Maria Aurèlia Capmany
Maria Aurèlia Capmany
DISSABTE, A LES 22.45

Cent anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany, al 33

Demà, a les 22.45, amb motiu del centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, el 33 farà una programació especial sobre la pedagoga i escriptora

El 33 estrenarà "Maria Aurèlia Capmany: un monòleg impossible", una peça única de 10 minuts, on la figura i el record de Maria Aurèlia Capmany se'ns fa present i reviu a través del procés creatiu d'una actriu, Anna Güell, que de mica en mica va transformant la seva persona en el personatge que representarà a l'escenari.
Una transformació, recolzada amb imatges d'arxiu i àudios originals, que mimetitza les dues dones, i intenta transmetre l'ideari intel·lectual, polític i social d'una figura cabdal de la literatura catalana com Maria Aurèlia Capmany, en el centenari del seu naixement.

Posteriorment, a les 22.55, el 33 emetrà "Maria Aurèlia Capmany, 20 anys després" que va ser realitzat arran del 20è aniversari de la mort de l'escriptora el 2 d'octubre passat. El documental transcorre al llarg de la biografia d'aquesta insigne escriptora, pedagoga i política, amb testimonis de les persones que la van conèixer de prop, com per exemple Pasqual Maragall o Montserrat Palau. S'analitza la seva obra i el vessant més públic d'una dona provocadora, polemista i intel·lectual incisiva, que va ser un model per a aquelles dones que no volien quedar relegades a un segon terme.

També s'inclouen les actuacions de Rosa Maria Sardà sobre un text del llibre "Cartes impertinents", i Carme Sansa, que interpreta la cançó "Viola del Violer" que es va representar a l'emblemàtic local, avui desaparegut, del carrer Tuset, la Cova del Drac, dins l'espectacle Ka barret.

El vessant de pedagoga i directora teatral es veu reflectit en la interpretació que fan els alumnes de l'Institut del Teatre de Barcelona de "La Cultura de la Coca-Cola" i "Manicomi d'estiu, o "La felicitat de comprar i vendre", aquest últim és un text escrit a quatre mans entre la Maria Aurèlia i el que va ser el seu company, Jaume Vidal Alcover.

Maria Aurèlia Capmany va ser novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista. Una dona compromesa socialment i políticament.

Aquest documental dirigit per Xavier Manich ha estat produït per Interior Noche amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

 

tv3.cat/eldocumental

Anar al contingut