Catalunya Ràdio incorpora a l'Arxiu Sonor l'entrevista de Montserrat Roig a Joaquim Amat-Piniella

En el centenari del naixement de l'escriptor i deportat manresà d'aquest camp de concentració, Catradio.cat ofereix aquest document històric, que es conserva al Fons Montserrat Roig de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Catalunya Ràdio incorpora a l'Arxiu Sonor l'entrevista que va fer Montserrat Roig a l'escriptor manresà i supervivent del camp de concentració de Mauthausen Joaquim Amat-Piniella, el 24 de juliol de 1973, quan recopilava informació per al llibre  Els catalans als camps nazis (Edicions 62, 1977). Aquesta entrevista, que es conserva al Fons Montserrat Roig de l'Arxiu Nacional de Catalunya, ha sortit fa poc a la llum gràcies a la feina de l'Associació Memòria i Història de Manresa. Pel valor del document, Catalunya Ràdio ha decidit incorporar-lo al seu Arxiu Sonor i oferir-lo sencer i alhora fragmentat perquè els usuaris de Catradio.cat puguin escoltar-lo també per unitats temàtiques.
 
A més de l'arxiu d'àudio, el web recull la transcripció sencera de l'entrevista, que en facilita la comprensió. La conversa està enregistrada en cinta de casset, perquè la intenció final de Montserrat Roig amb la gravació era simplement obtenir informació d'un dels testimonis clau del pas per Mauthausen de diversos catalans exiliats després de la Guerra Civil Espanyola.
 
A l'entrevista, Joaquim Amat-Piniella parla de l'exili després de la Guerra Civil, del seu pas per Andorra i França, i de com el fan presoner els alemanys. Esperonat per les preguntes de Roig, l'escriptor manresà continua explicant la seva arribada a Mauthausen després de dies de viatjar en un vagó de tren de mercaderies, el xoc que representa veure l'aspecte cadavèric dels que ja fa mesos o anys que hi són i, a partir d'aquí, la seva pròpia experiència, que va del dia a dia al camp de la mort fins a la descripció detallada del maltracte dels presoners, especialment a la temible pedrera que va fer tristament cèlebre Mauthausen. Amat-Piniella també parla de les matances de jueus, de la solidaritat a dintre del camp, de les esperances de sortir-ne viu, dels diferents kommandos o grups de treball, del joc macabre de la supervivència i, finalment, de l'alliberament del camp per part de les tropes nord-americanes.
 
Montserrat Roig va mantenir una relació de forta amistat amb Joaquim Amat-Piniella els últims anys de la vida de l'autor. Va ser la lectura del llibre cabdal del manresà, K. L. Reich, el que va portar l'escriptora a investigar el pas dels catalans pels camps nazis. L'Arxiu Sonor de Catalunya Ràdio també disposa d'una descripció de K. L. Reich, l'obra on Amat-Piniella va recrear en forma de ficció la seva terrible experiència al camp de Mauthausen, que també queda reflectida en entrevistes i taules rodones sobre aquest tema  recuperades de l'arxiu de Catalunya Ràdio, que estaran disponibles al web a partir de demà, dimarts.
 
 
Catradio.cat/catradio
Facebook.com/catradio
Twitter.com/catalunyaradio
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut