Dilluns, a les 23.05

"Ciutadans per punts" i "El món segons Xi Jinping", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns, 13 de gener, "60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.05, estrena la versió íntegra de "Ciutadans per punts", dirigit per Belinda Wan. Un treball sobre el pla que, des del 2014, el govern de la República Popular de la Xina ha posat en marxa i que els permet avaluar "el comportament cívic" dels ciutadans xinesos i saber quin crèdit social mereixen ells i les empreses del país. També, de fet, potencialment un sistema gegantí de control polític i social. Després, a les 23.55, recupera "El món segons Xi Jinping", dirigit per Louise Muller, un retrat del president de la nova Xina, un maridatge entre dictadura i revolució tecnològica i desenvolupament a gran escala.

"Ciutadans per punts"

Des del 2014, el govern de la República Popular de la Xina ha posat en marxa un pla que els permet avaluar "el comportament cívic" dels ciutadans xinesos i saber quin crèdit social mereixen ells i les empreses del país. També, de fet, potencialment un sistema gegantí de control polític i social.

Una taula de puntuacions permet als governants valorar l'honestedat, la confiança i el civisme que es mereixen els ciutadans de la Xina, i això pot acabar determinant el destí de cada persona en funció dels seus actes. Però, és només una solució contra l'incivisme, el frau i els comportaments deshonestos, o amaga el control de les veus crítiques i pretén ofegar la dissidència?

Una sofisticada xarxa de 170 milions de càmeres de seguretat, la més extensa del món, ja vigila de prop la vida de la població xinesa. El govern xinès vol que aquesta xarxa, coneguda amb el nom d'"Ulls penetrants", arribi a tenir, els pròxims anys, 400 milions de càmeres que permetin el reconeixement facial i, amb l'ajuda de la intel·ligència artificial i el "big data", pugui controlar tots els moviments i accions de la ciutadania xinesa.

Ja fa quatre anys que la ciutat de Rongcheng va implementar el sistema del crèdit social per lluitar contra les actituds incíviques. En aquest carnet, ajudar els veïns suma punts i, molestar-los, en resta. Els 1.000 punts que cada ciutadà té, d'entrada, es poden perdre o guanyar en funció del bon veïnatge, però també dels valors morals que el partit trasllada a la població. Les conseqüències d'un crèdit social baix poden ser dificultats per trobar feina, l'accés a beques i préstecs per muntar un negoci o problemes per trobar socis. La Xina està construint un sistema en què els ciutadans poden estar en dues llistes: una de fiables, que reben incentius pel seu bon comportament, i una altra d'indignes de confiança, que pateixen sancions i entrebancs per accedir als avantatges que ofereixen les administracions.

Tot i que una bona part de la ciutadania hi veu més avantatges que inconvenients, els que han caigut en una llista negra critiquen un sistema que pot acabar convertint la Xina en, "un país, dues classes".

A la iniciativa del govern, s'hi han unit algunes empreses que fan servir el mateix mètode per premiar els clients. La xarxa Alipay, que té més de 500 milions d'usuaris, grava cada transacció que fa. Les compres, l'ús del transport públic, els serveis que fan servir, tot, absolutament tot, queda registrat, i s'analitza per donar punts. El Sesame Credit dona avantatges als més ben puntuats, perquè considera que són persones "de fiar", i aquests clients "5 estrelles" tenen privilegis que fan servir per buscar parelles amb puntuacions semblants a través de xarxes com Baihe.com.

L'experiment d'enginyeria social més gran que s'hagi intentat mai ja està en marxa, i amenaça d'estendre's més enllà de la Xina.

Dirigit per Belinda Wan. 

 

"El món segons Xi Jinping"

Xi Jinping és el president de la Xina. I per a tota la vida. La seva missió cabdal, en què concentra la major part de les energies com a màxim dirigent, és la de convertir la Xina en la pròxima màxima superpotència mundial.

Les activitats polítiques del seu pare i la Revolució Cultural, una formidable maquinària de repressió contra els "enemics" del partit entre el 1966 i el 1977, el van situar al marge de la societat xinesa, desterrat al camp amb la seva família, quan encara era només un nen.

Però ara, Xi Jinping és el president de la Xina. I per a tota la vida. La seva missió cabdal, en què concentra la major part de les energies com a màxim dirigent, és la de convertir la Xina en la pròxima màxima superpotència mundial. I erradicar definitivament la pobresa del país.

De fet, la Xina és ja, ara, en certs aspectes, el país més poderós de la Terra. La seva producció és la base de l'economia mundial; el seu exèrcit està creixent a ritme més ràpid que qualsevol nació i Xi Jinping vol fixar el ritme i el to dels afers mundials durant les pròximes dècades.

El 2017, Xi Jinping es va convertir en part de la constitució, un honor que cap màxim dirigent xinès va tenir des del president Mao.

"El món segons Xi Jinping" ens mostra l'agenda pública i secreta de la nova Xina, un maridatge entre dictadura i revolució tecnològica i desenvolupament a gran escala. L'ambició del dirigent xinès va més enllà: la construcció d'una comunitat d'interessos a escala global i la reforma del sistema de governança mundial.

Dirigit per Louise Muller.   

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 10 de gener del 2020

Anar al contingut