"Cafè Amèrica"
"Cafè Amèrica"
DISSABTE, A LES 16.00, I DIUMENGE, A LES 22.00

Catalunya Ràdio entra en la programació dels festivals Grec i Peralada amb "Cafè Amèrica" i "Els homes clàssics"

Diumenge, 16 de juny, a les 22.00, Catalunya Ràdio estrenarà "Cafè Amèrica", amb Joan Ollé i David Guzman, el programa que acompanyarà el viatge per la història dels Estats Units del Festival Grec 2019 de Barcelona. El programa s'emetrà entre el 16 de juny i l'1 de setembre.

Dissabte, 15 de juny, a les 16.00, s'estrena "Els homes clàssics", amb Albert Galceran i Pedro Pardo, el programa que acompanyarà el Festival de Peralada 2019, a l'Alt Empordà. El programa s'emetrà entre el 15 de juny i 31 d'agost, i tindrà una durada d'una hora.

Catalunya Ràdio avança la programació d'estiu amb dues ofertes culturals, "Cafè Amèrica" i "Els homes clàssics", que acompanyaran els festivals Grec de Barcelona i Peralada de l'Alt Emporda, respectivament, a partir d'aquest cap de setmana.

El diumenge, 16 de juny, a les 22.00, s'estrena "Cafè Amèrica", el programa de ràdio pensat, escrit i conduït per Joan Ollé i David Guzmán que acompanyarà durant l'estiu el viatge per la història dels Estats Units des de l'any 1900 fins al 2010 que fa el Festival Grec 2019 de Barcelona. L'espai s'emetrà durant dotze setmanes i tindrà una durada d'una hora, entre el 16 de juny i el 22 de juliol, s'emetrà a les 22.00 i, entre el 28 de juliol i l'1 de setembre, a les 00.00.

Durant dotze setmanes, "Cafè Amèrica" farà un itinerari de capítols estructurats per dècades, de la dècada del 1900 a la del 2010, per explicar tots els aspectes de la cultura musical, literària i gastronòmica, de la memòria visual i la memòria històrica. Les estrelles i els herois quotidians. Els mites coneguts i els personatges anònims. L'Amèrica que es va fer als carrers i la que no surt als mapes. La cultura de masses que ha arribat a tots els punts del planeta.

Des dels colons fins a les tribus urbanes actuals, el programa recorrerà l'Amèrica del Mayflower, la dels pares fundadors, la que va cantar el poeta Walt Whitman, la de la Llei Seca i la de les Torres Bessones, la del swing i la del hip-hop, la del bàsquet i la del beisbol, la que va inventar el hot-dog i la que va arribar a la lluna, la del primer cinematògraf i la dels grans blockbusters.

Convidats i experts de diferents disciplines acompanyaran Ollé i Guzman al llarg del viatge. Veus com la de l'economista Anton Costas, el periodista Xavier Mas de Xaxàs, el músic Dani Nel·lo o l'entrenadora Carme Lluveras. I també cada setmana hi haurà espai per repassar la història del cinema amb l'Àlex Gorina i els mites de la cocteleria amb Juanjo González, bartender del Caribbean Club.

Joan Ollé i David Guzman

Els presentadors Joan Ollé i David Guzman van fer tàndem a la secció "Blablabla", d'"El suplement", i Catalunya Ràdio els torna a ajuntar per segon estiu consecutiu, l'any passat a "Cafè Àsia" i enguany a "Cafè Amèrica".

Joan Ollé és actor i director de teatre i professor del l'Institut del Teatre. Ha estat director del Sitges Teatre Internacional del 1992 al 2001 i membre de l'equip de direcció artística del Teatre Lliure el 2003 i 2004. La dècada dels 90, juntament amb Joan Barril, va realitzar a Catalunya Ràdio el programa "Papers mullats". Barril i Ollé van presentar també junts el programa "L'illa del tresor", al 33 (Premi Nacional de Televisió 2005). A Catalunya Ràdio ha col·laborat en els programes "El Cafè de la República", que presentava Barril, amb la contraeditorial "L'Encíclica de Joan Ollé", i a "El suplement", entre altres.

David Guzman treballa a Catalunya Ràdio des del 2005. Durant nou anys va formar part de l'equip d'"El cafè de la República" i, actualment, presenta els programes "Ciutat Maragda", a Catalunya Ràdio, i "L'irradiador", a iCat, i col·labora a "El suplement" i a l'"Estat de Gràcia". Va ser subdirector del programa "L'illa del tresor", al 33. Ha presentat el programes "Qwerty" i "Rius de tinta" a Betevé, on també ha fet entrevistes a "Terrícoles".

"Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo

A partir de dissabte, 15 de juny, a les 20.00, "Els homes clàssics" (demà excepcionalment a les 16.00), Pedro Pardo i Albert Galceran faran l'acompanyament musical radiofònic del Festival de Peralada, a Catalunya Ràdio, i els diumenges, a les 22.00, a Catalunya Música. Com és habitual, en Pardo i Galceran bastiran dotze programes amb l'objectiu d'acostar la música al gran públic amb una programació que girarà al voltant del lema del festival "Nits que mai no oblidaràs". L'espai s'emetrà durant dotze setmanes i tindrà una durada d'una hora, entre el 15 de juny i el 20 de juliol, s'emetrà a les 20.00 i, entre el 27 de juliol i el 31 d'agost, a les 00.00.

Els somnis de les nits d'estiu de les grans figures de la música clàssica i de la lírica seran el fil conductor del programa, en un festival que té "El somni d'una nit d'estiu" de Mendelssohn com un dels principals plats forts del cartell, amb la Mahler Chamber Orchestra & Friends, dirigida per la batuta del colombià Gustavo Dudamiel, que visita Peralada per primera vegada.

A banda de la figura de Dudamiel, "Els homes clàssics" dedicaran també programes a Debussy, Max Richter, la "Història d'un soldat" de Stravinski -amb direcció escènica d'Àlex Ollé, de la Fura dels Baus-, al lied –amb la participació de la cantant Judit Neddermann- o al paper de la dona dins el món de l'òpera, entre altres.     

Albert Galceran i Pedro Pardo

L'Albert Galceran i el Pedro Pardo ja fa anys que es dediquen amb cos i ànima a la divulgació de la música clàssica entre el gran públic, fent-la accessible i entretinguda. Des de fa quatre temporades comparteixen micròfons a Catalunya Ràdio i Catalunya Música,i han esdevingut uns referents de la divulgació musical al país sota la marca Homes clàssics. Recentment han publicat un llibre divulgatiu sobre la història de la música, titulat "Els homes clàssics. La Passió i la carn, i altres històries de la música" (Ed. "Rosa dels Vents").

Albert Galceran és periodista especialitzat en música clàssica i òpera. Des de la temporada d'estiu del 2009 dirigeix i presenta el programa "Moments d'òpera" a La Xarxa de Comunicació Local. Ha col·laborat amb als programes "Àrtic" de Barcelona Televisió (Betevé) i "Divendres" i "Tot es mou" de TV3 i el 2015 comença la secció "Els homes clàssics", a "El Suplement", de Catalunya Ràdio, juntament amb Pedro Pardo, i que el gener del 2017 esdevé un programa a Catalunya Música. Actualment coordina els programes de mà de les representacions d'òpera del Gran Teatre del Liceu.

Pedro Pardo és director, pianista i compositor. És l'actual director del Cor de l'Orfeó Lleidatà i director titular de l'Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels i el Palau de la Música Catalana li va encarregar la composició de la cantata del seu Centenari. En el camp de la televisió i la ràdio, va fer de jurat del concurs "Oh happy day!" de TV3 i ha col·laborat al programa "Divendres", de TV3, a "El Suplement", de Catalunya Ràdio, i forma tàndem amb Albert Galceran a "Els homes clàssics", de Catalunya Música. Ha estat guardonat amb el Premi d'Honor de Direcció d'Orquestra del Conservatori Superior de Barcelona i el Premi de Composició de la Fundació Orfeó Manresà, entre altres.

catradio.cat

catmusica.cat
 

 

Anar al contingut