmig de l'escalada de violència, mira de protegir la seva família. La pel·lícula ha estat nominada a l'Oscar de millor pel·lícula internacional i ha obtingut el Film Independent Spirit Award a la millor pel·lícula estrangera. Finalment, Jordi Casanovas ha escrit "Alguns dies d'ahir", que arriba a l'escenari de La Villarroel, a Barcelona, després de fer gira per diverses poblacions del país. L'obra explora com els dies més convulsos del procés independentista català influeixen en els afectes i relacions d'una família catalana prototípica. 

Kiko Amat ha escollit un martell per il·lustrar la seva última novel·la, "Revancha", i és a través d'aquesta eina que els marcians s'infiltren a casa de l'escriptor per descobrir el funcionament de les revenges humanes. L'autor de Sant Boi de Llobregat també s'acomiada del festival Primera Persona, que ha codirigit durant els últims 9 anys al CCCB i que s'acabarà aquest dissabte 15 de maig. Per això, explica als marcians quan és un bon moment per deixar un projecte terrícola.

El telèfon mòbil, internet i les seves xarxes socials s'empassen cada vegada més quantitats de l'atenció dels humans, el gran capital terrícola que tenen en l'actual era econòmica, perquè, com diu l'artista, activista i autor Na Pai: "La vida són les coses a les quals prestem atenció". Això ho desenvolupa en un assaig amb un títol que ho explica tot, "La nostra atenció ha estat raptada". Aquesta abducció constant de l'atenció per part dels grans gegants d'internet ha inspirat el llibre gràfic de l'artista visual colombiana resident a Barcelona Pamela Calero, "Social Media Will Tear Us Apart", que traduït seria "Les xarxes socials ens separaran". És un vaticini que comparteixen dos documentals recents que disseccionen els mecanismes que fan als humans addictes als artefactes que dissenya Silicon Valley, "El dilema de la redes" i "Fake Famous".

Diversos autors pretenen fer prendre consciència del temps i atenció que estan regalant, despreocupadament, els humans actualment i els conviden a reapropiar-se'n. Entre ells, James Williams a "Clics contra la humanidad" i Jenny Oddell a "Cómo no hacer nada".

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: "Classe", a La Villarroel de Barcelona; la Fira Trapezi, a diversos espais de Reus; l'exposició "Poesia concreta", a la Fundació Joan Brossa, a Barcelona; i "Aida", 11 de maig al Teatre Fortuny de Reus, el 14 de maig al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès i el 16 de maig a Granollers.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut