El cor danès de 'barbershop' BarbAros.
El cor danès de 'barbershop' BarbAros.

BarbAros guanya la Silver Rose Bowl del concurs Let the Peoples Sing 2019

El cor danès està dirigit per Jonas Rasmussen i també és el guanyador de la categoria oberta.

El guanyador de la categoria de cors infantil i juvenil ha estat el Cor Infantil Ponomaryov Vesna, de Rússia, dirigit per Nadezhda Averina. El guanyador de la categoria de cors adults ha estat el Cor de Cambra Femení Sireen, d'Estònia, dirigit per Nele Erastus.

Més de 300 cantaires de nou corals d'arreu del món han disputat avui, 13 d'octubre, les finals de Let the peoples sing (LTPS), el concurs de cors de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que ha tingut lloc al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, organitzat per Catalunya Música i el Palau de la Música, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El guanyador de la categoria oberta i de la Silver Rose Bowl és BarbAros, de la ciutat danesa d'Aarhus, dirigit per Jonas Rasmussen.

TV3 i Catalunya Música han fet la transmissió en directe de la final, amb presentació de Raquel Sans, Sara Loscos i locució de Xavier Chavarria per a la transmissió televisiva, i locució de Joan Vives i Ester Pinart per a la transmissió radiofònica.

BarbAros és un cor de ‘barbershop' de recent creació que té la seva seu a Aarhus (Dinamarca). El cor està format per 35 cantants masculins de 16 a 30 anys, tots connectats per la seva passió per l'estil de la barberia. Per assegurar-se que BarbAros pot oferir concerts de primer nivell cada vegada, només recluten els millors cantants de l'entorn coral d'Aarhus. El cor canta clàssics de ‘barbershop', així com èxits danesos adaptats a aquest estil.

El cor BarbAros ha cantat les composicions "Bill Rose - Great day", d'Edward Eliscu i Vincent Youmans; "Spend my life with you", d'Eric Benét, i "Sold!", de Richard Fagan.

Segons Bent Grønholdt, president del jurat, "ho han fet a la perfecció: la música, l'estil i el llenguatge. Tot és perfecte i molt entretingut".

A les finals també hi han participat els cors: Cor de Noies de l'Orfeó Català (Barcelona, Catalunya), Ponomaryov Vesna Children's Choir (Moscou, Rússia), Wells Cathedral School Choralia (Gal·les, Gran Bretanya), Lautitia Chamber Choir (Debrecen, Hongria), Sireen Chamber Choir (Tallinn, Estònia), Via-nova-chor München (Munic, Alemanya), Anima Solla (Ogre, Letònia) i "Fortissimo" Vocal Ensemble (Burgas, Bulgària).

Els membres del jurat de la final han estat Bent Grønholdt, president del jurat i cap d'edició de ràdio pública danesa DR; Raimon Colomer, responsable de producció de Catalunya Música; Jonathan Manners, productor de la britànica BBC Singers per a la BBC Radio 3; Inari Tilli, periodista especialitzada de la ràdio pública finesa YLE-Radio 1, i Brian Newhouse, director de l'estatunidenca Minnesota Public Radio-American Public Media.

També han estat convidats al jurat dues personalitats de l'àmbit coral internacional: l'holandès Daniel Reuss, director titular de l'Ensemble Vocal Lausanne, a Suïssa, i Tõnu Kaljuste, director estonià fundador de l'Estonian Philarmonic Chamber Choir. 


Estrena de l'himne "Let the peoples sing"

Abans de la proclamació del guanyador de la Silver Rose Bowl, tots els cors participants en el "LTPS" han estrenat l'himne "Let the peoples sing", dirigits pel compositor català Marc Timón (Castelló d'Empúries, 1980), que n'és l'autor.

L'himne és un peça coral encarregada expressament per a l'edició del LTPS de Barcelona per Catalunya Música i el Palau de la Música a Marc Timón, que ha jugat amb el lema i títol "Let the people sing", incorporant-hi les paraules, així com també la traducció del text i, especialment, el verb "SING" a l'anglès, el francès i el català. El resultat musical és una peça coral de caràcter èpic i exultant, que convida a celebrar els valors edificants del cant coral com a activitat compartida i amb una partitura que incorpora el públic en un moment de la peça. La part de l'himne més elaborada i que requereix més preparació l'ha cantat el Cor Collegium Musicale d'Estònia, guanyador de l'edició del concurs LTPS del 2017 a Hèlsinki i que ha tancat la gala amb la peça "Virgencita", del compositor estonià Arvo Pärt, dirigit per Endrick Üksvära.

La partitura de l'himne forma part d'un recull de peces tradicionals i de compositors diversos de la història del cant coral català, del qual se n'ha fet una edició de 2.500 exemplars i s'ha lliurat a tots els cantaires dels cors participants.


catmusica.cat
palaumusica.cat

Anar al contingut