Arrenca el rodatge de "La Vampira de Barcelona", amb la participació de TV3

S'ha posat en marxa el rodatge de la pel·lícula "La Vampira de Barcelona", un thriller d'època de Brutal Media i Filmax amb la participació de TV3. El llargmetratge, dirigit per Lluís Danés, està protagonitzat per Nora Navas, Roger Casamajor, Bruna Cusí, Sergi López i Francesc Orella. La veritable història d'Enriqueta Martí mostra la Barcelona convulsa de principis del segle XX.

El director Lluís Danés ha recreat la Barcelona del 1912 en un espai de cinc mil m2 al nord de la capital catalana per rodar la seva pel·lícula nova, basada en el famós cas de la vampira del Raval que va commocionar el país a principis del segle XX. La producció de Brutal Media i Filmax, amb la participació de TV3, està protagonitzada per Nora Navas ("Pa negre", "Les de l'hoquei"), en el paper d'Enriqueta Martí, i Roger Casamajor ("Pa negre"), en el del periodista que investiga el cas. També hi participen Bruna Cusí ("Estiu 1993", "Incerta glòria"), Sergi López ("El viatge de la Marta"), Francesc Orella ("Merlí", "7 raons per fugir"), Pablo Derqui ("Nit i dia", "La Catedral del Mar") i Núria Prims ("Incerta glòria"). Compta amb guió de Maria Jaén, vestuari de Mercè Paloma i fotografia de Josep Maria Civit ,i té prevista estrenar-se als cinemes durant la tardor del 2020.

Lluís Danés va debutar com a director de cinema amb el documental "Llach, la revolta permanent", que es va estrenar en la 54a edició del Festival Internacional de Cinema de Donostia. El 2016 va adaptar a la televisió "Laia", la novel·la de Salvador Espriu, i amb "La Vampira de Barcelona" fa el salt al llargmetratge de ficció.

Sinopsi

En la Barcelona de principis del segle XX conviuen dues ciutats: una de burgesa i modernista, i l'altra de sòrdida i bruta. La desaparició de la petita Teresa Guitart, filla d'una família rica, commociona el país, i la policia té aviat una sospitosa: Enriqueta Martí, coneguda com "la vampira del Raval". El periodista Sebastià Comas s'endinsarà en el laberint de carrers, bordells i secrets del barri del Raval, on sap que trobarà la veritat sobre les desaparicions i assassinats macabres de nens, dels quals s'acusa la vampira. Aviat descobrirà que allà s'amaga una elit disposada a ocultar els seus vicis a qualsevol preu.

La llegenda negra

Quant hi ha de debò i quant de llegenda negra en la Vampira del Raval? Ha protagonitzat novel·les, obres de teatre, sèries de televisió i, fins i tot, un musical. Ara arriba a la gran pantalla la primera versió cinematogràfica de la veritable història d'Enriqueta Martí. Nascuda el 1868, el seu nom va ser a les portades de tots els diaris després de la desaparició de Teresita Guitart, i les recerques posteriors van revelar una sèrie de crims macabres pels quals va ser acusada de segrestadora, proxeneta de nens i assassina en sèrie. Sobre ella es van encebar sense pietat les cròniques de l'època, malgrat que estudis recents han revelat que Enriqueta Martí va ser una dona trastornada, sumida en la misèria i fidel al seu paper d'intermediària. Els seus últims mesos de vida transcorren en una Barcelona convulsa i plena de contrastos. "La Vampira de Barcelona" és també la crònica d'una època d'explotació infantil i d'analfabetisme, marcada per les seqüeles de la Setmana Tràgica.

Llums i ombres de la Barcelona burgesa

Danès ha treballat a fons l'escenari de "La Vampira de Barcelona". En un espai de cinc mil m2 en la localitat de Martorell ha recreat un entorn oníric dividit en dues zones ben diferenciades, que representen els dos mons que retrata aquesta història de misteri i terror. Un de lluminós, el de la classe poderosa, que té el Gran Teatre del Liceu com a màxim exponent, i un segon escenari lúgubre que reprodueix el barri del Raval i un entorn industrial, el laberint dels seus carrers i les seves cases, la brutícia i el foc. La connexió entre tots dos mons és el prostíbul, un espai essencial en la pel·lícula, en el qual coincidiran tots els personatges.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut