Dilluns 6 de febrer, a les 22.45

"Canvi de joc", les dificultats per a la inclusió, a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món. El dilluns 6 de febrer, a les 22.45, "60 minuts" estrena "Canvi de joc" de Michael Barnett, un retrat de les dificultats per a la inclusió de les noies i nois trans en el món de l'esport. En Mack, la Sarah i l'Andraya són tres esportistes transgènere adolescents que lluiten per canviar les normes de les competicions als Estats Units.

"M'entreno tan fort com un home. Lluito tan fort com un home. Soc un home. I soc campió estatal de lluita femenina de secundària." 

Així comença la història de Mack Beggs. Les regles a la lliga interescolar de Texas només li permeten competir a la lliga del seu sexe assignat en néixer i no amb els nois, com ell reclama. A més, com que pren hormones, sovint es veu envoltat en polèmiques i acusacions de tenir avantatge sobre les seves contrincants.  

Aquestes normes varien d'un estat a l'altre dels Estats Units, i això genera una barreja de desassossec i incomprensió a aquests joves. A l'esquiadora i també youtuber Sarah Rose, per exemple, de Nou Hampshire, li exigeixen haver-se fet una cirurgia de reassignació sexual per poder competir com a dona. En canvi, a Connecticut, els i les esportistes de secundària sí que poden participar en les competicions segons la seva identitat de gènere. Però això no ho resol tot, sinó que constantment es qüestiona aquest dret: la velocista Andraya Yarwood corre amb l'equip femení i guanya, però ha d'afrontar els atacs de qui pensa que és injust per a la resta de dones corredores.  

Un debat social que aixeca polseguera als Estats Units, urgent en un moment en què els adolescents transgènere guanyen visibilitat i reclamen els seus drets. 

"Hem de pensar en la justícia a una escala que no es limiti a la pista. Hem de pensar en la justícia en la vida de la gent en general. Seria just dir-li a algú que té tots els drets i privilegis del seu gènere, excepte en aquest àmbit? O els té, o no els té". Brian, entrenador. 

Perquè "Canvi de joc" ("Changing the game") no va només de com incloure els adolescents transgènere en el món de l'esport. L'esport és l'excusa perfecta per il·lustrar la lluita d'en Mack, la Sara i l'Andraya per ser acceptats en una societat que els dona l'esquena i com de complicat emocionalment és tot plegat. De sobte, una dada esfereïdora fa que ens hi aturem un moment: el 40% dels adolescents i joves transgènere han intentat suïcidar-se.  

"M'han assetjat més adults que no pas joves, i això és molt trist. Aquest odi em va picar fort a l'estiu. Vaig prendre massa pastilles per dormir. Estava sol. Desemparat. Estava ajagut a terra, al porxo de casa...  I pensava: "Potser si tanco els ulls... tot això s'acabarà." Mack Beggs 

 

Un documental de Michael Barnett  

Una producció de SuperFilms! Production 

En associació amb Foton Pictures, Glanzrock Productions, Emergent Projects 

 

Anar al contingut