"La clemenza di Tito" (Foto d'Antoni Bofill / Liceu)
"La clemenza di Tito" (Foto d'Antoni Bofill / Liceu)
Dissabte, a les 20.00

Catalunya Música ofereix en directe "La clemenza di Tito", l'última òpera de Mozart

Aquest dissabte, 22 de febrer, a les 20.00, Catalunya Música transmetrà en directe l'òpera "La clemenza di Tito", de Wolfgang Amadeus Mozart, des del Gran Teatre del Liceu, amb un repartiment encapçalat per Paolo Fanale, Myrtò Papatanasiu, Anne-Catherine Gillet, Stéphanie d'Oustrac, Lidia Vinyes-Curtis i Matthieu Lécroart, entre d'altres, amb el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció del francès Philippe Auguin.

Els comentaris de la transmissió els faran Ignasi Pinyol i Aleix Palau.

L'any 1791, Wolfgang Amadeus Mozart va rebre l'encàrrec d'escriure una òpera per a la coronació, a Praga, de Leopold II com a rei de Bohèmia. El compositor, que estava treballant en "La flauta màgica" i el rèquiem, els va haver d'apartar temporalment per dedicar-se a aquell preuat i compromès encàrrec.

La història passa a l'antiga Roma. Vitellia odia l'emperador romà Tito, perquè no l'ha triat com a esposa. Tito vol casar-se amb la germana del seu amic Sesto, Servilia. Però Sesto pretén a Vitellia, la qual li jura el seu amor a canvi de la mort de Tito. Llavors Servilia rebutja Tito i, en conseqüència, s'esforça a conquistar Vitellia. L'atemptat, que ja ha estat encarregat, al final fracassa. Vitellia confessa haver-ne estat la iniciadora i Sesto és condemnat a mort. En un profund conflicte entre amistat i raons estatals, Tito és conscient d'aquesta problemàtica, en la qual tots els governants es troben alguna vegada. Ell decideix atorgar clemència i indulta Sesto i Vitellia.

Mozart va escriure aquesta òpera sota una gran pressió, per la falta de temps i perquè estava en un estat d'ànim deprimit. A més, tenia por de morir, un sentiment que era alimentat pel misteriós encàrrec del rèquiem. Amb "La clemència de Tito", Mozart no va compondre un gran drama d'òpera, com "Don Giovanni" o "Les noces de Fígaro", però l'obra està plena d'àries d'un caràcter meravellós, molt en la línia mozartiana. Va ser l'última òpera de Mozart, a qui ja no quedava gaire temps de vida.

"La clemenza di Tito" és un drama seriós per a música, amb llibret de Pietro Metastasio, escrit en italià, i és una adaptació d'un treball de Caterino Tommaso Mazzolà. L'òpera es va estrenar al Teatre Nacional de Praga el 6 de setembre del 1791. A Barcelona, es va poder veure i sentir per primera vegada al Gran Teatre del Liceu el 14 de desembre del 1963.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes al web de Catalunya Música.

 

catmusica.cat
facebook.com/catmusica
twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut