Joan Manel Serrat. Platja d'Aro, 1971 © Archivo Colita Fotografia

Catalunya Ràdio estrena "La teulada vermella. Un podcast sobre Joan Manuel Serrat": els orígens, la inspiració, la trajectòria i el llegat del Noi del Poble-sec, en quatre capítols

Avui dijous, 15 de desembre, Catalunya Ràdio ha estrenat "La teulada vermella. Un podcast sobre Joan Manuel Serrat". Una sèrie de quatre capítols plantejada com un compte enrere dels tres concerts de comiat que el Noi del Poble-sec farà al Palau Sant Jordi els dies 20, 22 i 23 de desembre.

Amb motiu del comiat definitiu dels escenaris del Noi del Poble-sec, "La teulada vermella. Un podcast sobre Joan Manuel Serrat" aproxima la seva figura com mai no s'havia fet. Al llarg de quatre capítols, el redactor d'Informatius especialitzat en música Blai Marsé analitza des de diversos punts de vista el personatge més important que hi ha hagut mai a la música catalana i espanyola. Des dels llocs i els personatges que han inspirat les seves cançons fins al seu llegat i pensament filosòfic. Una audioguia pel món serratià per acomiadar-se del músic barceloní, que a finals de mes posarà punt final a una carrera de gairebé sis dècades. La primera entrega ja està disponible i les següents es publicaran de manera progressiva: demà, 16 de desembre, i dilluns i dimarts de la setmana que ve.

Llista d'episodis

1. La ruta Serrat: "El calaix de les baldufes" (15 de desembre)

El podcast arrenca des del carrer Poeta Cabanyes del barri del Poble-sec, davant la casa on va néixer Joan Manuel Serrat. Els veïns que encara el recorden de petit acompanyen Blai Marsé i li expliquen algunes anècdotes de la seva infantesa. Aquell carrer "fosc i tort" és el punt de partida d'un road trip que condueix a recordar els mítics estudis Toresky de Ràdio Barcelona, on va debutar, i l'esperit de la llegendària discoteca Bocaccio del carrer Tuset, amb la fotògrafa Colita.

Marsé també connecta amb el corresponsal de Catalunya Ràdio a Buenos Aires, Joan Biosca, i el de Washington, Francesc Garriga, perquè ampliïn aquesta toponímia a l'altre costat de l'Atlàntic. Finalment, tanca el programa el so de l'aigua del riu Ter, a la vall de Camprodon, i les onades de la platja de Calella de Palafrugell que va inspirar els primers versos de "Mediterráneo".

2. Les inspiracions: "Somnis de poetes" (16 de desembre)

El segon capítol és una immersió a l'univers poètic i musical de Joan Manuel Serrat per descobrir quines han estat les principals inspiracions del protagonista del podcast. El periodista David Guzman explica algunes anècdotes relacionades amb Joan Barril i recalca el valor literari dels poetes que ha musicat. Machado, Papasseit, Foix, Hernández…i també Tito Muñoz "Tarrés" i Luis García Montero, els únics poetes vius a qui Serrat ha posat música. Blai Marsé parla amb ells i també amb l'altre Luis García, Luis García Gil, el seu biògraf, que juntament amb el mestre Antoni Ros-Marbà ajuden a completar les influències de Serrat.

3. Una icona més enllà de la música: "La para amb el cap, l'abaixa amb el pit. L'adorm amb l'esquerra" (19 de desembre)

Blai Marsé s'asseu a la seva butaca del Camp Nou per parlar sobre el vincle profund de Serrat amb el Barça, sense oblidar la passió pel ciclisme. Serrat també va ser actor, i per això el crític cinematogràfic Àlex Gorina repassa la seva curta filmografia. El capítol es clou endinsant-se en l'ànima i el pensament de Serrat. Primer, amb un repàs de la seva implicació política i social a través de l'arxiu sonor de Catalunya Ràdio. I, finalment, els oients s'estiren al divan del psicoanalista Francesc Sáinz Bermejo, autor del llibre "Sentir y pensar con Serrat", que dona una altra perspectiva de les seves lletres.

4. El comiat: "Adeu amor meu i fins sempre, sort" (20 de desembre)

Últim capítol de la sèrie, i també el més coral. Ara són els seus companys de professió i amics de diverses èpoques i procedències que li envien un desig i una carta d'agraïment. També trien una cançó de la llarga discografia de Serrat que els ha acompanyat en algun moment de la seva vida. Una festa amb convidats com Víctor Manuel, Quico Pi de la Serra, Sisa, Maria del Mar Bonet, Judit Neddermann, Ignacio Copani, Santi Balmes o Miguel Poveda.

Fitxa tècnica

Direcció i presentació: Blai Marsé
Producció: Elisabet Espuny

 

catradio.cat/la-teulada-vermella

Anar al contingut