Dijous, a les 22.05

"Ateneus: llavor de llibertat" s'estrena al 33

Demà dijous, a les 22.05, el 33 estrena "Ateneus: llavor de llibertat", un documental dirigit per Sergi Sandúa i produït per la Federació d'Ateneus de Catalunya i Nosotros Films, que fa un recorregut per la història dels ateneus catalans i mostra la importància del seu impacte social.

Al segle XIX i a principis del segle XX, arreu d'Europa, la ciutadania va impulsar un tipus d'associacionisme cívic sota el nom d'ateneus, centres d'extensió cultural o, fins i tot, universitats populars. L'origen d'aquestes institucions es troba en les societats cientificoliteràries establertes a Europa al llarg del segle XVIII, adreçades a classes privilegiades, on es difonia la cultura. Però quan aquest model arriba a casa nostra aviat pren un tret diferencial de la resta del vell continent: la seva vocació instructora ja no s'adreça a les classes benestants, sinó que posa el focus a millorar la formació i l'accés a la cultura dels sectors més desafavorits de la societat catalana.

Els ateneus han estat i són claus per entendre el teixit cultural del país, però també per vertebrar moviments socials i reivindicacions nacionals. I és aquest patrimoni el que recull el documental "Ateneus: llavor de llibertat", dirigit per Sergi Sandúa i produït per la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) i Nosotros Films.

"Ateneus: llavor de llibertat" fa un recorregut per la història dels ateneus a través de cinc etapes ben marcades: l'inici, el creixement, la politització, la repressió i reorganització, i la recuperació, la crisi i la reinvenció, amb els testimonis d'algunes persones rellevants del món dels ateneus. El documental també és una mostra, fins ara inèdita, de la capacitat que tenen els ateneus per oferir una cultura que implica participació, compromís i creixement personal; una cultura que alhora fomenta la sociabilitat i la solidaritat entre els individus. En definitiva, la voluntat d'impulsar comunitats que treballen, des de la proximitat, en la transformació social.

tv3.cat/33

Anar al contingut