Joan Carles Peris dirigeix i presenta "Món"
Joan Carles Peris dirigeix i presenta "Món"
DIMARTS, A LES 23.15

"Ciberguerra. El combat invisible", a "Món"

Demà, dimarts, a les 23.15, s'emetrà una edició especial de "Món", el programa de la secció d'Internacional de TV3 dirigit i presentat per Joan Carles Peris. Sota el títol "Ciberguerra. El combat invisible", el programa analitzarà la possibilitat, cada cop més real, de l'existència d'una tercera guerra mundial que té lloc de manera virtual a les xarxes. Com afecta aquest combat invisible el món i els ciutadans?

Abans, a les 22.05, "Sense ficció" estrenarà "L'escletxa", un documental de David Fernández de Castro que narra la història de com l'activista Simona Levi, ajudada per una xarxa ciutadana de denunciants anònims, va portar Rodrigo Rato a la presó. Aquest cas, en què un col·lectiu de ciutadans aconsegueix tantes condemnes per la gestió fraudulenta d'un banc, és únic al món.

Aquesta edició de "Món" parteix de la idea que hi ha una tercera guerra mundial en marxa, que s'està lliurant de manera virtual, a la xarxa. En aquest combat invisible hi estan implicats no només estats tradicionals, sinó també grans corporacions i grups de pressió de tota mena. Tot plegat, un entramat de conflictes i amenaces que es plantegen a la xarxa i des de les tecnologies de la informació.

Des dels Estats Units, Xesco Reverter analitza com actuen els atacs informàtics (ransomware) que poden paralitzar institucions, empreses i països sencers. Al darrere hi pot haver hackers individuals, organitzacions mafioses o, fins i tot, estats. Des de l'administració nord-americana s'assenyala Moscou, que pretendria desestabilitzar els Estats Units i altres països occidentals. Rússia mai ha reconegut cap responsabilitat en aquestes pràctiques.

Més enllà de la utilització interessada de la xarxa i les TIC per part dels estats, el programa s'endinsa també en l'amenaça a les llibertats i drets que representa l'actuació de les grans empreses que hi operen. Ho fa a través d'un reportatge d'Isabel Galí.

També s'aprofundirà en el cas de la Xina, amb Francesc Canals, on la intel·ligència artificial i el control de la xarxa s'han convertit en la primera eina de l'Estat per assegurar una estricta vigilància sobre la població.

Però, què pot fer el ciutadà per defensar-se de tot plegat? Per una banda, el programa en parlarà amb el corresponsal a Brussel·les, Joan Raventós, perquè les institucions europees intenten legislar per limitar el poder de les grans tecnològiques. I, per una altra, Lluís Caelles presentarà el cas d'algun hacker que posa al servei de la transparència i de la defensa dels drets i les llibertats els seus coneixements: individualment o col·lectivament, els ciutadans tenen eines per defensar-se a la xarxa, també.

El programa tancarà imaginant una distopia. Què passaria si desaparegués internet? En època d'especulacions sobre grans apagades, Nicolás Valle entrevista Esther Paniagua, autora del llibre "Error 404. ¿Preparados para un mundo sin internet?". Una especulació que posa de manifest la nostra vulnerabilitat com a civilització.

tv3.cat/mon
facebook.com/monTV3cat
twitter.com/mon_tv3

#CiberguerresTV3

Anar al contingut