D'esquerra a dreta, Tono Folguera, David Gonzàlez, Montse Armengou, David Bassa, Guille Casacante i Josep Maria Vilà.

"Balandrau, infern glaçat", la coproducció de TV3 que inaugura el DocsBarcelona i s'estrena al "Sense ficció"

Aquest matí s'ha presentat, als Cinemes Girona de Barcelona, "Balandrau, infern glaçat", una producció de TV3 en coproducció amb Goroka i Lastor Media que inaugurarà la 24a edició del DocsBarcelona i s'estrenarà al "Sense ficció". Dirigit per Guille Cascante, el documental narra la tragèdia de muntanya més gran viscuda al Pirineu català.

El 30 de desembre del 2000, una violenta tempesta de torb es va emportar la vida de dotze persones. Deu van morir al Pirineu, una en un parapent a l'Empordà i una altre fent rem. Aquell accident es recorda com un dels accidents més greus de la història del muntanyisme. "Balandrau, infern glaçat" és el relat en primera persona dels que aquell dia, més que sobreviure, van tornar a néixer.

El documental, que s'ha presentat aquesta matí als Cinemes Girona, s'estrenarà de manera doble el 18 de maig. En primer lloc, a les 19.00, inaugurarà l'edició d'enguany del festival DocsBarcelona i, aquella mateixa nit, a les 22.05, s'estrenarà al "Sense ficció".

A la presentació, hi han intervingut Joan Gonzàlez, director del DocsBarcelona; David Bassa, director d'Informatius de TV3; Guille Cascante, director del documental; Tono Folguera, productor executiu de Lastor Media. També hi havia Josep Maria Vilà, supervivent de la tragèdia i principal protagonista del documental.

La presentació ha començat amb la intervenció de Joan Gonzàlez, director del DocsBarcelona, que s'ha referit a "Balandrau, infern glaçat", que inaugurarà el festival, "com un tros de pel·lícula, una pel·li gegant, molt intensa, una obra sobre la vida i feta amb una direcció extraordinària". Però també ha afegit que "vol ser un homenatge al documentalisme català, que està en moments complicats". En aquest sentit, ha fet referència a "la necessitat de finançament en aquest tipus de projectes i a l'aposta que TV3 va fer per tirar-lo endavant".

Tot seguit ha pres la paraula David Bassa, director d'Informatius de TV3, el qual ha explicat per què la cadena va decidir apostar-hi fort. "De seguida ho vam veure clar perquè, tot i que s'havia parlat i publicat molt sobre la tragèdia del Balandrau i era una proposta de documental en què ja saps com acabarà la història, cosa que hi hauria d'anar en contra, el plantejament era molt interessant." En referència al fet que el documental inauguri el DocsBarcelona, Bassa ha dit que "sentim una gran satisfacció i orgull que el festival s'inauguri amb una producció de TV3 en coproducció amb Goroka i Lastor Media". I ha afegit que "TV3 és l¿única televisió del sud d'Europa que aposta per programar documentals en la franja de màxima audiència i més competitivitat. Hi aposta des de fa dotze anys amb el ‘Sense ficció', amb prestigi i amb una bona resposta de l'audiència i, a més, avui es demostra que també de referencialitat. Contribuïm, en la mesura que podem, al gènere i al sector, que està passant un mal moment". Per acabar ha volgut agrair la feina de direcció i producció "per fer un documental que t'enganxa a la cadira tot i que ja se'n sap el final".

El productor executiu de Lastor Media, Tono Folguera, ha explicat que tot va començar quan es va llegir el llibre "Tres nits de torb i un Cap d'Any. Crònica d'una tragèdia al Pirineu", del meteoròleg Jordi Cruz. "Vaig veure clarament que hi havia una història potent, de superació, de territori i de país, però també amb un missatge conscienciador". A partir d'aquí es va posar en contacte amb Guille Cascante, de Goroka, i amb TV3 per engegar aquest projecte, que "a nivell de producció és un exemple de sinergia i treball conjunt de TV3 amb les productores del país", ha dit Folguera. I ha afegit que "‘Balandrau, infern glaçat' és l'exemple clar que si ens ajuntem podem fer documentals ben fets que, alhora, poden viatjar per tot el món i portar els nostres paisatges, les nostres històries i la nostra llengua arreu". Folguera també ha posat en valor la feina del "Sense ficció", on s'estrenarà el documental simultàniament al DocsBarcelona, com "un espai que porta el documental a unes quotes d'audiència i qualitat que cap altre país d'Europa té". Fent referència al rodatge, Folguera ha comentat que "ha sigut molt complex, amb aturades per culpa de la Covid, condicions meteorològiques molt dures, rodatges amb neu... però inaugurem el DocsBarcelona i aquest és el millor regal i l'homenatge que podem fer als protagonistes del documental i a les víctimes de la tragèdia".

Guille Cascante, director del documental, ha explicat que "teníem clar que la història requeria el màxim de fidelitat i veracitat i ho hem aconseguit. Ha estat un rodatge de temps i paciència, no de grans mitjans. Hem esperat la meteorologia desitjada, fins i tot part del rodatge s'ha fet en un torb real". Cascante s'ha referit a "Balandrau, infern glaçat" com "un documental que vol advertir la gent de la gran força de la natura i de la petitesa de l'esser humà; que vol reflexionar sobre la culpa del supervivent". I aquí ha agraït el testimoni esfereïdor, la generositat i la valentia de Josep Maria Vilà, supervivent de la tragèdia ocorreguda al Balandrau.

Finalment, Joan Gonzàlez ha tornat a prendre la paraula i ha tancat la presentació amb aquestes paraules: "A la vida hi ha moments de tragèdia i hi ha persones, tocades per la vareta dels déus, que són capaces de convertir aquesta tragèdia en bellesa que transmet una sèrie de valors. És tal la força d'aquest documental que havia d'obrir el DocsBarcelona d'aquest any".

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut