14 de març

Catalunya Ràdio i TV3, amb la preestrena de la pel·lícula "Incerta glòria" que ha dirigit Agustí Villaronga i que ha coproduït TV3

La cinta, basada en la novel·la homònima de Joan Sales, es preestrena demà, 14 de març, a diferents cinemes d'arreu de Catalunya

Demà, 14 de març, es farà la preestrena per als oients de Catalunya Ràdio i els espectadors de TV3 de la pel·lícula "Incerta glòria", dirigida per Agustí Villaronga, a set cinemes d'arreu de Catalunya. En concret, les projeccions seran al cinema Aribau de Barcelona,  al Cine Imperial de Sabadell, al Cine Bages de Manresa, als Cines Full HD de Cornellà de Llobregat, al Cine Ocine de Girona, al JCA Cinemes de Lleida Alpicat i al Cine Ocine de Tarragona.

A la sessió de Barcelona, Mònica Terribas farà una introducció prèvia a la projecció de la cinta, acompanyada del director, Agustí Villaronga; la productora, Isona Passola, i els protagonistes de la pel·lícula, que es podrà veure als cinemes a partir de divendres, 17 de març.

 

El seguiment a TV3 i Catalunya Ràdio

Durant aquesta setmana, els informatius de TV3 es fan ressò de l'estrena de la pel·lícula i en parlaran amb els seus protagonistes. Tant el director, Agustí Villaronga, com la productora, Isona Passola, intervindran en diversos espais, juntament amb els actors i actrius d'"Incerta glòria". En el cas d'"Els matins"  i "Divendres", seguiran tota l'actualitat al voltant de l'estrena del film, amb alguns dels protagonistes. I al "Tria33", després de l'entrevista a Núria Prims de dijous passat, aquesta setmana parlaran amb Bruna Cusí, Oriol Pla i Marcel Borràs.

Els programes de Catalunya Ràdio també fan un ampli seguiment de la producció. Avui, Mònica Terribas ha entrevistat Agustí Villaronga i Isona Passola; Maria Bohigas, néta de Joan Sales, l'autor de la novel·la en què es basa la pel·lícula;  Màrius Serra, escriptor; Laura Borràs, comissària de l'Any Tísner, Calders i Sales, i els protagonistes del film, Marcel Borràs, Núria Prims, Oriol Pla i Bruna Cusí, en aquesta conversa a "El matí de Catalunya Ràdio".  

Demà els serveis informatius de l'emissora seguiran la preestrena a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Dimecres, "Estat de Gràcia", amb Roger de Gràcia, farà un reportatge amb les opinions dels espectadors de la preestrena. L'endemà, dijous, "Les mil i una nits de Maria de la Pau Janer" oferirà un especial sobre les passions desenfrenades a través de la literatura i el sexe durant la Guerra Civil. El programa en parlarà amb Agustí Villaronga, Laura Borràs, Maria Bohigas i el filòsof Ramon Alcoberro. I divendres el programa d'iCat "Els experts", amb Albert Miralles i Roger Seró, parlarà amb els actors Oriol Pla i Bruna Cusí.

Els dos programes d'Àlex Gorina, "La finestra indiscreta" de divendres i "L'audiovisual" de dissabte, conversaran amb l'equip artístic, sentiran l'opinió dels primers espectadors i escoltaran les bandes sonores de les pel·lícules d'Agustí Villaronga i de la Guerra Civil.

Tant Catalunya Ràdio com TV3, han publicat pàgines especials al web, dedicades a l'obra de Joan Sales i a la producció cinematogràfica d'"Incerta glòria".

 

La pel·lícula

"Incerta glòria", basada en la novel·la homònima de Joan Sales, relata una història de passions amoroses i amistats traïdes durant la Guerra Civil, al front d'Aragó. És una pel·lícula de guerra en què pràcticament no es dispara ni un tret. La profunditat psicològica dels personatges, la visió del conflicte des d'una perspectiva gairebé filosòfica, la complexitat de les situacions col·lectives i la grandesa dels seus protagonistes fan pensar en una producció per al gran públic. El film d'Agustí Villaronga, amb guió del mateix Villaronga i de Coral Cruz, i produït per Isona Passola, té com a protagonistes Marcel Borràs, Núria Prim, Oriol Pla i Bruna Cusí.

L'acció se situa al front d'Aragó, 1937. Lluís, interpretat per Marcel Borràs, un jove oficial republicà destinat a un lloc temporalment inactiu, coneix una enigmàtica viuda de qui s'enamora, la Carlana, que encarna Núria Prims, que aconsegueix entabanar-lo perquè falsifiqui un document que la converteix en la senyora de la comarca. El millor amic del Lluís, el Soleràs, interpretat per Oriol Pla, un oficial degradat, descobreix el frau i, a canvi de no delatar-lo, li exigeix que allunyi dels bombardejos de Barcelona el seu fill i la seva dona, de qui ell està secretament enamorat. Quan la Trini, paper que interpreta Bruna Cusí, arriba al poble no triga a descobrir la traïció del Lluís i s'estableix entre ells dos un "estat de guerra" que farà trontollar tots els seus fonaments morals. En conclusió, la cinta perfila el rerefons d'una guerra que fa aflorar les passions humanes amb tota la seva intensitat.

Joan Sales no tan sols és un dels grans escriptors de la literatura catalana, sinó que també va ser un dels màxims propulsors de la llengua. Coneixedor de la guerra, va acabar destinat als fronts de Madrid, Aragó i Catalunya, l'any 1954 es va embarcar en l'aventura d'escriure "Incerta glòria", considerada la gran novel·la de la Guerra Civil, i que parla dels que no surten als llibres d'història, dels perdedors que no sols cauen en la guerra. Traduïda al francès, l'alemany, el neerlandès i l'anglès, "The Economist" l'ha considerada un dels deu millors llibres de ficció.

"Incerta glòria" és una producció de Massa d'Or, amb coproducció de Televisió de Catalunya i la participació de TVE i Movistar +. A més, el film té el suport de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura, el govern d'Aragón, la Diputació de Saragossa, la Diputació d'Osca, la Diputació de Terol i Tu Huesca, a més de la col·laboració de la productora aragonesa de Gaizka Urresti.

 

catradio.cat/incertagloria

tv3.cat/incertagloria

 

Anar al contingut