Yolanda Sei i Guillem Albà
Yolanda Sei i Guillem Albà
Demà, a les 22.35

Aprendre català, a "El llenguado"

Demà, dimecres, 26 de febrer, a les 22.35, TV3 emetrà un nou capítol d'"El llenguado", un programa sobre el català presentat pels actors Guillem Albà i Yolanda Sey que parla sobre la llengua en un to distès i amb sentit de l'humor. En aquesta ocasió, a la primera part del programa, en Guillem investiga com i per què aprenen català els adults i, a la segona, la Yolanda visitarà Lleida per saber com sona el català nord-occidental.

En Guillem Albà investiga com i per què aprenen català els adults, des de les classes del Consorci i les parelles lingüístiques, a la relació entre àvies i nets, les colles castelleres, la feina en un bar xinès o la vida de "katalonski". L'acompanyarà Halldor Mar i també els lingüistes Marina Massaguer i Daniel Cassany, i el professor David Valls amb els seus alumnes d'ESO a la Vall d'Hebron.

A la segona part, la Yolanda viatja a Lleida per arraconar tòpics i prejudicis –ningú d'allà diu "Lleide"!-, aprofundeix en el vocabulari local amb un savi com Ramon Sistac i aprèn l'himne no oficial de Ponent, Som de l'Oest

El programa

"El llenguado" recorrerà d'extrem a extrem l'àmbit lingüístic català caçant paraules i també les diverses maneres de parlar, de riure i d'estimar aquesta llengua que és de tots i que té tantes històries.

Cada un dels deu capítols s'organitza en dues parts. En la primera, els mateixos presentadors, amb l'assessorament del filòleg Pau Vidal, faran immersió en diversos temes lingüístics com la glosa o cant improvisat, el parlar dels joves, les aportacions del feminisme al català, la correcció política o la llengua dels avantpassats.

En la segona, els presentadors són també els reporters que viatjaran als llocs on el programa farà parada: Andorra, Formentera, el Rosselló, l'Albera, la Marina Baixa, el Segrià, Menorca, el Matarranya i Barcelona.

TV3 emetrà "El llenguado" cada dimecres, a les 22.30, després d'"APM?".

tv3.cat
tv3/elllenguado/
twitter/elllenguado

Anar al contingut