Catalunya Ràdio organitza demà la #Viquimaratócatràdio per actualitzar els continguts de l'enciclopèdia virtual en català

La Viquipèdia catalana va ser la segona del món, després de l'anglesa. Dilluns, 16 de març, farà 14 anys que funciona i aquest dissabte, 14 de març,  també farà 14 anys que va morir Ramon Barnils, un dels periodistes fundacionals de Catalunya Ràdio.

La confluència d'aquestes dues dates fa que Catalunya Ràdio i la Viquipèdia en català hagin decidit fer una Viquimarató, aquest divendres 13 de març,  per actualitzar les entrades del periodista i de   Catalunya Ràdio i la seva història, els informatius, els programes, els esports o els realitzadors. L'emissora també ha cedit un espai físic des d'on els viquipedistes podran anar actualitzant les entrades.

La Viquipèdia compta, per a aquesta efemèride, amb el suport del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que, com a autors dels llibres i del documental sobre el periodista,  s'implicaran en l'actualització de la seva entrada. 

El periodista sabadellenc va ser una de les ànimes d'"El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico", un programa que va revolucionar la ràdio en català. I un cop acabat aquell mític programa, Barnils va continuar sent col·laborador habitual de Catalunya Ràdio durant molts anys en programes com "El mínim esforç", "L'orquestra" i "Postres de músic".

L'efemèride de l'aniversari i, sobretot, l'arribada a les 500.000 entrades fan que aquesta Viquimarató sigui especialment rellevant.

Els programes

"El matí de Catalunya Ràdio" farà una primera entrevista a Arnau Duran, president d'Amical Wikimedia, els gestors de la Viquipèdia catalana, i després anirà fent connexions amb la sala de direcció per seguir el ritme de la Viquimarató. Les connexions seran per contrastar el ritme de treball dels viquipedistes i, sobretot, el mètode. Quins webs consulten o quins documents físics contrasten. Durant el matí s'actualitzarà també en directe l'entrada d'"El matí de Catalunya Ràdio".

"Els optimistes" se centraran en l'ús de la Viquipèdia a l'escola i es plantejaran si la Viquipèdia ha substituït absolutament les enciclopèdies.

El "Catalunya migdia" farà un repàs del que s'està fent a la Viquimarató i les propostes d'entrades. També hi haurà connexions amb la sala on treballaran els viquipedistes.

"L'oracle" se centrarà en la Viquipèdia en català i en la figura de Ramon Barnils, que va ser un dels col·laboradors habituals dels programes precedents com "Postres de músic" i "L'orquestra". Durant el programa s'actualitzarà en directe l'entrada de Ramon Barnils i la de "L'oracle". En concret Xavier Graset farà tertúlia amb David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils; Lluís Bassets, director adjunt d'"El País"; Astrid Barrio, professora de Ciència Política, i Vicent Sanchis, periodista.

Pel que fa a "La tribu de Catalunya Ràdio", el programa abordarà la part lúdica de la Viquipèdia: Què fan quan detecten una entrada falsa o errònia? Com la detecten? N'hi ha gaires? La Viquipèdia catalana ha rebut atacs? Per què, per exemple, un mateix concepte té una definició diferent a la Viquipèdia catalana i a la Viquipèdia espanyola? A dos quarts de set, Xavier Rosiñol en parlarà, de tot plegat, amb Àlex Hinojo, cap de Projectes d'Amical Wikimedia.

El "Catalunya vespre" farà un balanç de tota la jornada: Quantes entrades s'han actualitzat en aquesta Viquimarató, quants viquipedistes hi han participat, quantes viquimaratons es fan a l'any i conversarà amb algun responsable de Viquipèdia.

Durant tota la jornada, "Generació digital" farà aportacions que s'incorporaran al web amb podcasts i vídeos.

Pel que fa a les xarxes socials, l'etiqueta que es farà servir serà #Viquimaratócatràdio.

Catradio.cat

Facebook.com/CatalunyaRadio

Twitter.com/CatalunyaRadio

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut