Divendres, a les 23.10

"Berlín 1945. Diari d'una gran ciutat", al 33

Demà, a les 23.10, el 33 emetrà el primer episodi de "Berlín 1945. Diari d'una gran ciutat", una sèrie documental de tres capítols que explica la història de l'alliberament, la derrota i la reconstrucció de Berlín des del punt de vista d'aquells que ho van viure en primera persona, tant dels vencedors com dels vençuts.

La batalla de Berlin va ser una de les batalles finals de la Segona Guerra Mundial. Va començar el 16 d'abril després d'una gran ofensiva de la Unió Soviètica sobre la ciutat capital del Tercer Reich i va finalitzar el 2 de maig, quan els defensors alemanys van rendir la ciutat a l'Exèrcit Roig. 

Recordant aquests fets històrics, la sèrie revela la profunda transformació d'una ciutat i els seus habitants. Amb imatges d'arxiu inèdites, es reconstrueix la vida no només dels alliberats dels camps de concentració i dels països ocupats, sinó també dels soldats nazis, dels soldats aliats i de la gent corrent. Es crea un collage trepidant de testimonis d'aquest període donant veu als soldats soviètics, nord-americans, britànics i francesos, així com a la població alemanya que esperava amb ansietat el resultat dels combats. 

Tots els episodis: 

Episodi 1 

En el primer capítol, "Berlín 1945. Diari d'una gran ciutat" es trasllada a principis del 1945, quan la ciutat viu sota l'encís de la promesa de la salvació nazi, una il·lusió contrària a la realitat quotidiana. Cada dia hi ha bombardejos i incendis, i les línies del front de la guerra es van acostant a la ciutat. La mort no s'apiada de ningú. Cada dia moren homes, dones, vells, joves, nacionalsocialistes i treballadors forçats.  

A l'abril, l'Exèrcit Roig està preparat fora de la ciutat. A primera línia del front, es viu un moment d'incertesa. Ningú no té una visió clara del que passarà. A la ciutat, els civils s'amaguen, els soldats de les SS disparen als desertors i els soldats de l'Exèrcit Roig esperen sobreviure als darrers dies de la guerra. 

Episodi 2 

La batalla per Berlín ja ha començat. Civils que s'amaguen, soldats de les SS que disparen als desertors i l'Exèrcit Roig que avança implacable. El 30 d'abril, la bandera soviètica oneja sobre el Reichstag, pres amb dificultat després d'haver fet de fortalesa. El mateix dia, Adolf Hitler se suïcida. Caldrà esperar set dies més per desmuntar el que queda de la Wehrmacht. Al final, s'ha derrotat el nacionalsocialisme; els soviètics han alliberat Berlín. 

Episodi 3 

Els anglesos, els francesos i els nord-americans continuen esperant el moment d'entrar a Berlín. Mentrestant, els soviètics nomenen alcaldes, organitzen la distribució d'aliments i persegueixen els criminals de guerra. La comunitat jueva es reagrupa i van trobant els pocs supervivents de la guerra. El destí de la ciutat es decidirà a la Conferència de Potsdam. La vida reneix d'entremig de la runa, els teatres tornen a obrir i les orquestres sonen a l'aire lliure. Però el vincle que manté unides les forces aliades és molt dèbil. 

 

Anar al contingut