Catalunya Ràdio rep el Premi Ebre de radiodifusió per un treball de Clara Chavarria sobre la impossibilitat d'avortar voluntàriament a les Terres de l'Ebre

"Avortament a l'Ebre", de Clara Chavarria, va ser reconegut divendres amb el 8è Premi Terres de l'Ebre de Periodisme, en la categoria d'Ebre radiodifusió, ex aequo amb el seguiment del projecte de la planta de compostatge de Santa Bàrbara, de Teresa Giné i Clara Seguí, de la Plana Ràdio. El treball, emès al "Catalunya al dia" de Catalunya Informació, denunciava que les dones ebrenques no podien avortar voluntàriament per la via quirúrgica al territori i havien d'anar a fer-ho a Tarragona o Barcelona. Un any i mig després de l'emissió de la peça, aquest servei ja està disponible a les Terres de l'Ebre, arran de la cobertura informativa i del seguiment d'aquesta qüestió a Catalunya Ràdio i de la mobilització de l'Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l'Ebre.

El treball de Clara Chavarria es va gestar el març del 2021 i es va emetre un mes després. La delegació de Catalunya Ràdio a Lleida ja havia publicat un reportatge similar explicant la situació tant al Pirineu com a la Plana de Lleida, també guardonat amb un accèssit del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere, i l'emissora es va plantejar analitzar la situació de l'avortament arreu del territori. Va ser en aquest context que la periodista de la delegació de Catalunya Ràdio a Tarragona i les Terres de l'Ebre va detectar el dèficit en el servei d'avortament voluntari al sud del país, malgrat que dos hospitals ebrencs, el Verge de la Cinta de Tortosa i el de Móra d'Ebre, ja tenien els recursos necessaris per fer interrupcions quirúrgiques de l'embaràs. 

"Avortament a l'Ebre" es va emetre el 16 d'abril del 2021 al "Catalunya al dia" de Catalunya Informació i va incloure una tertúlia sobre la impossibilitat d'avortar voluntàriament a les Terres de l'Ebre. La trucada de Clara Chavarria a l'Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l'Ebre va ser el primer detonant perquè aquesta última s'acabés mobilitzant i acabés esdevenint un agent actiu en el posterior seguiment de la qüestió a Catalunya Ràdio. A hores d'ara ja es pot dir que és possible interrompre l'embaràs voluntàriament a les Terres de l'Ebre. 

Clara Chavarria es mostra molt satisfeta per l'obtenció d'aquest premi perquè el seu treball reivindica "una cosa que no era normal: la inexistència d'un servei dins d'una regió sanitària". Per ella, "està molt bé que les Terres de l'Ebre reconeguin la tasca d'un mitjà nacional en favor dels drets de les dones per una informació que, a més, posa un gra de sorra per a la igualtat territorial a tot el país". 

La nova categoria d'Ebre radiodifusió del Premi Terres de l'Ebre de Periodisme reconeix el millor treball radiofònic relacionat amb les Terres de l'Ebre emès entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2021 en cadenes digitals o de freqüència modulada, o en altres suports com el podcast. En les set edicions anteriors, el Premi Terres de l'Ebre de Periodisme concedia un primer guardó, un segon i un tercer, sense distincions entre mitjans. 

 

Anar al contingut