
Cantar i l'actor Dafnis Balduz, a "Quan arribin els marcians"
Diumenge, 2 d'abril, a les 00.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans.
Als humans ens agrada cantar, i no només a la dutxa. Cantar és una afició molt potent al país. Amb 30.000 cantaires en 800 entitats, el cant coral és l'activitat cultural que té més membres a Catalunya. "Quan arribin els marcians" s'acosta aquesta setmana a persones que canten de manera aficionada i visita una escola, una coral universitària, un taller de musicals, un grup de gòspel i, fins i tot, la consulta d'una foniatra. A l'abducció, també cantarà Dafnis Balduz, l'actor protagonista de "L'oreneta", que es podrà veure aviat a La Villarroel, una obra en què es posa en la pell d'un alumne de cant que té com a professora el personatge que interpreta Emma Vilarasau.
El reportatge: "Qui canta els seus mals espanta"
Aquest diumenge, "Quan arribin els marcians" constatarà que cantar aporta molts més valors que els estrictament musicals: ajuda a prendre consciència del cos i crear hàbits saludables; genera harmonia a nivell psíquic, reforça el sistema immunològic; afavoreix l'aprenentatge del llenguatge i de les matemàtiques i estimula la memòria; fomenta la integració en un grup, la solidaritat i l'autoestima.
"Cantar és expressar sentiments, connectar amb alguna cosa que em depassa", diu Cori Casanova. Aquesta metge foniatra i professora de logopèdia que durant 10 anys es va dedicar al cant de manera professional repassa com cantem i quins beneficis té.
"És alegria, felicitat, estar amb els companys i respirar millor", diu Víctor Prats, reporter de TV3 que des de fa més de 15 anys canta en corals. L'última és la coral de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona.
Per Ziortza Landaluce, "cantar és viure el present". Metgessa anestesista, els dilluns a la tarda els dedica als musicals a l'escola del Teatre de l'Insomni de Sabadell. Aquests dies han començat a assajar "Aida", el musical d'Elton John basat en l'òpera de Verdi.
"Quan canto desaparec, és teràpia pura i dura", diu Trini Onieva, jubilada que canta en dos grups de gòspel. Cantant ha trobat la manera d'expressar el que porta a dins des de ben petita.
Per Aina Duran, alumna de 5è de l'escola Gravi de Barcelona, cantar l'ajuda a "imaginar i a volar". Amb els seus companys de classe, aquests dies estan assajant la cantata "Les portes del món", que ben aviat interpretaran en un dels concerts participatius de la Cantània de L'Auditori de Barcelona.
L'abducció: Dafnis Balduz ("L'oreneta")
L'actor Dafnis Balduz és l'alumne de cant maldestre d'Emma Vilarassau a "L'oreneta", un muntatge que reflexiona sobre l'amor lliure arran de l'atemptat homòfob que va causar una cinquantena de morts en una discoteca d'Orlando el 2016. Els marcians abdueixen Balduz, amb qui acabaran cantant els himnes més sonats del karaoke. "L'oreneta" serà del 6 d'abril al 28 de maig a La Villarroel de Barcelona.
Cap de setmana a la Terra
A l'última part del programa, dirigit per Jofre Font, les redactores i els redactors terrícoles Xavi Abad, Begoña Garcia-Pla, Andrés Palomino, Roger Roca i Lluís Salgado fan les seves recomanacions marcianes.
Les propostes d'aquesta setmana són el Festival de Dansa Sismògraf, a Olot, del 13 al 16 d'abril; l'estrena de la pel·lícula "El Inocente", de Louis Garrel, el 5 d'abril; el llançament del videojoc "The Last Of Us: Part 1", per a PC, el 28 de març; el Festival del Còmic, a Figueres, del 6 al 9 d'abril; l'obra "One Song" de Miet Warlop, al Teatre Lliure, el 6 i el 7 d'abril, i l'exposició "Art i paraula", al Museu d'Art de Sabadell, fins l'1 de maig.
"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu. Aquesta temporada, a TV3 hi arriba els diumenges a la nit, i els dijous torna a treure el cap a la televisió, al 33.
#MarciansTV3