Reconstrucció dels fets a "Balandrau, infern glaçat"

"Balandrau, infern glaçat", produït per TV3, rep la menció especial de la categoria Panorama al DocsValència

El documental "Balandrau, infern glaçat", la producció de TV3 amb Lastor Media i Goroka que narra la tragèdia de muntanya més gran viscuda al Pirineu català, ha rebut aquest cap de setmana la menció especial de la categoria Panorama al Festival Internacional de Cine Documental de València.

El documental de Guille Cascante "Balandrau, infern glaçat", que es va estrenar de manera doble al maig al "Sense ficció" i al festival DocsBarcelona - en què va ser escollit com a film inaugural -, va rebre dissabte la menció especial de la secció Panorama del DocsValència, Espai de No Ficció. Aquest certamen, que celebrava enguany la seva cinquena edició, es va crear amb la intenció de ser un espai d'agitació intel·lectual, un escenari per pensar el nostre món i gaudir descobrint-ho.

"Balandrau, infern glaçat" va participar al festival valencià després de guanyar, al mes d'octubre, el premi Mountain Experience a la divuitena edició del Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Tegernsee, a Alemanya.

Sinopsi

El matí del 30 de desembre de l'any 2000, Josep Maria Vilà, un bioquímic de 27 anys, enfila cap al cim del Balandrau fent esquí de muntanya amb la seva xicota i tres amics. Com ells, el Pirineu està ple d'excursionistes, esquiadors i alpinistes que volen gaudir d'un dia esplèndid i de l'abundant quantitat de neu acumulada aquell final d'any.

Al migdia, una sobtada ràfega de vent de més de 100 quilòmetres per hora escombra el grup del Josep Maria i la resta de persones que hi ha a la muntanya. Ningú no s'espera una tempesta, les prediccions meteorològiques no ho anunciaven. Estirats a terra, pensen que aquella violència no pot durar: "Som al Pirineu, això no és l'Himàlaia". Però aquell vent no té intenció d'aturar-se i no ho farà en les dotze hores següents.

No saben que el pitjor encara està per arribar. Quan el vent comença a arrossegar la neu acumulada, es transforma en el torb. La sensació tèrmica cau fins als 30 graus sota zero i tot l'espai queda tenyit d'un blanc impecable i immers en un soroll ensordidor. Sense poder veure ni sentir res, els excursionistes es desorienten, mentre el vent i la neu no paren de colpejar-los violentament. Es congelen i, si no fan alguna cosa, moriran d'hipotèrmia. En un instant, el que havia de ser una plàcida activitat de muntanya es convertirà en una lluita extrema per la supervivència.

Aquell fatídic 30 de desembre, al Pirineu hi van morir deu persones i, en total, aquell fenomen en va matar dotze (un en parapent a l'Empordà i un altre en rem), en el que avui es recorda com un dels accidents més greus de la història del muntanyisme. "Balandrau, infern glaçat" és el relat en primera persona dels supervivents d'una tragèdia que els va canviar la vida per sempre. Més que sobreviure, aquell dia van tornar a néixer.

Fitxa tècnica

Direcció: Guille Cascante
Producció executiva: Tono Folguera, Sergi Moreno i Guille Cascante
Direcció executiva TV3: Montserrat Armengou
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó
Guió: Enric Álvarez i Jordi Morató
Direcció de fotografia: Tomás Ybarra
Edició: Carlos Prieto

Basat en el llibre "Tres nits de torb i un Cap d'Any. Crònica d'una tragèdia al Pirineu", del meteoròleg Jordi Cruz (Símbol Editors).

"Balandrau, infern glaçat" és una producció de Televisió de Catalunya amb Goroka i Lastor Media, SL.

Us en podeu descarregar les fotos des d'aquest enllaç.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut