"Vull el divorci", de Marta Palacín i Oriol Gispert
DIMARTS, A LES 22.05

Coincidint amb els 40 anys de la llei del divorci, "Sense ficció" estrena "Vull el divorci. 40 anys de la Llei" i "Morir pel divorci"

Demà, a les 22.05, "Sense ficció" estrenarà "Vull el divorci. 40 anys de la Llei", una reflexió coral del millor i el pitjor que té un divorci. Una vintena de testimonis expliquen, en primera persona i sense embuts, la seva experiència, sovint traumàtica. Un documental dirigit per Marta Palacín i Oriol Gispert ple de curiositats i moments intensos, amb un ventall variat de casos i situacions.

Tot seguit, a les 23.15, s'estrenarà "Morir pel divorci", un documental sobre la lluita de les dones contra els feminicidis a Turquia. Les dones turques estan sotmeses al control dels altres des del seu naixement. Primer, del pare; després, del marit, i finalment, de l'Estat, que les controla d'una manera o d'una altra. "Morir pel divorci" segueix la lluita de l'advocada Ipek Bozkurt i de dues supervivents de la violència masclista.

"Vull el divorci. 40 anys de la Llei"

El 22 de juny de 1981, fa 40 anys, es va aprovar al Congrés dels Diputats la llei del divorci. Impulsada pel ministre de Justícia, Francisco Fernández Ordóñez, de la Unió de Centre Democràtic, que no va tenir un camí fàcil, amb una forta oposició per part de la jerarquia catòlica i els sectors més conservadors de la societat. La llei es va aprovar amb 162 vots a favor i 128 en contra.

45 anys després de la suspensió de la primera llei del divorci, aprovada durant la República l'any 1932, Espanya tornava a admetre de manera legal la fi del matrimoni. S'obria així una porta que va canviar la vida de moltes parelles. Un text legal que es va actualitzar el 2005, amb la coneguda com la llei de divorci exprés, promoguda pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que permet un divorci més fàcil.

A Catalunya, l'any 2019 hi va haver 26.939 casaments i 16.704 divorcis, separacions i nul·litats. És a dir, dues de cada tres parelles casades se separen. Juntament amb el País Valencià, són els dos territoris de l'Estat que més divorcis tenen.

"Vull el divorci" recull més d'una vintena de testimonis que expliquen la seva pròpia experiència, des de la dramàtica història de la Nieves, que ha passat per dues relacions molt dures amb violència per part de les seves exparelles, fins al Nick i la Yoya, que recomanen el divorci com a solució a tots els problemes, passant per la Majepa, que es va separar als 78 anys, després de 48 anys de matrimoni, entre altres casos.

L'antropòleg Jordi Roca, la "divorce coach" Montserrat Tur, l'advocada Magda Oranich o la psicòloga i terapeuta Marina Castro participen en el documental, que conté també curiositats com la Divorcioneta, una furgoneta que es passeja per Madrid, i pròximament per Barcelona, anunciant divorcis a 150 euros.

Fitxa tècnica

Direcció: Marta Palacín i Oriol Gispert
Guió: Francesc Orteu, Marta Palacín i Oriol Gispert
Direcció de fotografia: Oriol Bosch Castellet
So directe: Júlia Benach
Investigació: Carla Moreno
Recerca d'arxiu: Alejandra Céspedes
Direcció de producció: Marta Palacín
Producció: Carla Moreno i Alejandra Céspedes
Edició: Salva Viñets i Saty Galiana
Grafisme: Kitiara Ferran
Ajudant d'edició: Jaume Maneja
Etalonatge: Salva Viñets
Mescla de so: Rec Lab
Lingüista: Jordi Mir
Producció executiva La Lupa Produccions: Marta Palacín i Oriol Gispert
Direcció executiva TVC: Montse Armengou Martín
Producció executiva TVC: Sílvia Pairó Vilia

"Vull el divorci. 40 anys de la Llei" és una producció de Televisió de Catalunya produïda per  La Lupa Produccions.

Podeu descarregar-vos les fotos en aquest enllaç.

Més informació a:

https://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/vull-el-divorci-40-anys-duna-llei-que-va-millorar-moltes-videso-no/noticia/3105766/

"Morir pel divorci"

Cada cop hi ha més feminicidis arreu de Turquia i algunes dones turques lluiten per denunciar-ho. La Ipek Bozkurt és una advocada valenta que treballa amb la plataforma Aturarem els Feminicidis, un grup d'activistes que lluiten perquè es faci justícia amb la violència de gènere i amb els agressors.

Dues supervivents d'aquesta violència són l'Arzu Bozlas, una dona a qui van casar als 14 anys amb un home més gran, i la Kübra Eken, una presentadora del canal Bloomberg TV que havia viscut molts anys a Londres. Procedents d'entorns molt diferents, totes dues han sobreviscut a les greus agressions dels seus marits.

A l'Arzu, el marit li va disparar amb una escopeta perquè ella li havia demanat el divorci quan ell va agafar una altra dona com a esposa; va perdre les dues cames i la mobilitat dels braços. Ara, mira de refer la seva vida i recuperar la custòdia dels fills.

A la Kübra, el marit li va pegar al cap i va tenir una hemorràgia cerebral amb conseqüències greus que li dificulten la parla i la mobilitat. Ara fa sessions intensives de logopèdia per poder testificar contra el seu exmarit davant del jutge. Si no el condemnen, ella potser no tornarà a veure la seva filla.

La lluita de la Ipek Bozkurt no és només contra un sistema judicial que acostuma a imposar penes lleus als homes que agredeixen les dones, sinó també contra un govern que cada vegada reprimeix amb més força les veus dissidents.

Premis

Premi Especial del jurat Nimfa d'Or en la categoria Actualitat, Festival de Televisió de MonteCarlo, 2021 Mònaco

Festivals

Millenium Documentary Film Festival, Bèlgica, 2021
Biografilm Festival, Itàlia, 2021
Thessaloniki Documentary Festival, Grècia
Flying Broom International Women Film Festival, Turquia, 2021
Dokumentarist Festival, Turquia, 2021

Fitxa tècnica

Direcció: Chloe Fairweather
Producció: Sinead Kirwan, Seda Gokce, Özge Sebzeci i Elisabeth Kleppe
Producció executiva: Christina Asquith, Natasha Dack Ojumu i Leslie Finlay
Muntatge: Andrea Cuadrado i Paul Dosaj
Fotografia: Lilia Sellami
Música original: Andy Cowton
So: Ali Murray
Animació: Andreas Næs
Disseny gràfic: Mario Urban Mannsåker
2021

Podeu descarregar-vos les fotos en aquest enllaç.

Més informació:
https://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/morir-pel-divorci-la-lluita-de-les-dones-contra-els-feminicidis-a-turquia/noticia/3108228/

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut