Claudette Colbert, a "Inèdits"
Dimarts, a les 00.25

Claudette Colbert, en l'onzè capítol de la temporada d'"Inèdits"

Dimarts 21 de novembre, a les 00.25, el 33 emetrà l'onzè episodi de la cinquena temporada del programa, que recupera els originals de càmera d'entrevistes de l'arxiu de TV3 que mai s'havien emès senceres.  

En aquesta ocasió, l'espai recupera una entrevista a l'actriu francesa gravada el 1988. 

El 33 emetdimarts 21 de novembre, a les 00.25, l'onzè capítol de la cinquena temporada d'"Inèdits", el programa que recupera els originals de càmera d'entrevistes de l'arxiu de TV3 que mai s'havien emès senceres.  

La protagonista d'aquest episodi serà l'actriu Claudette Colbert. A l'arxiu de TV3 s'hi conserva un document entranyable i inèdit. Es tracta de la roda de premsa que l'actriu va oferir el 1988 durant el Festival de Cinema Americà de Deauville. Colbert, d'origen francès però criada des de petita als Estats Units, va fer carrera durant la primera etapa del cinema sonor i les dècades posteriors. Tenia ja 85 anys quan va arribar a Deauville, però tothom recordava encara el seu glamur i el seu do per a la comèdia durant els anys daurats de Hollywood. Va treballar per directors com Frank Capra, Cecil B. DeMille o Ernst Lubitsch i va ser parella de repartiment de Clark Gable, James Stewart o Gary Cooper. Curiosament, una de les seves pel·lícules preferides, "Aixeca't, amor meu", de Billy Wilder, explica la història real d'una cantant nord-americana que va aconseguir rescatar el seu marit, un pilot capturat pel règim de Franco al final de la Guerra Civil espanyola. La roda de premsa, mai emesa abans, s'emet ara en versió original a "Inèdits", amb subtítols opcionals en català i francès. 

El programa 

La cinquena entrega d'"Inèdits" continua centrada en la recuperació dels originals de càmera dedicats al cinema que es conserven a l'arxiu de Televisió de Catalunya. Són entrevistes o rodes de premsa d'actrius, actors o directors de l'escena més internacional del món cinematogràfic. Les entrevistes van ser realitzades a partir de 1984 per Jaume Figueras i els seus col·laboradors, i emeses parcialment als programes "Cinema 3", "Informatiu cinema" o "El món del cinema". El fet de poder comptar amb les gravacions dels rodatges permet oferir-les ara de forma íntegra, reproduint sense talls l'original de càmera. Cinc de les entrevistes d'aquesta temporada es pot dir que són completament inèdites, ja que no es van difondre als programes de "Cinema-3" o, en tot cas, la seva presència va ser només referencial.  

Com en les dues temporades anteriors, les entrevistes es presentaran en versió original i es podran escoltar sense doblatge i amb subtítols opcionals en català i en l'idioma dels protagonistes. 

Des del 1983, els arxius de Televisió de Catalunya atresoren milers d'hores de gravacions que donen fe de l'esforç de divulgació cultural que han fet les diferents cadenes de la Corporació. "Inèdits" treu a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural.  

Les entrevistes emeses al programa són més que un vídeo conservat al departament de Documentació; són documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la nostra societat. "Inèdits" els posa disposició dels espectadors i també dels estudiosos.   

L'any 2019, "Inèdits" va emetre una producció dedicada a "Poetes i escriptors" (Espriu, Palau i Fabre, Joana Raspall...) i el 2020 a "Humanistes" (Moisès Broggi, Dolors Canals, Jorge Wagensberg...). L'any 2021 i el 2022 es van emetre les dues primeres temporades dedicades al cinema (Kirk Douglas, Shirley McLaine, Federico Fellini, Roman Polanski, Lauren Bacall, Bernardo Bertolucci...), temàtica que enguany continua. 

La cinquena temporada d'"Inèdits" consta de 13 capítols que s'emeten setmanalment cada dimarts al 33, i que es poden recuperar a la plataforma 3Cat  

Els tretze personatges que protagonitzen aquesta temporada són (per ordre d'emissió): el director Joseph L. Mankiewicz (1987); el director Miquel Iglesias (2003); l'actriu Susan Strasberg (1992); l'actor Gérard Depardieu (1989); l'actor Anthony Perkins (1986); el cantautor i compositor Lluís Llach (1991); l'actriu Claire Trevor (1989); el director Jean Negulesco (1990); el director i productor Francis Ford Coppola (2002); el director i productor Alan J. Pakula (1994); l'actriu Claudette Colbert (1988); l'actor Leslie Nielsen (1989) i el director Robert Wise (1987).  

Com sempre, totes les entrevistes van precedides d'un resum biogràfic del protagonista. 

Formen l'equip del programa "Inèdits-Cinema":   

Direcció i realització: Josep Mulet 
Producció: Imma Segarra 
Documentació: Àngels Serres 
Veu en off: Marina Reyes 
Postproducció d'àudio: Joan Esquirol 
Producció executiva: Elisabeth Méndez 
Direcció executiva: Dani López 

Anar al contingut