"Ciudad Juárez: la guerra dels càrtels" i "Or verd", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 27 de gener, "60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.05, estrena "Ciudad Juárez: la guerra dels càrtels", la sagnant lluita a Ciudad Juárez entre els càrtels de la droga i la ruta de la cocaïna, com mai abans s'havia pogut filmar, entre Mèxic i els Estats Units. Després, a les 00.00, recupera "Or verd", la cara i la creu d'una fruita de moda a tot el món. La seva demanda exponencial genera greus efectes mediambientals i fins i tot violència en els principals països productors de l'Amèrica Llatina.

 

 


 

 

"Ciudad Juárez: la guerra dels càrtels"

 

Els últims deu anys, han estat assassinades més de 200.000 persones a Mèxic. La majoria de les víctimes eren dels carrers de Ciudad Juárez, a prop de la frontera amb els Estats Units, on els càrtels rivals de La Línea i de Sinaloa lluiten pel control del mercat de la cocaïna als Estats Units.

 

Durant uns quants mesos el periodista Alexandre Duval es va infiltrar al càrtel de La Línea per seguir el camí de la cocaïna des de Ciudad Juárez fins a Nova York. Primer la droga travessa la frontera cap a El Paso, Texas, on s'emmagatzema per ser enviada uns quants dies més tard a les grans ciutats dels Estats Units com Nova York, Las Vegas o Los Angeles.

 

Per lluitar contra aquests càrtels, les autoritats mexicanes han desplegat més de 250 agents de la policia federal a tota la regió. Al costat dels Estats Units, els guàrdies fronterers patrullen incansablement.

 

Però no sembla que res canviï. Filmat amb un gran perill, aquest documental arriba fins al cor del comerç de drogues entre Mèxic i els Estats Units.

 

Dirigit per Alexandre Duval

 

"Or verd"

 

L'alvocat és un fruit que té gran quantitat de vitamines i minerals, és ric en àcids grassos insaturats i en potassi, i aporta molts antioxidants. L'alvocat ja és considerat com l'aliment de les mil virtuts.

 

Fins fa poc era només una fruita exòtica consumida en esdeveniments especials, però els últims anys s'ha convertit en un producte líder de la cuina contemporània i que podem trobar tot l'any als mercats.

 

Però per fer-ne possible el consum massiu tot l'any, ha calgut augmentar-ne la producció i això ha comportat la desforestació de les zones de conreu, una sobreexplotació de l'aigua i els efectes nocius, per als humans, que es deriven de la sobreproducció, que són cada vegada més preocupants.

 

L'alvocat es cultiva en països com els Estats Units, Indonèsia, Xile i el Perú, però amb l'augment de la demanda a nivell mundial Mèxic s'ha convertit en el primer exportador d'alvocat, amb més del 50% de la producció mundial. Els diners que representa aquest gran mercat han atret els càrtels del narcotràfic i el crim organitzat, cosa que ha obligat els productors a crear una milícia d'autodefensa i, en alguns estats com Michoacán i Jalisco, tot plegat s'ha acabat amb una guerra oberta per al control de les plantacions.

 

La pregunta que es fa el reportatge és si l'èxit d'aquest fruit, que ja anomenen "or verd", no acabarà sent la seva principal desgràcia.

 

Dirigit per Anne-Fleur Delaistre

 

tv3.cat/60minuts

 

Sant Joan Despí, 24  de gener del 2020

Anar al contingut