Catalunya Música commemora els 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa amb cinc concerts del festival Espurnes Barroques

Aquest dilluns, 16 de gener, a les 20.00, Catalunya Música engega una setmana temàtica centrada en la figura de Sant Ignasi de Loiola. Cinc concerts fets entre l'abril i el juny del 2022 en el marc dels actes de Manresa 2022 Transforma, amb què s'ha commemorat l'estada d'Ignasi de Loiola a la capital del Bages, ara fa 500 anys

Cinc-cents anys més tard del pas d'Ignasi de Loiola per Manresa, la cinquena edició del festival Espurnes Barroques es fa ressò d'aquella efemèride, amb el lema "Llum barroca" que vol convocar l'experiència transformadora d'aquell pelegrí, fent homenatge tant a la ciutat que el va acollir com a la companyia que va fundar.  

En el concert "Ignasi de Loiola. Vocació, èxode i èxtasi", Jordi Savall, la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI faran un recorregut musical per la vida de Sant Ignasi: una vida de transformació marcada per la profunda experiència que va tenir a la riba del Cardener.  

El violinista Barry Sargent i l'Ensemble Tramuntana presentaran el programa "Bach a la cova", un concert itinerant pels voltants de la cova on Ignasi de Loiola va passar hores i hores meditant.  

En la seva expansió cap a Occident, els jesuïtes van arribar a Bolívia. I allà van fundar missions plenes de música. Els hereus directes d'aquelles reduccions jesuítiques són els integrants de l'Ensemble Moxos, que ens oferiran el programa "Majara'iwa – Resplendor", músiques autòctones plenes de color.  

El jesuïta toscà Domenico Zipoli va completar l'òpera oratori "San Ignacio de Loyola" el 1726. El grup canari Las Hespérides ens l'oferirà des del Sagrat Cor, el temple barceloní que custodia l'espasa que el cavaller Ignasi de Loiola va deixar a Montserrat abans d'emprendre la vida de pelegrí.  

El recorregut ignasià acaba a l'antiga església dels Jesuïtes de Cervera per sentir el concert "Japó: tornada i anada", una recreació del viatge de Sant Francesc Xavier cap al país del sol ixent. Horacio Curti, Santi Mirón i Àngel Farraldo faran dialogar el shakuhachi (una flauta japonesa) i la vihuela d'arc amb la música electrònica.  

Aquest és el detall dels enregistraments que Catalunya Música oferirà del 16 al 20 de gener, a la franja de les vuit del vespre, en aquesta setmana temàtica presentada per Eulàlia Benito i Ardèvol 

Dilluns 16 de gener del 2023  

ESPURNES BARROQUES 2022  

"Ignasi de Loiola. Vocació, èxode i èxtasi"  

Pedro Escobar: ''Virgen bendita sin par'', vilancet n. 416 del Cancionero Musical de Palacio. Anònim: ''Lealtat, ¡o lealtat!'', fantasia. Heinrich Isaac: ''O Welt! Ich muß dich lassen'', coral (adaptació de Martí Luter). Juán Ponce: ''Francia, cuenta tu ganancia'', vilancet n. 443 del Cancionero Musical de Palacio. Anònim (s. XIV): ''Imperayritz de la ciutat joyosa'', virelai n. 9 del Llibre Vermell de Montserrat. Christopher Tye: ''Lawdes Deo'', fantasia. Tomás Luis de Victoria: ''Jerusalem, convertete ad Dominum'', lamentatio. Heinrich Isaac: ''Christ ist erstanden'', motet. Claudin de Sermisy: ''Benedic anima mea'', salm 103. Anònim: ''Paduana del Re'' per a conjunt instrumental. Anònim (s. XV): ''Adoramus te'', himne n. 4 del Cancionero Musical de Palacio. Tomás Luis de Victoria: ''Popule meus'', improperia. Girolamo Parabosco: ''De pacem domine'', ricercare XIV. Anònim: ''Ave Maria''. Cristóbal de Morales: ''Circumdederunt me'', motet. Joan Pau Pujol: ''Deus tuorum militum'', himne. Joan Baptista Cabanilles: ''Tiento de Pange, lingua'', himne.  

La Capella Reial de Catalunya.  

Hespèrion XXI.  

Dir.: Jordi Savall.  

Enregistrat per Catalunya Música el diumenge 3 d'abril del 2022.  

Basílica de La Seu. Manresa.  

  

Dimarts 17 de gener del 2023  

ESPURNES BARROQUES 2022  

"Bach a la cova"  

Johann Sebastian Bach: Suite per a violoncel n. 5 en do m, BWV 1011. Suite francesa n. 5 en Sol, BWV 816. ''Xacona'' de la Partita n. 2 en re m, BWV 1004. Sonata per a violí i baix continu en mi m, BWV 1023. Sonata per a violí i baix continu en Sol, BWV 1021.  

Barry Lee Sargent, violí. Marc Alomar, violoncel. Pedro Aguiló, orgue. Pedro Aguiló, clavecí.  

Enregistrat per Catalunya Música el diumenge 22 de maig del 2022.  

La Cova de Sant Ignasi. Manresa.  

 

Dimecres 18 de gener del 2023  

XXII FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DE TIANA "TIANA ANTICA"  

"Ensamble Moxos: Majara'Iwa-Resplandor"  

Domenico Zipoli: Sonata trio II. Raquel Maldonado: Misa Moxeña. Anònim: ''Canto de Carnaval''. Raquel Maldonado: ''Viurisamure María''. Anònim: ''Dulce Jesús Mío''. ''Verso de Navidad 1''. ''Verso a San Antonio''. ''Ara Vale''. ''Velorio''. ''El Carnavalito''.  

Ensamble Moxos.  

Enregistrat per Catalunya Música el dissabte 4 de juny del 2022.  

Casal de Tiana (Sala Albéniz). Tiana (Barcelona).  

  

Dijous 19 de gener del 2023  

ESPURNES BARROQUES 2022   

"Sant Ignasi de Loiola de Domenico Zipoli"  

Domenico Zipoli: ''San Ignacio de Loyola'', òpera en dos actes.  

Magdalena Padilla, soprano (San Ignacio de Loyola). Isabel Álvarez, soprano (San Francisco Javier). Víctor Ramírez, contratenor (Demonio).  

Las Hespérides.  

Enregistrat per Catalunya Música el diumenge 15 de maig del 2022.  

Església del Sagrat Cor. Barcelona.  

 

Divendres 20 de gener del 2023  

ESPURNES BARROQUES 2022   

"Japó: tornada i anada"  

Improvisació: ''Tornada'', per a shakuhachi, viola d'arc i electrònica. Diego Ortiz: ''Ricercata quarta a violon solo'', per a viola d'arc. Tradicional japonesa: ''Shika no tone'', Honkyoku. Diego Ortiz: ''Recercada segunda sobre un tenor italiano'', per a viola d'arc, ''Recercada primera sobre canto llano'', per a viola d'arc. Josep Maria Guix: ''I no només el vent'', per a shakuhachi. Diego Ortiz: ''Recercada prima sobre doulce memoire'', per a viola d'arc. Tradicional japonesa: ''Tsuru no sugomori'', Honkyoku. Diego Ortiz: ''Recercada segunda sobre canto llano'', per a viola d'arc, ''Recercada quinta sobre un tenor italiano'', per a viola d'arc. Tradicional japonesa: ''Honshirabe'', Honkyoku. Diego Ortiz: ''Recercada tercera a violon solo'', per a viola d'arc. Improvisació: ''Anada'', per a shakuhachi, viola d'arc i electrònica.  

Horacio Curti, shakuhachi. Santi Mirón, viola d'arc. Ángel Faraldo, electrònica.  

Enregistrat per Catalunya Música el diumenge 12 de juny del 2022.  

Auditori Municipal. Cervera.  

Aquests concerts estaran disponibles durant un mes després de la seva emissió a la web de Catalunya Música 

Anar al contingut