diumenge, 6 d'agost, a les 22.00

Catalunya Música transmet en directe "Les vespres" de Monteverdi des del Festival de Torroella

Aquest diumenge, 6 d'agost, a les 22.00, Catalunya Música transmetrà en directe des de l'església de Sant Genís de Torroella de Montgrí "Les vespres", de Claudio Monteverdi, amb les veus del grup "Les Favoriti de la Fenice", integrat per les sopranos Fanie Antonelou i Lina López, els contratenors William Shelton i Renaud Tripathi, els tenors Jan Van Elsacker i Tiago Pinheiro de Oliveira, el baríton Nicolas Achten, el baix baríton Romain Bockler, el baix Jean-Claude Sarragosse i l'Ensemble La Fenice, dirigits pel seu fundador, Jean Tubéry. Els comentaris d'aquesta transmissió, que compta amb el patrocini de l'Obra Social "la Caixa", els farà Ignasi Pinyol.

Aquest concert forma part de la Temporada de Festivals d'Estiu de la Unió Europea de Radiodifusió i serà emès en directe per la radiotelevisó italiana (RAI) i, en diferit, per la radiotelevisió portuguesa, la radiotelevisió grega i Ràdio Nacional d'Espanya.

La 37a edició del Festival de Torroella de Montgrí va començar el 28 de juliol i s'allargarà fins al 20 d'agost. Per commemorar el 450è aniversari del naixement de Claudio Monteverdi, l'Ensemble La Fenice interpretarà un dels monuments musicals de la litúrgia sacra italiana i oferirà dos concerts més en espais històrics de Torroella, amb obres d'autors contemporanis de Monteverdi, quan el compositor italià era mestre de capella de la basílica de San Marc, a Venècia.

Nascut a Cremona el 1567, Claudio Monteverdi va ser un creador de mentalitat progressista, que coneixia perfectament les innovacions musicals del seu temps i que les feia servir amb importants resultats expressius.

"Vespro della beata Vergine" és, segurament, l'obra més emblemàtica de la producció sacra del compositor italià i exemplifica perfectament la transició de l'austera polifonia renaixentista a l'esplendor del barroc. El musicòleg Graham Dixon sosté la teoria que la partitura que es va publicar a Màntua el 1610 –dedicada a la mare de Déu– no es correspon amb la versió que es va interpretar a la basílica ducal de Màntua, segurament el 4 de desembre, durant la festivitat de santa Bàrbara. Una data celebrada amb gran solemnitat per la família Gonzaga. Monteverdi no va deixar constància per a quina ocasió la va escriure. L'única cosa que se sap del cert és que, durant aquell període, Monteverdi estava al servei del duc de Màntua i "Les vespres" es van publicar en un moment en què el compositor es va sentir infravalorat per la família Gonzaga i buscava feina en un altre lloc.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

#CatMúsica30

catmusica.cat
facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

Anar al contingut