A partir del dissabte, a les 21.55

Cicle de cinema europeu, al 33

Aquest hivern, a partir del dissabte, a les 21.55, el 33 programarà un seguit de pel·lícules europees que han rebut reconeixement en diversos festivals de prestigi. Una mostra heterogènia del què el Continent pot oferir en matèria de creació cinematogràfica.

El cicle s'inicia amb l'emblemàtica "Fellini 8 1/2", un film que mostra la crisi creativa, el dubte, com a motor de la pròpia creació. Una reflexió sobre les dificultats de continuar endavant amb una mirada crítica i aprofundida sobre el passat, la memòria, les llums i les ombres de qualsevol periple imaginatiu. A continuació, "La gran bellesa", una pel·lícula que, d'alguna manera, reprèn allò que proposa el primer lliurament del cicle. En el fons, una recreació en clau contemporània dels temes principals que afronta Fellini. Aquí en la figura d'un crític d'art en plena crisi que contempla amb estupor el seu present tot i evidenciant-ne les misèries i les grandeses i a la recerca d'un passat que s'escola en els darrers reductes de la memòria. Aquestes dues pel·lícules componen un tot en què dos protagonistes principals, encarnats per dos esplèndids actors, mostren com la decadència personal, el pas del temps i els records que hi estan associats, els vincles emocionals amb entorns urbans espectaculars, sovint també decadents, etc són, paradoxalment, estímuls creatius que prometen i acaben oferint imatges que ja formen part de la història del cinema.

El cicle continua amb un seguit de tres pel·lícules centreeuropees. "Ida", "Els falsificadors" i "Amor". Al voltant de la memòria col·lectiva i també de les trajectòries de vida de personatges ambigus i torturats per situacions que els superen. Una manera d'entrar en els laberints de la història i en les vides encreuades que fan que ens plantegem quin tipus de relacions som capaços de tirar endavant i quins records podem assumir sense ensorrar-nos. La supervivència, també, en el rerefons d'aquestes històries profundament emotives.

Per a acabar, dues mostres de cinema social i compromès. Molt diferents en el seu plantejament i en les seves ambicions, totes dues mostren un món construït sovint al voltant de les desigualtats i la progressiva deshumanització de les relacions personals. La primera, "Jo, Daniel Blake", és la història dels homes i les dones d'una determinada edat, de classe treballadora, que es troben, de sobte, completament indefensos davant d'un seguit de procediments administratius que els exigeixen competències que ningú no els ha ajudat a obtenir. Només la solidaritat i l'ajuda mútua permeten escapar d'un petit infern fet de burocràcia, indiferència, insensibilitat, classisme i inoperància. Clourà el cicle, "Els miserables", una seqüela moderna d'un clàssic, "La haine", amb la seva denúncia de la violència policial, de l'agressivitat permanent contra els més desafavorits, de la marginació en espais urbans que esdevenen un estigma per a tots els que hi neixen i hi viuen, dibuixa un retaule de gran cruesa que fa visibles, a través de seqüències d'impacte, les conseqüències de l'abandonament, la rancúnia i l'odi racial i de classe.

Aquest és, doncs, l'ordre de programació proposat de les pel·lícules del cicle de cinema europeu que començarà aquest dissabte 28 de gener:

28/01

"Fellini 8 1/2" ("Otto e mezzo")

Idioma versió original: italià
País i any de producció: Itàlia, 1963
Direcció: Federico Fellini
Durada: 134 minuts
Guió: Federico Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano i Brunello Rondi
Fotografia: Gianni de Venanzo (blanc i negre)
Música: Nino Rota
Intèrprets: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Sandra Milo, Claudia Cardinale, Rossella Falk, Barbara Steele

Guido Anselmi (Marcello Mastroianni) és un director de cinema que, a causa del seu èxit, es veu obligat a una superació constant. Mentre prepara una pel·lícula nova, va a descansar uns dies a un balneari. En el seu pensament es barregen records d'infància amb fantasies i intuïcions creatives. Al seu voltant pul·lulen els seus col·laboradors, a més de la seva dona, la seva amant i uns quants amics. Ha d'afrontar una crisi que li fa sentir una impotència creativa i, fins i tot, es planteja suspendre el rodatge de la pel·lícula.

Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa (1963), entre d'altres.

04/02

"La gran bellesa" ("La grande bellezza")

Idioma versió original: italià
País i any de producció: Itàlia, 2013
Direcció: Paolo Sorrentino
Durada: 142 minuts
Guió: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
Fotografia: Luca Bigazzi
Música: Lele Marchitetti
Intèrprets: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Serena Grandi, Galatea Ranzi, Isabella Ferrari, Giulia Di Quilio, Luca Marinelli, Giorgio Pasotti, Massimo Popolizio

A Roma, durant l'estiu, nobles decadents, arribistes, polítics, criminals, periodistes, actors, prelats, artistes i intel·lectuals teixeixen una trama de relacions inconsistents que es desenvolupen en fastuosos palaus i viles. El centre de totes les reunions és Jep Gambardella (Toni Servillo), un escriptor de 65 anys que va escriure un sol llibre i practica el periodisme. Dominat per la indolència i el buit existencial, assisteix a aquesta desfilada de personatges poderosos, però insubstancials, buits i depriments.

Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa (2013), entre d'altres.

11/02

"Ida" ("Ida")

Idioma versió original: polonès
País i any de producció: Polònia, 2013
Direcció: Pawel Pawlikowski
Durada: 78 minuts
Guió: Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
Fotografia: Lukasz Zal, Ryszard Lenczewski (blanc i negre)
Música: Kristian Eidnes Andersen
Intèrprets: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Joanna Kulig, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski, Artur Janusiak, Halina Skoczynska, Mariusz Jakus

Polònia, 1960. L'Anna (Agata Trzebuchowska), una novícia òrfena que està a punt de fer-se monja, descobreix que té un parent viu: una germana de la seva mare que no va voler fer-se'n càrrec de nena. La mare superiora obliga l'Anna a visitar-la abans de prendre els hàbits. La tia, una jutge desencantada i alcohòlica, conta a la seva neboda que el seu veritable nom és Ida Lebenstein, que és jueva i que el tràgic destí de la seva família es remunta a la terrible època de l'ocupació nazi.

Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa (2014), entre d'altres.

18/02

"Els falsificadors" ("Die Fälscher")

Idioma versió original: alemany
País i any de producció: Àustria-Alemanya, 2007
Direcció: Stefan Ruzowitzky
Durada: 94 minuts
Guió: Stefan Ruzowitzky basat en una història d'Adolf Burger
Fotografia: Benedict Neuenfels
Música: Marius Ruhland
Intèrprets: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow, Martin Brambach, August Zirner, Veit Stübner, Sebastian Urzendowsky, Andreas Schmidt

Berlín, 1936. Sorowitsch (Karl Markovics), el rei dels falsificadors de moneda, és un jueu sense escrúpols que creu que "la manera més ràpida de guanyar diners és fabricar diners" i no li preocupa en absolut el que està passant al seu voltant, ni tan sols la situació dels jueus. Tanmateix, quan esclata la guerra, és arrestat i portat a un camp de concentració nazi, on es veu obligat a treballar amb altres falsificadors. La seva missió: fabricar lliures esterlines i dòlars americans. A canvi, les seves condicions de vida són millors que les dels altres presoners. No obstant això, aquesta situació els planteja a alguns un greu dilema moral: cooperar amb els seus botxins equival a prolongar la guerra i facilitar la victòria de l'Alemanya nazi.

Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa (2007), entre d'altres.

25/02

"Amor" ("Amour")

Idioma versió original: francès
País i any de producció: Àustria, França, Alemanya, 2012
Direcció: Michael Haneke
Durada: 121 minuts
Guió: Michael Haneke
Fotografia: Darius Khondji
Música: Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach
Intèrprets: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, William Shimell, Ramón Agirre, Rita Blanco, Alexandre Tharaud, Laurent Capelluto, Carole Franck, Dinara Drukarova

En Georges i l'Anne, dos ancians de vuitanta anys, són professors de música clàssica jubilats que viuen a París. La seva filla, que també es dedica a la música, viu a Londres amb el seu marit. Quan, un dia, l'Anne pateix un infart que li paralitza un costat, l'amor que ha unit la parella durant tants anys es veurà posat a prova.

Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa (2012), entre d'altres.

04/03

"Jo, Daniel Blake" ("I, Daniel Blake")

Idioma versió original: anglès
País i any de producció: Regne Unit, 2016
Direcció: Ken Loach
Durada: 96 minuts
Guió: Paul Laverty
Fotografia: Robbie Ryan
Música: George Fenton
Intèrprets: Dave Johns, Hayley Squires, Briana Shann, Dylan McKiernan, Kate Rutter, Sharon Percy, Kema Sikazwe, Steven Richens, Amanda Payne

Per primera vegada en la seva vida, víctima de problemes cardíacs, en Daniel Blake, fuster anglès de 59 anys, es veu obligat a acudir a l'assistència social. Tot i això, tot i que el metge li ha prohibit treballar, l'administració l'obliga a buscar una ocupació si no desitja rebre una sanció. A l'oficina d'ocupació, Daniel es creua amb la Katie, una mare soltera amb dos nens. Atrapats per la burocràcia administrativa britànica actual, en Daniel i la Katie intentaran ajudar-se mútuament.

Palma d'Or al Festival de Canes (2016), entre d'altres

11/03

"Els miserables" ("Les misérables")

Idioma versió original: francès
País i any de producció: França, 2019
Direcció: Ladj Ly
Durada: 99 minuts
Guió: Ladj Ly, Giordano Gederlini, Alexis Manenti
Fotografia: Julien Poupard
Música: Pink Noise
Intèrprets: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Jeanne Balibar, Steve Tientcheu, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Almamy Kanoute, Nizar Ben Fatma, Raymond Lopez.

El policia Stéphane Ruiz acaba d'unir-se a la BAC, la Brigada de Lluita contra la Delinqüència de Montfermeil, un suburbi a l'est de París. Allà coneix els seus nous companys, Chris i Gwada, dos agents experimentats en les enormes tensions que hi ha entre els diferents grups organitzats que operen pel control del problemàtic barri.

Premi del Jurat al Festival de Canes (2019), entre d'altres

Anar al contingut